Yeni yasama yılı: DEM Parti ayağa kalkmadı, CHP alkışlamadı
TBMM, 2 aylık aranın ardından çalışmalarına başladı. Erdoğan'ın konuşması sırasında DEM Partili vekiller ayağa kalkmadı, CHP sıraları ise alkışlamadı. Numan Kurtulmuş, yeni anayasa mesajı verdi.
- Ege Postası
- 01.10.2024 - 16:10
- Güncelleme: 01.10.2024 - 16:34
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2 aylık aranın ardından yasama çalışmalarına başladı. 28. dönem 3. yasama yılının açılış töreni yapıldı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anıta çelenk bırakmasının ardından bando eşliğinde saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, Celal Adan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, partilerin grup başkanvekilleri, milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ve Meclis bürokratları katıldı.
KURTULMUŞ'TAN VEKİLLERE KIRMIZI GÜL
Milletvekili sıralarına Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni yasama döneminin hayırlı olmasını dilediğini yazdığı kartların bulunduğu kırmızı beyaz gül buketleri bırakıldı.
CHP Milletvekili Sibel Suiçmez, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşması sırasında “Meclis Anayasa’yı ihlal ediyor” yazılı döviz kaldırdı.
AYAĞA KALKMAK İSTEMEYEN CHP'Lİ VEKİLLER OTURUMA KATILMADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı oturuma CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar katıldı.
Oturum başlamadan önce CHP Meclis Grup yönetimi, milletvekillerine Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkılmasını istediği bir mesaj gönderdi. Erdoğan’ı ayakta karşılamak istemeyen bazı CHP milletvekilleri Genel Kurul oturumuna katılmadı.
TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen parti lideri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Yeniden Refah Parti Genel Başkanı Fatih Erbakan AK Parti sıralarını pas geçti. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tokalaştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise tüm liderle tokalaştı.
DEM PARTİ SIRALARI AYAĞA KALKMADI
Erdoğan salona girdiğinde DEM Parti milletvekilleri ayağa kalkmadı.
TİP, OTURUMA KATILMADI: ERDOĞAN'IN MASALLARINI DİNLEMEYİ REDDEDİYORUZ
TBMM, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına karşı milletvekilliği iade edilmeyen Can Atalay'sız toplandı. Açılış oturumuna katılmayacağını açıklayan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, milletvekilleri Ahmet Şık ve Saliha Sera Kadıgil ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
Erkan Baş, şu ifadeleri kullandı:
"Sanki her şey normalmiş gibi, Meclis'i keyfine göre açıp kapayan, istediği kanunu geçirip ülkenin en önemli gündemlerini bile Meclis'te gündem yaptırmayan, kendi çıkarttıkları yasaları bile uygulamayan, yürürlükteki Anayasa'yı ayaklar altına alan Tayyip Erdoğan'ın yalanlarını, masallarını dinlemeyi reddediyoruz. Bugün burada gerçekleştirilecek etkinlik bir halk meclisinin açılışı falan değil. Bir maskeli balodur. Biz bu maskeli balonun parçası olmayı reddediyoruz. Bunun için de Genel Kurula katılmayacağız. Bu müsamerenin, halkın iradesinin tecelli etmesi gereken yerde halkın iradesini ayaklar altına alanlara zerre meşruiyet kazandırmayacağız."
Erken seçim çağrısı da yapan Baş, "Yeni yasama yılının açılışında TİP'in gösterdiği tavrın net ve anlaşılır olmasını istiyoruz. 'Yalanlara, masallara karnımız tok, hemen seçim' diyoruz. TİP'in yeni yasama yılının açılışındaki tek cümlesi budur" diye konuştu.
NUMAN KURTULMUŞ'TAN GAZZE VE YENİ ANAYASA MESAJLARI
TBMM Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in saldırıları ve yeni anayasa konusunda mesajlar verdi.
Kurtulmuş'un açıklamalarından başlıklar şöyle:
"Çivisi çıkmış bir dünya sistemi mevcut. Özellikle Gazze diye başlayan İsrail'in saldırgan tutumları, nihayetinde bölgedeki bütün ülkelerin egemenliğini tehdit edecek boyuta ulaşmıştır. Nil'den Fırat'a kadar bütün coğrafyayı kontrolü altına almak isteyen bu gözü dönmüş çetenin hedefinde bulunan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye'nin İsrail'in bu saldırgan tavırları önleyecek programları ortaya koyması şarttır.
Burada Ağustos ayında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırladık, tarihe geçen konuşmasına şahitlik ettik ve Filistin davasına sahip çıktığımızı tüm dünyaya ilan ettik. Filistin davası, vicdan sahibi bütün insanlığın ortak noktası haline gelmiştir. TBMM olarak bu saldırgan İsrail'e karşı her alanda mücadele edeceğiz.
İsrail iyice şirazeden çıktı. Filistin davası artık sadece Filistinlilerin değil. Gazze'de barış için çalışacağız.
Demokrat, katılımcı, kuşatıcı, özgürlükçü ve güçler ayrımını esas alan yeni bir anayasa ile Türkiye'ye nefes aldırmak mümkün olacaktır."
MESAİ 2 EKİM'DE BAŞLIYOR
Genel Kurul, yeni yasama yılının ilk mesaisini ise 2 Ekim Çarşamba günü yapacak.
TBMM Genel Kurulu’nda ilk olarak geçen yasama yılında birinci bölümü kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ikinci bölümünün görüşmelerine başlanması bekleniyor. Teklifin görüşmeleri, sendikaların yoğun tepkileri üzerine yeni yasama yılına bırakılmıştı.
MERKEZ BANKASI BAŞKANI SUNUM YAPACAK
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine sunum yapacak. Karahan’ın küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.
YARGI PAKETİ GÜNDEME GELECEK
Yeni yasama yılında TBMM’nin gündeminde geçen yasama yılından kalan tartışmalı yasal düzenlemeler bulunuyor. Komisyonda kabul edilen ancak Genel Kurul'a indirilmeyen 9. Yargı Paketi’nin öncelikli olarak yasalaştırılması beklenirken, iktidarın yeni bir yargı paketi hazırlığında olduğu da belirtiliyor. Yeni yargı paketinde "infaz düzenlemesi” ile tepkiler nedeniyle 9. Yargı Paketi’nden çıkarılan “etki ajanlığının” yer alacağı kaydediliyor.
KURTULMUŞ 'YENİ ANAYASA' TURLARINA DEVAM EDECEK
Yeni dönemin önemli gündem maddelerinden biri yeni anayasa olacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasaya ilişkin geçtiğimiz dönemde Meclis'teki siyasi partileri ziyaret etmişti. Kurtulmuş, yeni anayasanın usul ve esaslarını görüşmek için parti turlarına 1 Ekim'den sonra tekrar başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni anayasa için Meclis'in yeni yasama yılına işaret etmişti.
EKONOMİ GÜNDEMİ YOĞUN
Meclis’in yeni yasama yılında en önemli gündemi ekonomi olacak. Ekimin ilk haftası Meclis gündemine ekonomik düzenlemeleri içeren yeni bir yasa teklifinin sunulması bekleniyor. Teklifte ekonomide kayıt dışılıkla mücadelede yeni tedbirlerin yer alacağı belirtiliyor.
DİJİTAL PLATFORMLAR GÜNDEMDE
Dijital platformları düzenleyecek olan rekabet yasa teklifinin de TBMM gündemine getirilmesi gündemde. Dijital vergi kaybının düşürülmesini öngören düzenleme ile Amazon, Facebook, X, Starlink gibi şirketlerin piyasayı kontrol etmelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Geçen yasama yılında komisyonda kabul edilen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik teklif, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek teklifler arasında yer alıyor.
2025 BÜTÇESİ HAZIRLANACAK
TBMM’nin önemli gündem maddelerinden biri de 2025 yılı bütçesi olacak. Bütçenin ekim ayı ortalarında TBMM’ye sunulması ve kasım ayında da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. Bütçe, 31 Aralık tarihine kadar TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştıracak.
GENEL KURUL'DA ACİL DURUM BUTONU
Geçen dönem TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmesi sırasında fenalaşarak yere yığılan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e ilk müdahaleyi sağlıkçı milletvekilleri yapmıştı, Bitmez hastaneye kaldırılmış ancak yaşama tutunamamıştı. Genel Kurul'da rahatsızlanan milletvekilleri için de Başkanlık Divanı bölümüne tıbbi müdahaleleri hızlandırmak için acil durum butonu yerleştirildi. Meclis başkanvekilinin kullanacağı butonla sağlık ekipleri içeri girip müdahalede bulunacak.
SİVRİ KÖŞELER YONTULDU
TBMM’de yaşanan kavgalar ve tartışmalara yönelik çeşitli önlemler de bu dönemde devreye sokulacak. Genel Kurul’da meydana gelebilecek fiziksel kavgaların önlenmesi amacıyla kürsüye inen basamaklardaki sivri köşeler yontuldu.
Yorum Yazın