Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Yıkım ihalesine’ mimarlardan ‘risk’ uyarısı: Eğer yıkarlarsa…

‘Yıkım ihalesine’ mimarlardan ‘risk’ uyarısı: Eğer yıkarlarsa…

TMMOB’ye Bağlı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, bir süredir yıkılıp yıkılmayacağı tartışmalarıyla gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’na ilişkin Üst Kurul kararı gelmeden Büyükşehir’in yıkım ihalesine çıkmasına tepki gösterdi. Danışma Kurulu’nun kararını hatırlatan Başkan Kahraman, yıkımın geri dönülemez sonuçlarına da dikkat çekti ve “Eğer büyükşehir binası yıkılırsa ve onun için ‘korunması gereken kültür varlığı’ kararı çıkarsa aynısını yapmak zorunda kalacaklar” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.03.2022 - 14:00

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020 hasar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor. 

Bir yandan odalar, binanın tarihi değerleri de gözetilerek yıkılmaması güçlendirilmesi önerisinde bulunurken diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “2022 yılının başında binayı yıkacağız” demişti. 

Karara karşı çıkan TMMOB’ye bağlı odalar yıkıma karşı çıkarak Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunmuştu. Kurul’dan  olumlu sonuç çıkmamasının ardından karar Üst Kurul’a taşınmıştı.

KOMİSYONDAN ‘YIKILMASIN’ KARARI

Büyükşehir Belediyesi ise; 16 kişiden oluşan uzman danışma kurulu kurulmuş ve kararı komisyonun vereceği açıklanmıştı. Kurulun ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sunduğu rapor netleşirken, kurulun ağırlıklı olarak mevcut binanın korunması yönünde görüş bildirdiği ifade edilmişti.
Öte yandan; geçtiğimiz günlerde flaş bir gelişme yaşanmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, binanın yıkımı için ihaleye çıkmıştı.

Üst Kurul kararı gelmeden verilen yıkım kararına ise TMMOB’ye Bağlı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman tepki gösterdi ve Necatibey İlköğretim Okulu örneğini verdi.

“KARARIN DİNLENİLMEMESİ BİZİ ŞAŞIRTMIYOR”

Üst Kurul’un büyükşehir binasına ilişkin kararı verdiğini belirten Kahraman, “Üst Kurul kararı çıktı ancak karar henüz açıklanmadı. Kurul’daki farklı daire başkanları kararı imzaladıktan sonra karar açıklanacak” dedi.

Üst Kurul kararı açıklanmadan çıkılan yıkım ihalesi kararını değerlendiren Başkan Kahraman, “Belediyenin hizmet binası için yıkım ihalesine çıkılması hatalı bir uygulama. Ama zaten Başkan’ın başından beri sitediği şeydi binanın yıkılması. Bu nedenle Danışma Kurulu’nun kararını dinlememesi bizi şaşırtmıyor” diye konuştu. 

“BİNAYI YIKMAK İÇİN BAHANE İSTENİYOR”

Binanın yıkılmasına gerek olmadığını belirten Kahraman, Danışma Kurulu’nun kararına dikkat çekti ve “O bina az hasarlıydı. Yıkılmak zorunda değildi. Orada 5 bina var ve 4 bina az hasarlıydı. 1 bina için de orta hasar raporu verildi. Zaten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Balknalığı’nın da yıkım kararı verilmedi. Ardından bir rapor hazırlandı ve bu raporda güçlendirilebilir de yıkılabilir de denildi. Binayı yıkmak için bahane isteniyor ama ortada böyle bir bahane yok. Binaya ilişkin kurul kararı çıktı ve biz ardından Yüksek Kurul’a başvurunca onlar da Danışma Kurulu’nu topladılar. Danışma Kurulu da bizim kararımız gibi bir karar verdi. Yani belediyenin istediğini yapmadı. Ama yine de ihaleye çıkıyorlar. Bir beceriksizlik var görünen o ki” ifadelerini kullandı.

“AYNISINI YAPMAK ZORUNDA KALACAKLAR”

Kurul kararı beklenmeksizin yapılan yıkımın risklerine de değinen Başkan Kahraman, “İzmir’de Necati Bey İlkokulu vardı ve okul yıkıldı. Biz onun yıkılmaması için de kurula başvurda bulunmuştuk. Kurul ‘yıkılabilir’ demişti ve biz de kararı mahkemeye taşımıştık. Ancak karar beklenmeden okul yıkıldı. Yıkımın ardından bina için ‘korunması gereken kültür varlığı’ kararı verildi. Eğer büyükşehir binası yıkılırsa ve onun için ‘korunması gereken kültür varlığı’ kararı çıkarsa aynısını yapmak zorunda kalacaklar. Binanın sorunu güçlendirmeyle çözülebilir. Yıkımın şöyle bir tehlikesi de var: Bir sürü az hasarlı bina var. Binanın yıkımı o insanlara ‘Ben binama güvenmiyorum’ demek gibi olacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.