Dolar 34,1769
%0.04
Euro 38,1642
%0
Altın 2.916,950
%-0.11
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yargıtay'dan flaş karar: Karabağlar'da dönüşüm iptal mi edilecek'

Yargıtay'dan flaş karar: Karabağlar'da dönüşüm iptal mi edilecek'

6306 sayılı yasa kapsamında Karabağlar'da kentsel dönüşüm bölgesi olarak ilan edilen 540 hektarlık alanda yaşanan sancılı süreç bitmek bilmiyor. Dönüşüme karşı isyan bayrağı açan yöre halkı bakanlığın dönüşüm projesini çift koldan yargıya taşırken, mahkemeden flaş bir karar geldi. Yargıtay'dan flaş karar

  • Ege Postası
  • 29.03.2016 - 11:52
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Cennetçeşme-Limontepe'yi kapsayan yeni imar planlarını geçtiğimiz haftalarda bir kez daha yargıya taşıyan vatandaşların hukuk mücadelesi iki koldan devam ediyor.
 
Bakanlar Kurulu tarafından 2012 yılında alınan riskli alan kararının iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne toplu olarak dava açan hak sahiplerinin bu taleplerine olumlu yanıt geldi.



MAĞDURLARIN HUKUK MÜCADELESİNDE İKİNCİ PERDE
Karabağlar ilçesinde yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı 16 mahalleyi yakından ilgilendiren ve 540 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm projesiyle süreç yeni bir krizi daha beraberinde getirdi. Riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşümkapsamına alınan 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümüne ait imar planları bakanlık onayını geçtiğimiz aylarda alırken, gelişmeler sonrasında itirazlarını sunan vatandaşlar bu sefer de konuyu yargıya taşımıştı.
 
KRİZ YARATAN SÜREÇ YARGITAY'A TAŞINDI
İmar planlarının iptali için açılan dava devam ederken, Abdi İpekçi, Devrim, İhsan Alyanak, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Umut, Ali Fuat Erden, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Peker, Yurdoğlu, Cennetçeşme, Uzundere ve Kibar Mahalle'lerini kapsayan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili bir başka flaş gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm projesine karşı çıkan ve gerçekleştirdikleri bir dizi eylemle hak mücadelesi başlatanKarabağlar halkı, 540 hektarlık alanda dönüşüme esas teşkil eden Bakanlar Kurulu kararını da mahkemeye taşımıştı. Vatandaşlar, bakanlığın 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında 31 Aralık 2012 tarihinde bölgenin riskli alan ilan edilmesine yönelik kararının iptalini isterken, bu taleplere mahkemeden ilk olumlu yanıt geldi.
 


KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TAMAMEN İPTALİ GÜNDEMDE
Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu çatısı altında örgütlenen Limontepe, Salih Omurtak, Bahriye Üçok ve Ali Fuat Erden Mahallesi sakini toplam 214 hak sahibinin, bakanlık aleyhine İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne açtıkları davada riskli alan kararının iptalini istenirken, süreç Yargıtay'a taşındı. Riskli alan kararının tamamen iptal edilmesini isteyen yöre halkının taleplerini incelemeye alan Yargıtay 14'üncü Dairesi davanın esastan görüşülmesine karar verdi. Daha önce bakanlığın uzlaşma görüşmelerine karşı çıkan ve dönüşümü veto eden yöre halkı bu gelişmeyle birlikte umutlanırken, kentsel dönüşüm projesinin de esastan iptali gündeme geldi.
 


PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK'
Açılan davada vatandaşların taleplerini değerlendirecek olan Yargıtay, süre aşımı ya da yetkisizlik kararı vermediği takdirde, Bakanlar Kurulu'nun bölgeyi riskli alan ilan eden kararını kaldırabilecek ve kentsel dönüşüm projesinin de iptali gündeme gelecek. Karabağlar halkı mahkeme tarafından haklı görüldüğü takdirde, süreç sil-baştan işleyecek. Bu durumda hem 540 hektarlık alanın 110 hektarlık ilk etabını kapsayan imar planları geçersiz kalacak, hem de Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilanına yönelik yeniden karar alınması gerekecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.