Dolar 32,5514
%0.11
Euro 35,0900
%0.33
Altın 2.464,320
%1.18
Bist-100 10.682,00
%2.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yılın son meclisinde zam tartışması

Yılın son meclisinde zam tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu ulaşıma yüzde 8’lik zam getiren yeni tarifeye meclisten onay geldi. Zam tartışmalarının gölgesinde gerçekleşen Aralık ayının ve yılın son meclis toplantısında tansiyon yükseldi. AK Parti'den Meclis'te flaş zam çıkışı

  • Ege Postası
  • 17.12.2016 - 00:37

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşen yılın son meclis toplantısında toplu ulaşıma zam yapılmasına yönelik karar meclis onayına sunuldu.

İzmir'de toplu ulaşıma yüzde 8 zam

AK Parti’den gelen sert eleştirilere ve ret oyuna karşın, yüzde 8 fiyat artışına gidilen yeni toplu ulaşım tarifesi CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi. Yılbaşından itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre 60 yaş üstü vatandaşlara  verilen ulaşım kartlarının kullanımdan kaldırılması çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi.

YENİ TARİFE MECLİSİ KARIŞTIRDI

Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım alanındaki başarısızlığını ve zarar tablosunu zamla kapatmaya çalıştığını ileri sürdü ve Kocaoğlu’na sert eleştirilerde bulundu. İçme suyuna gelen zammın ardından toplu ulaşımdaki tarife değişikliği ile dar gelirli vatandaşların bir kez daha mağdur edildiğini söyleyen AK Parti’li Doğan, “Zam İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde alışkanlık haline geldi. Fatura yine dar gelirli vatandaşa kesiliyor. Vatandaşlarımız suya gelen zammın ardından yine şoka uğramıştır” dedi.

DOĞAN: BU ZAM NEYİN ZAMMI'

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na “Bu zam neyin zammı'” diye soran Doğan, vatandaşların taleplerinin yerine getirilmediğini, buna karşın zam yapıldığını dile getirdi ve şöyle devam etti: “Hangi hizmeti düzgün verdiniz ki ulaşıma zam yapıyorsunu? Vatandaş size kırgın. Talepleri ve şikayetleri dikkate alınmıyor. Ulaşımdaki kötü tablo yüzünden İzmir halkı sokağa çıkmaya korkar hale geldi. Makam aracınız hayat güzel... Bir gün sokağa çıkıp vatandaşın çektiği eziyeti görün… Zamma gerek var mıyd? Belediye bu yıl merkezi idare gelirlerinden toplam 3 milyon 482 bin liralık pay alacak. Kaynak var, zam yapmaya gerek yok. Bu kaynağı düzgün kullanın. Ulaşımı bu parayla sübvanse edin, gelen parayı doğru kullanın, zam yapmayın. İsrafa dayalı bütçede artan tüketim giderlerini düşürün. Böyle sosyal belediyecilik olmaz... Ulaşımda üç yıldır üst üste zam yapıyorsunuz. Yüksek kredi notlarınız var ama halkın çıkarına bir iş yaptığınız yok... Yüksek kredi notlarıyla Türkiye'ye hava atarken vatandaşın bindiği otobüse zam yapmak nasıl bir anlayıştır'”

İPTAL KARARINA TEPKİ: YAŞLILAR KONU MANKENİ Mİ'

Ulaşımda kullanılan 60 yaş kartlarının iptal edilmesine tepki gösteren Bilal Doğan, alınan kararın sosyal adaletle bağdaşmadığını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na geçmişte dile getirdiği "Adamın 150 tane evi var, otobüse bedava biniyor", "Sosyal adaletin suyu çıktı. Adam manzara seyretmek için trene biniyor, bütün gün gidip geliyor" şeklindeki sözleriyle yüklenen AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, şunları kaydetti: “Yoksa tüm bunlar seçim yatırımı mıyd? Bu gidişle 60 yaş üstü hemşerilerimizin ve yaşlılarımızın otobüse, metroya ve vapura binmesini yasaklayacaksınız... Bu nasıl bir adalet, yöneticilik anlayışıdı? Yaşlılarımızı adeta ötekileştirip, toplumdan dışlıyorsunuz. Yaşlı vatandaşlarımız sabah otobüse binip hastaneye gidemez m? Yaşlılarımız çarşıya, pazara, alışverişe gidemez m? Yaşlılarımızın evden çıkmaya hakkı yok m? Anlaşılan o ki, siz yaşlılarımızı sadece huzurevi açılışında oradan oraya taşınacak konu mankenlerinden ibaret sayıyorsunuz...”

“20 KURUŞ ZAMLA İZMİR KALKINMAZ”

İzmir’de son dönemde büyük tepki toplayan ulaşım kartlarındaki zoraki değişikliğe ve 6 liralık kart değişim ücretlerine de tepki gösteren Doğan, İstanbul, Antalya ve Manisa’da söz konusu işlemin ücretsiz yapıldığına dikkat çekti ve sözlerini şöyle sonlandırdı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 milyon mağdur yarattı. Bu kartlar tanesi 6 liradan satılıyor. Her seferinde bu kartları değiştirmek zorunda mıyı? Ulaşım kartlarını toptan kaldırın, yerine kağıt bilet getirin. İnsiyatif alın, kartları ücretsiz değiştirin. Önünüzde hiçbir hukuki engel yok. Tüketici hakem heyetlerinde bu konuda örnek kararlar da var. Başarısız, vizyonsuz, çağın gerisinde kalan bu yönetim anlayışının faturası İzmirlilere kesilmektedir. İzmir'de hizmet belediyeciliği değil, zam belediyeciliği vardır. Bu zam masa başında belediyecilik örneğidir. Bu zam bir fiyaskodur, hiçbir makul yanı yoktur. Verdiğiniz kalitesiz hizmetin karşılığı bu fiyatlar değildir. Yapacağınız 20 kuruş zamla, satacağınız 6 liralık kartla ne İzmir kurtulur, ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi kalkınır.”

AYDOĞAN: DEVLET DE RAKIDAN VERGİ ALIYOR!

AK Parti’li Doğan’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Türkiye’deki tüm belediyelerin gelirleri yasalarla belirlenmiştir. Söyledikleriniz çok ayıp. Bu konuşmanın mecliste yeri yoktur… Yılladır hizmetlere zam yapılır. Biz belediye olarak bir şey veriyoruz, karşılığını alıyoruz. O zaman devlet bu sene trafik cezası almasın… Böyle bir şey olabilir m? O zaman devlet nüfus kağıtlarını değiştirsin, para almasın... Bu devlet nasıl yürüyece? Bizim en büyük gider kaynaklarımız, araç alımları, akaryakıt, araç gereç temini, elektrik gibi tüketimlerdir. Biz İzmir halkına büyük bir sübvansiyon yapıyoruz. Kendi rakı içmiyor ama biz içiyoruz... Devlet hepimizden vergi alıyor” dedi.

TATLI: EL İNSAF!

Oturumda söz alan CHP’li Hatice Tatlı ise 2002 yılından bu yana artan dolar kuru ile akaryakıt fiyatlarını tablo halinde açıklayarak “Şimdi ESHOT’a nasıl zam yapılmayaca? Bu kadar zammı CHP iktidarı değil siz yaptınız. Bunlar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin değil, hükümetin zamları. Ankara’da şu anda bilet 2,55 TL. Aktarma yok. İstanbul’da 2,30 TL. Aktarmalar ücretli. İstanbul Ankara’dakini az göreceksiniz, İzmir’de 2,60’ı çok göreceksiniz. Böyle bir şey olamaz. Sanki Ankara, İstanbul, Bursa, Kayseri şakır şakır elektrikli otobüs kullanıyor da İzmir kullanmıyor… El insaf…” şeklinde konuştu.

KOCAOĞLU’NDAN ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT

AK Parti’den gelen zam ve ulaşım eleştirilerine toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’deki en ucuz ve en kaliteli ulaşımın İzmir’de olduğuna dikkat çekerek, “Dolar bugün 3,51 TL’den kapandı. 40 günde yaklaşık 41 kuruş zam gelmiş… Benzine gelen zamlar malum… Piyasa belli… Büyükşehir Belediyesi bunun dışında kalsın diye talepte bulunabilirsiniz. Biz tam bileti 2,60 yaptık. Daha Ankara ve İstanbul zam yapmadı. Biz öncü olduk” dedi ve İzmir’deki ulaşım tarifesini Ankara ve İstanbul ile kıyasladı.

“ABESLE İŞTİGAL”

60 yaş üstü vatandaşların İzmir’de İstanbul ve Ankara’ya oranla daha ucuza ulaşım imkanına sahip olunduğuna da dikkat çeken Kocaoğlu, “60 yaş kartında devam edebilirdik. Bir ay içinde aynı kartla 364 kez otobüse binen var. Kimsenin hakkını yemedik… İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm otobüslerini A’dan Z’ye yenilemiş, engelli kullanımına uygun hale getirmiştir. Oturduğum yerden belediye başkanlığı yapmıyorum. Otobüse de, metroya da, İZBAN’a da, vapura da biniyorum. İnşallah hep birlikte tramvaya da bineceğiz… Lafı dönüp dolaşıp merkezi hükümetin bütçeden verdiği paya getiriyorsunuz. Bunun söylenmesi abesle iştigaldir… Yıllar önce bizi Maliye’ye şikayet ettiler. Merkezi hükümet İzmir’e fazla para gönderiyor diye. Bunu yapacağınıza sanayicileri, ticaret camiasını toplayacaktınız, bize az pay geliyor deseydiniz daha doğru olurdu. İzmir’de Türkiye nüfusunun 5,3’ü var. Ülke ekonomisinin yüzde 7’sini İzmir üretiyor, verginin de yüzde 11’ini İzmir veriyor. Türkiye ortalamasından yüzde 60 fazla… İzmir ulaşımda yaptığı çalışmalar ile Türkiye’ye örnektir. Halk otobüsünün yollarda müşteri toplamak için birbiriyle yarışmadığı, çığırtkanlığın olmadığı bir kenttir. Halk otobüslerini bu kente getirmemekle ulaşımda vatandaşlarımıza büyük bir iyilik yaptık. Bunu sadece biz değil, başka illerin belediye başkanları da söylüyor” diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.