Yeşildere halkı yol bekliyor
Kahramanmaraş ilinden Osmaniye ili Düziçi ilçesine 2008'de bağlanan Yeşildere köyü sakinleri yol sorunlarının bir türlü çözülemediğini belirtti. Düziçi ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşildere köyüne Düziçi ilçesinden açılan...
- Ege Postası
- 22.06.2013 - 18:42
Düziçi ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşildere köyüne Düziçi ilçesinden açılan yolun çok bozuk olması nedeniyle köylüler ulaşım zorluğu çekiyor. Köyde minibüsü ile taşımacılık yapan Habid Demir, 2 ayda bir aracın lastiğini yenilediklerini, kışın işe çoğu zaman köyden şehre gidemediklerini söyledi.
Özellikle hasat zamanı tarlalarına traktör götürmek için köyün bazı yerlerinde kazma kürek her yıl aylarca çalışarak yolu düzlediklerini belirten köy sakinleri de “Ekinlerimizi hasat için köye getirdiğimiz traktör ve patozları kayalara halatlarla bağlayarak yoldan geçiriyoruz. Bu çilemize devletimizin çare bulmasını bekliyoruz.” dedi.
Sıkıntılarını anlatan köy sakinlerinden 59 yaşındaki Ali Akdaş, 20 yıldır her sene kayaların arasından tarlalarına traktör götürmek için taşları kırarak yol açtıklarını belirterek, “Devlet babanın bu tarafa bakan gözleri kör olmuş. Biz böyle böyle bu dağda kırılıp ölüp gideceğiz herhalde. Artık çıkar yolu yok. Türk vatandaşı değiliz artık.” diye sitem etti.
61 yaşındaki Osman Pak ise köylerinde çekmedikleri çile kalmadığını söyleyerek, “Devlet baba bu taraflara bakmıyor. Biz imkanımız ne varsa elimizle yapıyor, boynumuzla çekiyoruz. Hasat zamanı traktör geliyor, yoldan gitmiyor. Bayan erkek 50-100 kişi toplanıyoruz, traktörü kendir ile bağlıyoruz. Bir köyden bir köye 1 gün çekiyor. Biz ne yapalım, bizim artık sonumuz geldi gibi. Çocuklarımız burada durmuyor, hepsi köyümüzü terk edip gidiyor. Köyümüzde her şey yetişiyor ama yolumuz yok. Çok rezil oluyoruz efendiler.” diye konuştu.
Köy sakini kadınlar ise yol olmadığı için hastalandıklarında köylülerin sal yaptığını ve sal üzerinde doktora götürüldüklerini söylediler.
Köydeki yol sıkıntıları ile ilgili durum hakkında bilgi veren köy azalarından Osman Göknar, “El gücüyle, insan gücüyle yol yaparak, kadın erkek, çoluk çocuk olmak kaydıyla bir traktörümüzü harman hasadı yapmak için hayvan kendirleri bağlayarak en az 100 kişi bin 460 metrelik bir yola bu şekilde götürüp harman hasadımızı yapıyoruz. İlimizde ve ilçemizde kapısını çalmadığımız bir yer koymadık, ama neticede hiçbir sonuç alamadık. Yetkililer bizim o köye harcayacak paramız yok dediler.” dedi. Yeşildere köyünün kurucu evlatları olduklarını belirten Göknar, “Biz bu köyün kurucu evlatlarıyız. Babalarımız dedelerimiz burada yaşayarak ölümlerini ifa etmişler. Biz de onların çocukları ve torunlarıyız. Biz bir Suriye'den gelen mülteci kadar görülemedik. Devlet babanın kapısını çaldıysak henüz hiçbir icraat alamadık. Sayın Ankara’daki Başbakanım, Cumhurbaşkanım, İçişleri Bakanım ve Köy İşleri Bakanım da bu sesimi duysun, bu halkımın sesini duysun.” diye konuştu.
Yorum Yazın