Valilikten flaş ‘RES’ vizesi: Yargıya rağmen...
Çalık Grubu’nun Urla ve Karaburun’da, Lodos Enerji’nin de yine Karaburun’da yapmayı planladığı ve yargı kararlarıyla durdurulan rüzgar enerjisi santrali projeleri için yeniden başlatılan süreçte Valilikten ÇED onayı çıktı. İzmir'de yargıya rağmen 3 onay birden!
- Ege Postası
- 07.11.2015 - 10:53
Sivil inisiyatif ‘Yurttaş Davası’ parolasıyla direnişi yargıya taşırken, bölgeye mahkeme kararlarına rağmen kötü haberler geliyor.
Yarımada bu kez İzmir Valili İl Çevre İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamayla sarsıldı. Valilik yeniden başlayan süreçte Çalık Grubu’nun Urla ve Karaburun/Sarpıncık, Lodos Enerji’nin de Karaburun’da yapmayı planladığı rüzgar enerjisi santrali projelerine ÇED onay verdi.
Lodos Grubu’nun Karaburun RES Projesi’ne Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği lisans Ankara 8'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, tribünler için durdurma kararı çıkmış, akabinde yapılan halkın katılım toplantısı protestolarla önlemişti. Ancak EPDK Lodos’a yeniden lisans vermiş ve süreç baştan başlamıştı.
İzmir 5.İdare Mahkemesi Çalık Holding’in Haseki ve Sarpıncık köylerindeki Sarpıncık RES projesine için aldığı ÇED raporunu iptal ederken, Urla'daki 16 türbin direkli RES projesine verilen 'ÇED olumludur' raporu için de yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Ancak kararlara rağmen süreç işledi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası Valilikten vize de çıktı.
VALİLİKTEN YAPILAN ONAY AÇIKLAMASI
- İzmir İli Urla, ilçesinde Çalık Rüzgar Enerjisi elektrik üretim LTD.ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Demircili Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
- İzmir ili Karaburun ilçesinde ÇALIK RÜZGAR ENERJİSİ ELEKTRİK ÜRETİM LTD.ŞTİ.tarafından yapılması planlanan SARPINCIK RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
- İzmir ili Karaburun ilçesi Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayladüzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı mevkiindeki LODOS KARABURUN ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ KAPASİTE ARTIŞI (50 TÜRBİN'DEN 97 TÜRBİN'E VE KURULU GÜÇ 120 MWe/MWm'DEN 223 MWe/MWm'YE) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; İZMİR Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de İZMİR Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
Yorum Yazın