Yatağımızdaki düşman: Asla yapmayın
Yastık altında veya başucunuzdaki cep telefonu ile asla uyumayın .
- Ege Postası
- 26.05.2019 - 07:00
Vücuttaki tüm organlarda olduğu gibi, beyinde de kanser gelişebiliyor. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Selçuk Göçmen, beyinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanımlanmış 130’dan fazla tümör olduğunu belirterek “Ailesel faktörler (genetik), radyasyon, hayvan virüsleri, fenol ve benzen bileşikleri ile uğraşan meslek grupları ve sigara içimi beyin tümörü riskini arttırıyor” dedi.
Erkekte daha çok...
Beyin Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle açıklama yapan Göçmen, beyin tümörlerinin Avrupa ülkelerinde 100 binde 5-10 arasında görüldüğünü, Uzakdoğu ülkelerinde ise bu oranın yıllık 100 binde 1-2 olduğunu söyledi.
Beyin tümörünün erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü vurgulayan Göçmen, “Baş ağrısı, kusma, bulantı, görme bozukluğu, bilinç bozulması, nöbet (epilepsi-sara krizi) geçirme, kol ve bacaklarda güçsüzlük, sinirlilik, iştahsızlık, işitmede azalma, unutkanlık, konuşma ve anlamada yetersizlik, yazamama, dengesizlik, el ve ayaklarda büyüme gibi yakınmalardan biri ya da birkaçının görülmesi durumunda doktora başvurulmalı” dedi.
İyi huylu tümörlerin zaman zaman hayatı tehdit edecek durumlara neden olabildiğini söyleyen Göçmen, “Bazen çevresindeki önemli beyin damar ve sinir yapısına yapışarak ameliyatla tam çıkarılması mümkün olmayabilir” diye konuştu.
Odanızdan çıkarın
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç Dr. Selçuk Göçmen, yaşam sürelerinin, tümörün patolojisi, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) alıp almama durumuna ve hastanın yaşına bağlı olduğuna dikkat çekti. Göçmen, kötü huylu beyin tümörlerinde tedavi seçeneklerinin, ameliyat, biyopsi, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi olduğunu belirtti. Beyin tümörü cerrahisinde, artık, tümörlerin, küçük bir kesiyle ve en az hatayla maksimum düzeyde çıkarılmasının sağlanabildiğini söyleyen Göçmen, şöyle devam etti:
“Beyin tümörlerini önlemek için radyasyondan uzak durulmalı, cep telefonu kullanımlarında dikkatli olunmalı, kulaklıkla konuşulmalı, uzun süreli konuşmalardan sakınılmalı, yastık altında veya baş ucunda cep telefonu ile uyunmamalı.”
7 belirtiye dikkat Başı ağrıyan hasta ne zaman doktora başvurmalı' |
Yorum Yazın