Yeni Kültürpark'a çarpıcı eleştiri
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tasarladığı ve kamuoyunda tartışılan Kültürpark projesini eleştiren Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Kültürpark'ta koruma amaçlı imar planı yapılmadan hiçbir uygulama yapılmaması gerektiğini söyledi. 'Proje değil, koruma planı gerekli'
- Ege Postası
- 30.09.2016 - 09:09
Büyükşehir Belediyesi'nin, ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuar İzmir'e alınmasından sonra Kültürpark'ı yeniden tasarlandığı projeyle ilgili tartışmalara bir yenisi eklendi. Meslek odaları ve sosyal medyada biraraya gelen İzmirlilerin oluşturduğu "Kültürparkıma Dokunma" Platformu daha önce ağaçların kesilmemesi, sökülmemesi, yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi taleplerde bulundu, projeyle ilgili eleştirilerini açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önce ağaç kesilmeyeceğini açıkladıktan sonra proje İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında eski Pakistan Pavyonu'nda görsel materyallerin de yeraldığı sergiyle İzmirlilerin beğenisine sunuldu. Doğal ve tarihi sit kararlarının olduğu Kültürpark alanında yeni projenin yapımına olanak sağlayacak onayı verecek olan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 27 Eylül'de yaptığı toplantıda, belediye ve meslek odası temsilcilerini dinledi. Kurul, yerinde inceleme yapma kararı aldı. Projeyle ilgili sonuç kararını bu incelemeden sonra verecek.
ALPASLAN'DAN PLAN UYARISI
Koruma Kurulu'nun toplantısından sonra yeni bir değerlendirme yapan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Kültürpark'da yapılmak istenen tasarım uygulamaları için proje değil koruma amaçlı imar planı gerektiğini söyledi. Kent belleği ve ekolojisi açısından önemli olan bu alana yapılacak müdahalelerde azami düzeyde özen gösterilmesi ve ilgili mevzuatlara uyulması gerektiğini belirten Alpaslan, "Bu nedenle, projenin içeriğine bile değinmeden, Kültürpark alanını içeren ve gerekli ölçeklerde yeni koruma amaçlı imar planları yapılıp usulüne uygun onama süreçleri tamamlanıp, askıya çıkarılmadan herhangi bir uygulama yapılmamalıdır" dedi.
PLAN İLKE KARARLARINA UYMALI
İdarenin koruma amaçlı imar planı adı altında da her istediğini yapamayacağını, alanın tarihi sit özelliği nedeniyle Tarihi Sit Alanlarıyla ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararına uymak zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Alpaslan, "Örneğin, söz konusu ilke kararlarına göre, tarihi sit alanlarında tasarım ve benzeri gerekçelerle topoğrafyayı bozacak, değiştirecek (tepe anfi gibi) müdahaleler yapılamayacağı açıkça belirtilmektedir. Bu bizim de projede baştan beri eleştirdiğimiz yapay tepelerin yanlışlığını tekrar ortaya koymaktadır" diye konuştu. "MEVCUT PLANA GÖRE KÜLTÜR MERKEZİ YAPILAMAZ"Alpaslan, Kültürpark planlarında var olan yapılaşma kararının yalnızca Fuar binası işlevi için öngörüldüğünü, fuar işlevi Kültürpark'tan çıkarıldığına göre tarihi sit alanında bu yapılaşmaya ihtiyaç kalmadığını söyledi. Fuar hangarlarının yıkılmasından sonra yapılmak istenilen kültür merkezi ve benzeri işlevlerin ayrı plan kararı gerektiren kullanım olduğunu belirten Alpaslan, "Yani mevcut planlara göre bu alana toplantılar, sergiler ve etkinliklerin düzenleneceği bir bina yapılamaz. Önerilen projede yer alan, çok ciddi büyüklükte, kalıcı bir yapılaşma, önceden beri vurguladığımız olumsuzlukların yanısıra, Koruma Planı kavram ve içeriğine de açıkça aykırı olacaktır. Tarihi Sit özelliği nedeniyle korunması gereken bir alana yeni yapılaşma önerisi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırıdır" dedi.
"KÜLTÜRPAR BİR KENT PARKIDIR"
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Alpaslan, Kültürpark'a bakış açısının değişmesi gerektiğini, bu alanın bölge ve çevredeki yapıların ticari potansiyeli olmadığı gibi, kentin kongre merkezi, kültür merkezi gibi donatıları için potansiyel inşaat alanı da olmadığını söyledi. Alpaslan, Kültürpark'ın bir kent parkı olduğunu belirtti. (DHA)
Yorum Yazın