YSK kesin sonuçları açıkladı: O tartışmaya son verdi
YSK, 2015 milletvekili kesin seçim sonuçlarını açıkladı. YSK'nın açıkladığı sonuçlara göre oy dağılımı şöyle oldu: AKP 40,66, CHP 25,13, MHP 16,45, HDP 12,96. Oy dağılımına göre ise AKP 258, CHP 132, MHP ve HDP ise 80'er milletvekili çıkardı.
- Ege Postası
- 18.06.2015 - 17:22
YSK Başkanı Sadi Güven yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Olağan itiraz süreci dün 17.00 itibariyle sona erdi. Sonuçları tespit ettik. Seçimde milyonlarca kişi emek sarfetti. Emeği geçen herkeseşükranlarımı sunuyorum. Şu anda tüm vatandaşlarımız tüm sandıklardaki sonuçları ıslak imzalarla görecektir.
Şimdi sizlere kararımızın özetini aktaracağım.
Düzenlenen birleştirme tutanaklarına göre milletvekili genel sonucu:
Güven'in açıklamasına göre;
Toplam seçmen sayısı: 56 milyon 608 bin 817
Sandığa giden seçmen sayısı: 47 milyon 507 bin 467
Geçerli oy sayısı: 46 milyon 163 bin 243
Geçersiz oy sayısı: 1 milyon 344 bin 224
Seçime katılım oranı: Yüzde 83,92
Partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:
AKP - 258
CHP - 132
HDP - 80
MHP - 80
YSK'nın açıkladığı sonuçlara göre oy dağılımı ise şöyle oldu:
AKP %40,66, Cumhuriyet Halk Partisi %25,13, Milliyetçi Hareket Partisi %16,45, Halkların Demokratik Partisi ise %12,96.
TBMM 5 gün sonra toplanacak
YSK’nın kesin sonuçları açıklamasının ardından seçim takvimine göre, TBMM 5 gün sonra yani 23 Haziran Salı günü çağrısız olarak yemin töreni için açılacak. Yemin töreni sonrası geçici başkanlık divanı oluşturacak ve sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma görevini verecek. Eş zamanlı olarak TBMM Başkanlığı seçim süreci de başlayacak.
İlk sonuçların gelmesinin ardından, MHP'nin HDP'den çok olan milletvekili sayısı, yurtdışı oylarının sayımı ve Türkiye'deki seçim bölgelerine dağıtımı ile, HDP'nin lehine dönmüştü. YSK, çok merak edilen, HDP ve MHP'nin TBMM'deki sandalye sayısını resmen açıkladı; YSK'nın açıkladığı kesin sonuçlara göre, HDP ve MHP, parlamentoda 80'er milletvekili ile temsil edilecekler.
OTURMA DÜZENİ NE OLACAK'
HDP ve MHP'nin aldıkları eşit sayıda milletvekili, iki partinin TBMM Genel Kurulu'ndaki oturma düzenlerini de ilgilenlendiriyor.
Geleneksel olarak, partiler Genel Kurul'daki sıraları, sağdan başlamak üzere en çok vekile sahip partiden başlamak üzere paylaşıyorlar. En çok vekile sahip parti en sağdaki sıralarda otururken, diğer sıralar, yine vekil sayılarına göre TBMM'de temsil edilen diğer partilere ayrılıyor.
HDP ve MHP'nin aynı sayıda vekil çıkarması nedeniyle, gözler TBMM'deki oturma düzeninin nasıl olacağına çevrildi.
Siyasi kulislerde, MHP'nin HDP'yle eşit sayıda vekil çıkarmasına rağmen, yüzde olarak daha çok oy alması nedeniyle, AKP ve CHP'li vekillere ayrılmış sıralardan sonraki sıralara yerleşebileceği, HDP'li vekillerin de en soldaki sıralarda oturabilecekleri konuşuluyor.
BUNDAN SONRA TAKVİM NASIL İŞLEYECEK'
7 Haziran seçimlerinin ardından Meclis takvimi nasıl işleyece? TBMM Genel Kurulu, milletvekili yemin töreni için 23 Haziran günü toplanacak. 27 ya da 28 Haziran günleri TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak. TBMM Başkanı da 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında seçilecek. İşte tarihi takvimin detayları: Meclis, 7 Haziran Pazar günü yapılan milletvekili genel seçiminin ardından yeni bir mesai takvimine girdi. Mazbatasını alan milletvekilleri, Meclis'e gelerek kaydını yaptırabilecek.
MECLİS BAYKAL BAŞKANLIĞI'NDA TOPLANACAK
TBMM'nin en yaşlı üyesi olarak CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanacak Genel Kurul'da milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek. Genel Kurul'da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak.
TBMM BAŞKANLIĞI İÇİN BAŞVURULAR ALINACAK
Yemin töreninin ardından, TBMM'nin 26. Başkanı'nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekili yemin töreninden sonra, ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.
SEÇİMLER YAPILACAK
Buna göre, 27 ya da 28 Haziran günleri başvurular sona erecek. Bu tarihten itibaren 5 gün içinde de TBMM Başkanlığı seçimleri yapılacak. Öngörülen beş günlük sürenin birinci günü, adaylık süresinin bittiği günden sonraki ilk gün. Ancak ilk gün seçime başlanması gerektiğine dair bir hüküm yok. TBMM Başkanlığı seçimi, 5 gün içerisinde bitirilmesi şartıyla herhangi bir gün yapılabilecek. Buna göre, Meclis Başkanı, 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında seçilecek.
İLK İKİ OYLAMADA 367
Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.
UZLAŞMAYLA SEÇİLECEK
Buna göre, 25. Dönem'de Parlamento'da temsil edilecek dört partiden; Ak Parti, CHP, MHP ve HDP'den hiç biri 276 milletvekiline sahip olmadığı için TBMM Başkanı uzlaşmayla seçilecek. İlk turda siyasi partilerin kendi adaylarına oy vereceği varsayıldığında, Meclis Başkanı'nın üçüncü ya da dördüncü turda seçilmesi bekleniyor.
TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulu'nun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığı'nın Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.
Yorum Yazın