Yaşar Kemal’li ‘Kürt açılımı’...
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan CHP seçim bildirgesinin en dikkat çekici açılımını, Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır...” sözleri ile başlayan “Toplumsal Barış, Kürt Sorunu” başlığı altındaki vaatler oluşturdu.
- Ege Postası
- 27.05.2018 - 06:06
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün açıkladığı seçim bildirgesinde en dikkat çekici açılımı, dünyaca ünlü yazarımız Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır...” sözleri ile başlayan ve “anadil, Nevruz, özgün yer isimleri” açılımını da içeren, “Toplumsal Barış, Kürt Sorunu” başlığı altındaki vaatler oluşturdu. Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı seçim bildirgesi ve aday tanıtım toplantısından dikkat çeken ayrıntılar şöyle:
Neden otelde': AKP ve diğer partilerin tersine CHP seçim bildirgesini, spor salonu yerine bir otelin kongre salonunda yaptı. Birçok partili de salonun darlığı nedeniyle toplantıyı izleyemediği için bu durum eleştiri konusu oldu. Ama otel tercihi aslında “zorunluluktan” kaynaklandı. Toplantı tarihi ve yer olarak ilk başta 24 Mayıs’ı ve ATO Congressium’u belirleyen CHP , AKP’nin de aynı tarihte aday tanıtımı yapması nedeniyle toplantıyı düne ertelemek zorunda kaldı. Ancak dün Congressium uygun olmadığı için de toplantı, partinin genel olarak daha çok küçük toplantı ve organizasyonları için kullandığı JW Mariot Otel’e alındı.
Geliyoruz!: CHP , 7 Haziran seçimlerinde “Yaşanacak bir Türkiye” vaat etmişti. Çözüm sürecinin sona ermesi ve Türkiye’de arka arkaya yaşanan canlı bomba eylemlerinin kana buladığı bir ortamda yapılan 1 Kasım seçimlerinde ise “Önce Türkiye” mesajı verilmişti. CHP’nin yeni seçim sloganı ise “iktidara yürüyüşü” anlatan, “Artık tamam” etiketiyle tamamlanan ve ittifakın ismine de göndermede bulunulan “Millet için geliyoruz!” sloganı oldu. Ali Kocatepe’nin unutulmaz şarkısı “Hey Gidi Dünya” ise seçim şarkısı olarak uyarlanarak ilk kez salonda dinletildi.
CHP’nin çözüm süreci: Seçim bildirgesinin en dikkat çeken bölümlerinden birini “Toplumsal Barış, Kürt Sorunu” başlığı oluşturdu. Kürt sorununa çözüm adresi olarak, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçim bildirgelerinde de olduğu gibi TBMM adres olarak gösterilirken, “barışın düşünsel ve psikolojik altyapısını” oluşturmak için de ilk kez bir “Ortak Akıl Heyeti” oluşturulacağı vaadine yer verildi. Dersim Olayları’yla ilgili devlet arşivlerinin açılması, “Nevruz Bayramı’nın, Kardeşlik ve Barış Günü” olarak kutlanarak resmi tatil ilan edilmesi, faili meçhul cinayet ve gözaltında kaybetme suçlarında zaman aşımının kaldırılması, yer ve yörelerin “özgün isimlerinin iade edilmesi”, “kamu hizmetlerinin Türkçe olmayan yurttaşları da gözetecek bir anlayışla” yaşama geçirilmesi, Kürtçe dersleriyle ilgili altyapı sorunlarının çözümü ve seçimlik derslerin çeşitlendirilmesi” gibi başlıklar ilk kez seçim bildirgesinde yer aldı. Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’ndaki çekincelerin kaldırılacağı vaadini Kılıçdaroğlu bu kez bizzat kendisi açıkladı.
İnce memnuniyet: Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adaylığı sürecindeki performansından, Genel Başkan’dan, parti taraftarlarına kadar herkesin memnuniyeti de dikkat çekti. Örneğin iki dönemdir parlamentoda olan bir milletvekili, “Açıkçası ben İnce’ye önceden biraz mesafeliydim. Bu kadar iyi performans benim için de çok şaşırtıcı. Süreci çok iyi götürüyor” görüşünü dile getirdi. Kamuoyu yoklamalarına göre, şu an itibarıyla İnce’nin oyu parti oyunu 3-4 puan aşmış durumda. İnce’nin, İYİ Parti’ye kayacak oyları engellediği gibi, “memnuniyetsiz MHP’liler”in de oyunu alacağı görüşü hâkim. Seçimin ikinci tura kalacağı üzerine hesap yapan CHP’liler, Kürt oylarının ikinci turda İnce’ye yöneleceğini, seçim bildirgesinde Kürt sorununa yönelik vaatlerin kapsamının geniş tutulmasında bunun da etkili olduğunu ifade ediyor. CUMHURİYET
Yorum Yazın