Yeni kalpleriyle bir araya geldiler
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda kalp nakli yapılan 3 hasta, hastanede bir araya gelerek hem moral buldu hem de nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Ali Gürbüz'ü, başhekimliğe atandığı için kutladı.
- Ege Postası
- 26.07.2019 - 11:36
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu yıl art arda gerçekleştirilen kalp nakli operasyonlarıyla, kalp yetmezliği olan 3 hasta yeni bir hayata başladı. Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 14 Şubat tarihinde gerçekleştirilen nakille fırıncı Bülent Çiçekçi (40), 18 Şubat'ta ev hanımı Nemiha Ardıç (44) ve 20 Mart'ta da fabrikada işçi Nihat Andırma (46) yeni kalplerine kavuştu. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden getirilerek yaklaşık 6 saat içinde hastalara nakledilen kalplerle hayata tutunan hastalar, sağlıklarına kavuştu, yeni yaşamlarını kontrol için geldikleri hastanede buluşarak kutladı. Aynı zamanda nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Ali Gürbüz'ü, başhekimliğe atanması sebebiyle ziyaret eden hastalar, yeni görevi nedeniyle tebrik etti.
BABASINI KALP YETMEZLİĞİNDEN KAYBETMİŞTİ
Kalp yetmezliği sebebiyle nakil olan, babasını da aynı rahatsızlık sebebiyle kaybeden hastalardan Bülent Çiçekçi, yeni bir hayata başladığını söyledi. Çiçekçi, "Babamın kaderini ben yaşayacağım diye çok korkmuştum ama benim için her şey çok farklı oldu. 2012 yılında kalple ilgili problemlerim başladı. 2014'te de kalp yetmezliği hastası olduğumu öğrendim. 4-5 yıl kalp yetmezliği hastası olarak yaşadım. 6 ay önce kalp nakli oldum. Nakilden önce yürüyemiyordum, her tarafım şişiyordu, rahat nefes alamıyordum. Bir nevi artık ölümü bekliyordum. Çözüm üretmeye çalışıyordum ama hepsi geçici çözümler oluyordu. Nakilden sonra yeniden doğdum. Benim için ikinci bir hayat başladı. Ödemler geçti, yürümeye başladım, nefes alabiliyorum. Daha sağlıklıyım, daha iyiyim. Bu mutluluğun bir tarifi yok. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Kalbi bağışlayan aile çok büyük bir karar verdi. Bana bir hayat bağışladılar. Bu olay başıma gelmeden önce organ bağışının önemini bilmiyordum. Şu anda organ bağışıyla ilgili ne gerekiyorsa yapmaya hazırım" dedi.
Bülent Çiçekçi'nin eşi Zeynep Çiçekçi ise, "Nakil yapılmadan önce evde her şeye ben bakıyordum. Bülent'in durumu çok ağırdı. Ümidimizi kaybetmiştik. Olmayacak sandık. Buradaki herkesten Allah razı olsun. Hep destek oldular. Çok şükür biri organ bağışında bulundu. O da bize nasip oldu. Bizim psikolojimiz çok bozulmuştu. Biz gerçekten yeniden doğduk. Hayatımız tekrar eskiye dönmeye başladı. Sürekli kontrollere geliyoruz" diye konuştu.
'ÖLÜP DE BİR DAHA DÜNYAYA GELMEK GİBİ'
Nakil olanlardan Nemiha Ardıç, "14 yaşında bir oğlum var ve kalp hastalığım hamilelik döneminde anlaşıldı. Ben artık çok iyiyim. Nakilden önce durumum çok ağırdı ve ölümlerden döndüm. Yoğun bakımda iki ay kadar yattım. Rahat yürüyorum ve nefes alabiliyorum" dedi.
Nemiha Ardıç'ın eşi Yüksel Ardıç da, "Ben eve geliyordum, yemek yapıyordum, çocuğumuza bakıyordum. Yıllarca bekledikten sonra, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ay içinde kalp nakli yapıldı. Şu anda eşim yemeği yapıyor, işlerini yapıyor. Makinelere bağlıydı, bayılıyordu. Bizim için her şey çok zordu. Organ bağışı ölüp de dünyaya bir daha gelmek gibi. Ben eşime her zaman destek oldum. Allah eşimi oğluma bağışladı. Ben şu anda ikinci bir ailem var diyorum" diye konuştu.
Nakille sağlığına kavuşan hastalardan Nihat Andırma ise, "Kendimi çok daha iyi hissediyorum. Bu nakille birlikte hayatım tamamen değişti. Başta Prof. Dr. Ali Gürbüz hocam olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyorum" dedi.
'HASTALARIN DURUMU OLDUKÇA İYİ'
Başhekim Prof. Dr. Ali Gürbüz de, "Hastanemiz kalp nakli konusunda bakanlık tarafından ruhsatlandırılan bir hastane. 2016 yılından itibaren kalp nakline başladık. Bu yıl da ilk dört ayda dört farklı kalp nakli operasyonu gerçekleştirdik. Bugün bu nakil hastalarından üçü başhekim olmamdan dolayı tebrik ziyaretine geldiler. Kalp nakli, ileri devre kalp yetmezliği hastalarında uygulanan en son tedavi şeklidir. Şu anda Türkiye'de bir yılda ortalama 80-90 tane kalp nakli ameliyatı yapılıyor. Kalp nakli için bekleyen hasta sayısı ise bunun çok üzerinde. Dolayısıyla organ bağışının arttırılması gerekiyor. Hastalarımızın durumu şu anda oldukça iyi. Türkiye'de kalp nakli konusunda ruhsatlandırılmış ortalama 13 merkez var. Biz de hastanemiz olarak bu konuda sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın