Dolar 34,2301
%0.09
Euro 37,8931
%0.17
Altın 2.926,760
%0.11
Bist-100 9.013,00
%-3.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yasaklanan Andımızı okuyacaklar

Yasaklanan Andımızı okuyacaklar

İzmir, Cumhuriyet Bayramı’nın 90’ıncı yılını büyük bir coşku ile kutlamaya hazırlanırken, Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu’ndan dev bir adım geldi. 29 Ekim’de bir milyona yakın İzmirlinin Gündoğdu Meydanı’na yürümesi beklenen etkinlikte, İzmirliler yürüyüşe destek veren 40’a yakın sivil toplum örgütü ile birlikte yasaklanan andımızı da okuyacak.

  • Ege Postası
  • 14.10.2013 - 14:38
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Cumhuriyetin 90’ıncı yılına dev bir kutlama ve yürüyüş ile hazırlanan Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu, bu seneki bayramın 10’uncu yıl coşkusu ile kutlanacağını açıklayarak, bayramdaki program hakkında bir basın açıklaması düzenledi. İzmir Tabipler Odası’nda düzenlenen toplantında ana mesaj ise, “Tüm yasaklara rağmen dimdik ayaktayız, bu sene de bayramı coşku ile kutlayacağız” oldu.

“YASAKLAYA YASAKLAYA KUŞA ÇEVİRDİLER”

Atatürk’ün Cumhuriyet’in onuncu yılında yaptığı konuşmayı hatırlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Değirmenci, AK Parti iktidarının Cumhuriyet Bayramı karşısında izlediği tutumu eleştirerek, “Cumhuriyet Bayramı’mıızn2011’deki 88’inci yıl dönümü kutlama törenleri yayınlanan bir genelge ile iptal edilmiş, ardından yapılan yönetmelik değişiklikleri ile ulusal bayramların kutlama törenler adeta kuşa çevrilmiştir. Buna tepki olarak halkımız, iktidarın aksi yöndeki tüm çabalarına rağmen, halkımız bayramına sahip çıkmış ve bunu halk kutlaması şeklinde en güçlü beraberlik ve coşku içerisinde kutladı. Bu sene de cumhuriyetimizin doksanıncı yılını idrak edeceğiz” dedi.

“DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE EN BÜYÜK TEPKİ”

Bu yılki kutlamaların da yeniden bir onuncu yıl coşkusu ile bayram yaşanacağını söyleyen Değirmenci, “Kutlamaların iptal edildiği 2011’den bu yana iktidar eliyle cumhuriyet karşıtı, laiklik karşıtı pek çok gelişme hayata geçirilmiştir. Bugün artık cumhuriyetimiz Atatürk’ün bize emanet ettiği halinden çok uzaklaşmış, dogmatizme yaklaşmıştır” dedi ve son dönemde yaşanan gelişmelere de değinerek, “Balyoz ve Ergenekon gibi davalar ile birliktelik bozulmaya, ordunun halk nezdindeki itibarı yok edilmeye çalışılmıştır. Aynı şekilde cumhuriyet kazanımlarına da saldırılar artmıştır. Türbanın kamuda serbest bırakılması ve andımızın okullarda okutulmasını yasaklayan demokratikleşme paketinin Balyoz davasının sonuçlanmasından sonraya bırakılmış olması da manidardır. Tüm bunlar sona adım adım sona ilerlendiğinin en büyü kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

“ELLERİNDEN GELSE…”

Değirmenci Türk ulusu ve Türk milleti kavramlarına yöneltilen saldırılara da tepki göstererek, “Ellerinden gelse Türk kavramını temelli tedavülden kaldıracaklar. Doksanıncı yılında üzerine bu kadar saldırılan cumhuriyetimizi en büyük coşku ile kutlamak bizler için kaçınılmaz bir ödevdir. Geçen sene “Yeniden Atatürk Cumhuriyeti” sloganı ile muhteşem bir halk yürüyüşü yapmıştık. Bu yıl da yine yüz binler ile sokaklara dökülerek inanılmaz bir coşku ile bayramımızı kutlayacağız. Bu yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda cumhuriyetimize sahip çıkışımızın da dosta düşmana gösterildiği tarihi bir gün olacaktır. Bir milyon İzmirliyi andımızı okumaya çağırıyoruz sloganı ile yola çıkıyoruz. 29 Ekim’de Gündoğdu Meydanı tarihi bir gün yaşayacak ve halkımız tek ses, tek yürek olacak ve andımızı hep birlikte içecektir” dedi.

40’A YAKIN KURUM DESTEK VERECEK

Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, toplantının sonunda 29 Ekim tarihinde kendilerine destek olacak kurum ve kuruluşları da açıklayarak, İzmir halkının kendisine yakışan coşku ile değerlerine sahip çıkmasını beklediklerini dile getirdi. Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu’nun önderlik ettiği yürüyüşe CHP, DSP, HEPAR, İşçi Partisi, HKP gibi siyasi partiler, sendikalar, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubeleri, Vardiya Bizde Platformu, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Genel Sağlık-İş gibi oda ve sivil toplum örgütleri de 29 Ekim’deki dev yürüyüşe destek verecek. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.