Dolar 34,2815
%0.34
Euro 37,5173
%-0.01
Altın 2.931,490
%1.46
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeni defin yasasına Müslümanlardan tam destek

Yeni defin yasasına Müslümanlardan tam destek

Almanya'da defin yasasında yapılması planlanan düzenleme ile vefat eden Müslümanların tabutsuz olarak sadece kefenle defnedilmesi mümkün olacak. Bu düzenlemenin yasalaşmasından sonra Müslümanların Almanya’da defin oranının artacağı tahmin...

  • Ege Postası
  • 06.07.2013 - 12:23
Almanya'da defin yasasında yapılması planlanan düzenleme ile vefat eden Müslümanların tabutsuz olarak sadece kefenle defnedilmesi mümkün olacak. Bu düzenlemenin yasalaşmasından sonra Müslümanların Almanya’da defin oranının artacağı tahmin ediliyor. Yeni düzenleme tasarısından memnun olan İslami kuruluşlar mezar yerlerinin mahdut süreli olmasına ve müstakil mezarlıklar tahsis edilmesine de çözüm bekliyor.

Geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna duyurulan konu ile ilgili Sosyal Demokrat Parti (SPD) sosyal politika uzmanı ve Eyalet Meclisi Uyum Komisyonu Üyesi Sabine Wölfle, bir açıklama yaparak koalisyon hükümeti ortakları Yeşiller ve SPD ile Meclis’te grubu olan Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Partili (FDP) temsilcilerin çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Eyalette birçok şehirde Müslüman mezarlıklarının tahsis edildiği bir dönemde, bu yasanın değiştirilmek istenmesi, dini kuruluşların temsilcilerini de memnun etti.

Dört partinin temsilcilerinin başladığı çalışmanın üç ay sürmesi öngörülürken yasalaşmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Eyalette çoğunluğu Türk olan 549 bin Müslüman yaşıyor.

Eyalet başbakanı Winfried Kretschmann konuyla ilgili açıklamasında, “İnsanlar yaşadığı ülkede gömülmek isteyebilir. Yaşadığı ülkede gömülmesi tam entegre olmanın da bir göstergesidir.” dedi.

Uyum Bakanı Bilkay Öney de defin yasasındaki İslami defin düzenlemesinde yapılan çalışma ile ilgili açıklamasında, “Bakanlık olarak yaptığımız İslam Yuvarlak Masa toplantısında, bu talep İslami sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından bize iletildi. Biz de Meclis’te parti gruplarına ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bu istekleri ilettik. Mecliste bulunan parti grupları bunu memnuniyetle karşılayıp, bu konu üzerinde aralarında anlaşmaya vardılar. Bu sevindirici bir durum. Uyum bir kişinin doğumdan ölüme kadar olan süreçtir. Yapılan bu çalışma, eyalette yaşayan Müslümanlara verilen önemli bir sinyaldir.” dedi.

Müslümanlar arasında, düşük olan Almanya’ da defnedilme oranının defin yasasında yapılacak olan bu düzenleme ile önümüzdeki yıllarda yükseleceği tahmin ediliyor.

DİTİB Baden-Württemberg Eyalet Teşkilatı Başkanı Erdinç Altuntaş ise “Meclisteki parti temsilcilerinin bu çalışmayı başlatması, 50 yıldır Almanya’da yaşayan Türk toplumunu memnun etmiştir.” diyerek çalışmaya destek verdiğini ifade etti.

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ) Baden-Württemberg Eyalet Teşkilatı Başkanı Yavuz Kazanç, çalışmaya destek vererek şu açıklamayı yaptı: “Bizim kültürümüzde mezar bir kişinin kıyamete kadar yeri olarak kabul ediliyor. Buradaki yasalara göre 15 yıl civarında mezar yeriniz tutuluyor. Daha sonra takip edilmezse mezarınız kalmıyor. Bundan dolayı da Müslümanlar burada defnedilmek istemiyor.”

Almanya’da mezarlıklar, 15-20 yıl arasında tutuluyor. Ondan sonrası için bir 20 yıl daha tutulması istenirse bin 600 Euro daha ödenmesi gerekiyor. Bu da Müslümanları endişelendiren kurallardan biri olarak dikkat çekiyor. Çalışma sonunda bu kurala nasıl bir formül bulunacağı ise henüz bilinmiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.