Yeni norm kadro düzenlemesi ne getirdi'
Devlet Personel Dairesi Başkanlığı tarafından belediye ve bağlı kuruluşlarındaki norm kadro ilke ve standartlarında kritik değişikliklere gidildi. Ankara’dan gelen haber görevde yükselme şartları, kadro dereceleri ve düşük emekli ücretleri nedeniyle zorluk yaşayan zabıta teşkilatı personeline umut olurken, yönetmelikle birlikte itfaiye ve güvenlik personeli için de bazı iyileştirmelere yer verildi. Düzenleme çerçevesinde ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı müdürlüklerde birçok yeni daire kurulacak. Yeni norm kadro düzenlemesi ne getirdi'
- Ege Postası
- 03.04.2015 - 13:42
YENİ YÖNETMELİK ZABITAYA DOPİNG OLDU
İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Devlet Personel Daire Başkanlığı) tarafından yürütülen ortak çalışma ile “Belediye ve Bağlı Kuruluşlar ile Mahalli İdari Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik”te önemli değişiklikler yapıldı. Resmi gazetede yer alan 22 maddelik söz konusu yeni yönetmelik çerçevesinde zabıta ve itfaiye teşkilatında çalışan personelin kadro derece sorununa ve özlük haklarında kayba neden olan bazı sıkıntılar giderildi. Görevde derecelendirme düzenlemesinde yapılan iyileştirme uyarınca, artık zabıta memurlarının kadro derecesi 3, zabıta komiserlerinde ise 1’inci dereceye kadar inebilecek. Sendikaların uzun yıllardır mücadele verdiği, TBMM’de de sayısız yasa teklifine konu olan söz konusu değişiklikler sayesinde özellikle düşük emekli maaşları ve ücret kayıpları da kısmen giderilmiş oldu.
ZABITA PERSONEL SAYISINDA ARTIŞA GİDİLDİ
Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki itfaiye teşkilatı ile güvenlik personeli açısından da benzer iyileştirmeler içeren değişiklik kapsamında ayrıca, zabıtadaki kadro sınırı da yükseltildi. Buna göre özellikle ilçe belediyelerini yakından ilgilendiren düzenlemede; nüfusu 250 bin ila 299 bin arasındakilerde zabıta amiri sayısı 4'ten 5'e; zabıta komiseri sayısı 12'den 14'e; zabıta memuru sayısı 76'dan 84'e, nüfusu 300 bin ila 399 bin arasındakilerde zabıta komiseri sayısı 14'ten 15'e; zabıta memuru sayısı 84'ten 120'ye,nüfusu 400 bin ila 499 bin arasındakilerde, zabıta komiseri 16'dan 19'a; zabıta memuru sayısı 96'dan 156'ya, nüfusu 500 bin ila 599 bin arasındakilerde, zabıta komiseri 20'den 25'e; zabıta memuru sayısı 120'den 204'e, nüfusu 600 bin ila 699 bin arasındakilerde, zabıta komiseri 22'den 31'e; zabıta memuru sayısı 132'den 252'ye, nüfusu 700 bin ila 799 bin arasındakilerde, zabıta amiri sayısı 12'den 13'e; zabıta komiseri 24'ten 37'e; zabıta memuru sayısı 144'ten 300'e, nüfusu 800 bin ila 899 bin arasındakilerde, zabıta amiri sayısı 14'ten 15'e; zabıta komiseri 28'den 437'e; zabıta memuru sayısı 168'ten 348'e, nüfusu 900 bin ila 999 bin arasındakilerde, zabıta komiseri 32'den 48'e; zabıta memuru sayısı 192'den 396'ye, nüfusu 1 milyon ve üzerindekilerde, zabıta komiseri 36'den 55'e; zabıta memuru sayısı 216'den 444'ye çıkarıldı.
ESKİ ÖZEL İDARE ÇALIŞANLARINA UMUT OLDU
Kadrolu kamu çalışanı ve işçi sayısında da artış öngören yönetmelikle, norm kadro sayısı da yükseltildi. Belediyelerde büyük oranda yönetici kadro ile zabıta memuru ve sürekli işçi kadrosunda dikkate değer artış sağlayan yönetmelik, kapanan belde belediyeleri ve İl Özel İdaresi’nin tasfiye edilmesi ile açıkta kalan binlerce personele de yeni umut oldu.
BÜYÜKŞEHİR’DE YENİ DAİRE BAŞKANLIKLARI AÇILACAK
Diğer yandan, yeni norm kadro yönetmeliği ile belediye ve bağlı kuruluşlarında birkaç yeni idari birim ve daire başkanlığı kurulmasına, bu birimlere yönetici ve çalışan olarak kadro aktarılmasına izin verildi. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi, Park ve Bahçeler Dairesi, Tesisler Dairesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, Kentsel Dönüşüm Dairesi, Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi, Toplu Taşıma Dairesi, Raylı Sistem Dairesi, Muhtarlık İşleri Dairesi gibi yeni birimler kurulması, şube olan birimlerin daire yapılması ya da mevcut dairelerin ayrılarak yeni daire başkanlıkları kurulmasına karar verildi.
İZSU VE ESHOT’TA YENİ BİRİMLER KURULACAK
Yine yayınlanan yönetmeliğe göre, kentteki su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU bünyesinde İşletme Bakım ve Onarım Dairesi, Arıtma Tesisleri İnşaat Dairesi, Su ve Atıksu Teknolojileri Dairesi,
Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Dairesi gibi 4 yeni birim açılmasına olanak sağlandı. Ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü’nde ise, Toplu Ulaşım Dairesi, Ulaşım Yatırımları Dairesi, Entegre Ulaşım Dairesi, Hizmet İyileştirme Dairesi, Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Dairesi, Hizmet İyileştirme ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanlıkları kurulabilecek.
ŞEF VE MÜDÜR SAYISI ARTTIRILDI
İZSU Genel Müdürlüğü ile ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesindeki mevcut idari kadro ve yönetici sayısında da artış öngören norm kadro değişikliğinde, şef kadro sayısı 120'den 130'a, şube müdür kadro sayısı da 60'dan 65'e çıkartıldı.
“BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ” GELDİ
Yönetmeliğe “Bildirim Yükümlülüğü” başlığıyla eklenen madde uyarınca da yönetmelik kapsamında yer alan mahalli idareler memur, sürekli işçi, sözleşmeli personel, geçici işçi kadro ve pozisyonları ile diğer statülerde istihdam edilen personele ilişkin bilgiler, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek. Yönetmelikte ayrıca belediye başkanlarını yakından ilgilendiren bir diğer kritik değişiklik ise görev yetkisi belirleme maddesi oldu. Buna göre, atanacak yeni daire başkanı için görev ve yetki alanı atamaya yetkili amir tarafından belirlenecek.
Yorum Yazın