Dolar 34,2030
%0.06
Euro 38,0264
%-0.18
Altın 2.908,930
%0.45
Bist-100 9.599,00
%-0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yine özelleştirme yine karayolları

Yine özelleştirme yine karayolları

Bornova Ağaçlıyol’da yer alan ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait kamu arazilerinin özelleştirilerek satılmasının yankıları devam ederken, yine Karayolları’na ait olan bir başka arazide de özelleştirme süreci resmen başladı. Çınarlı’da yer alan ve eskiden yine Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından fenni muayene istasyonu olarak hizmet veren toplam 8 dönüm büyüklüğündeki arazinin plan değişikliği için de düğmeye basılırken, Ağaçlıyol arazilerinde olduğu gibi bu alanın da ticari kullanıma açılması bekleniyor. Diğer yandan, belediye binası yapabilmek için resmi tesis alanı isteyen belediyeler yer bulmakta güçlük çekerken, mevcut resmi tesis alanlarının da satılmasına ve plan yetkilerinin elinden alınmasına karşı yargıya gitmeye hazırlanıyor.

  • Ege Postası
  • 18.11.2013 - 12:44
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Ağaçlıyol’da yer alan Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait yaklaşık 110 dönüm büyüklüğündeki kamu arazilerinin satışından sonra, yine aynı kuruma ait olan Çınarlı’daki alanı da satışa çıkarttı. Mersinli’de uzun yıllar motorlu araç fenni muayene istasyonu olarak kullanılan tesis alanının satışı için resmi ilana çıkan ÖİB’nin bu kararı sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da arazilerin ticari kullanıma açılabilmesi için plan değişikliğine gidiyor.

PLAN YETKİSİ BU SEFER DE BAKANLIKTA

Kentin merkezinde yer alan ve geçtiğimiz yıllara kadar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından motorlu araç fenni muayene istasyonu olarak kullanılan 8 bin 121 metrekarelik alan için satış kararı alınıp, resmi gazetede ilan yayınlandı. Konak ilçesi Mersinli Mahallesi’nde yer alan ve Çınarlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yanında bulunan toplam 8 dönümlük arazi, alt ölçekli planlarda “Resmi tesis alanı” olarak imara kayıtlı olduğundan, satış öncesi arazilerin değerini arttırmak için devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plan değişikliği istedi. Alana gökdelen, rezidans ya da AVM kurulabilmesi için gerekli imar değişikliğinin yapılması amacıyla düğmeye basan Bakanlık, belediye ve resmi kurumların yetkilerini tıpkı Ağaçlıyol’daki arazilerin satışında olduğu gibi bir kez daha by-pass etti.



ALAN TİCARETE AÇILACAK, BELEDİYELER YİNE BY-PASS EDİLDİ


Özelleştirme ihalesi ve satış işlemi öncesinde 8 dönümlük arazinin resmi tesis alanı statüsünden çıkartarak ticari yapılaşmaya açmak isteyen Bakanlık, bu doğrultuda resmi kurumlardan görüş istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin söz konusu imar planı değişikliğine itiraz etmesi beklenirken, geçtiğimiz satış süreçlerinde olduğu gibi her iki kurumun görüşleri de bağlayıcı karar niteliği taşıyamıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan arsa için yasa gereği kurumlar görüşlerini belirtecek ancak planlar Bakanlık tarafından onaylanıp yürürlüğe sokulabilecek. Devam eden süreçte ise, Ağaçlıyol’da olduğu gibi belediyeler plan değişikliğine karşı hukuki olarak itiraz etme haklarını da kullanabilecek.

MESLEK ODALARININ İTİRAZ ETMESİ BEKLENİYOR


Diğer yandan, belediyelerin imar değişikliğini yargıya götürmesi ile birlikte, yeni imar planlarının askı süresinde meslek odalarının da itiraz hakları bulunuyor. Ağaçlıyol’daki satış sürecinde etkin rol oynayan ve yapılan kitlesel eylemler ile “Ranta hayır” diyen birçok sivil toplum örgütü de durumu kamuoyuna duyurmak için harekete geçerken, plan değişikliğinin önümüzdeki ay içinde resmiyet kazanması ve ardından satış ihalesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.