Yorgancılar'dan Başbakan'a teşekkür
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Maalesef yüzde 4'lük Orta Vadeli Program hedefinin gerisinde, yüzde 2.9 gibi oldukça düşük bir oranda kaldı. Yavaşlamada dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler kadar içerdeki gündemimizin de büyük rolü bulunmaktadır" dedi.
- Ege Postası
- 28.04.2015 - 10:07
PLASTİK SEKTÖRÜNE CİDDİ DESTEK
Bazı yatırım ve ara mallarının vadeli ithalatında uygulanan yüzde 6'lık Kaynak Kullanım Destekleme Fonu'nun (KKDF) sıfırlandığını hatırlatan Esen, “Plastik sektörümüz adına oldukça memnuniyet verici bir gelişme olmuştur. Zira, sektör genelinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 milyar dolara tekabül eden 6 milyon tonluk ithalat için ödediğimiz KKDF'nin sıfırlanması, omuzlarımızdan önemli bir yükün kalkmasını sağlamıştır. Konuyla ilgili girişimlerinden dolayı, Sayın Başbakanımıza ve Sayın Ekonomi Bakanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bazı ülkelerden gerçekleştirdiğimiz ithalattan alınan anti-damping vergisinin kaldırılması yönündeki çalışmalarımızı da sürdürdüğümüzü belirtmek isterim" diye konuştu.
YORGANCILAR'DAN BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR
Mecliste bir sunum yapan Yorgancılar, Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının dışında kalmaması adına TOBB ve ABD Ticaret Odası ile ortaklaşa, ABD yönetimine sunulmak üzere 'Neden Türkiye TTIP anlaşmasına katılmalı' sorusunun yanıtlarını içeren bir rapor hazırlandığını dile getirip, umutlu sonuç almayı umduklarını belirtti. Ankara'da düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na da değinen Yorgancılar, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 9 bakanın toplantının son bölümüne kadar salondan ayrılmadıklarını ve anlatılan sorunlarla ilgili not aldığını söyledi. Teşviklerin ilçe bazına indirilmesi, Hakkari ve Artvin'e OSB yapılması gibi bazı konularda karara varıldığını aktaran Yorgancılar, “Karar mercilerinin özellikle de sanayinin konularına bu şekilde yaklaşmaya devam ettiği ve bürokrasiden arınıp, proaktif davrandığı sürece bizler de üretmeye, yatırım yapmaya devam edebiliriz. O nedenle Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
BÜYÜME RAKAMLARINA DEĞİNDİ
Türkiye'nin 2014 yılı büyüme oranlarını değerlendiren Başkan Yorgancılar, “Maalesef yüzde 4'lük Orta Vadeli Program hedefinin gerisinde %2,9 gibi oldukça düşük bir oranda kaldı. Yavaşlamada dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler kadar içerdeki gündemimizin de büyük rolü bulunmaktadır. 2014; iç talebin düştüğü, yatırımların neredeyse hiç olmadığı, dış talebin büyümeye yeterince katkı sağlamadığı bir yıl olmuştur. 2010 yılı ilk çeyrekte 5,6 puan ile büyümeye katkı koyan imalat sanayi 2014 yılı son çeyrekte 1,5 puan katkısı, sürdürülebilir büyüme adına tehlike arz etmektedir. IMF Nisan ayında Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu açıklamış ve büyüme oranlarını Ocak ayına göre yeniden revize etmiştir. Buna göre; küresel, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme oranlarında değişikliğe gitmemişken, Euro Bölgesi'nin büyüme oranını 0,3 puan artırmış, Türkiye'nin büyüme oranını ise 0,3 puan düşürmüştür. Aslında bu bile, dışarıdan Türkiye'ye bu dönemdeki bakışın bir özetidir" diye konuştu.
“DIŞ BORÇ STOĞUNUN YÜZDE 58'İNİ DOLAR OLUŞTURUYOR"
Doların 2.74 TL'yi görmesinin Türkiye'deki herkesi ilgilendirdiğini savunan Başkan Yorgancılar şunları kaydetti; “Dış borç stoğumuzun yüzde 58'ini dolar oluşturmaktadır ve Türk insanı açısından doların artışı psikolojik bir baskı oluşturmaktadır. Doların bu dinmeyen ateşini, şirketlerin 2015 bilançolarında çok net göreceğiz. Zira ilk çeyrekte açıklanan bilançolarda karlar aşağı inecektir. Ocak ayından bu yana TL, dolar karşısında %15 gibi çok ciddi bir değer kaybına uğramıştır. Oxford Ekonomi tarafından yapılan yeni bir çalışmada da doların güçlenmesi karşısında ülkelerin riskleri ölçülmüş ve Türkiye, Malezya, Şili, Venezuella ve Rusya ile Yüksek riskli grupta gösterilmiştir."
İRAN İLE İLİŞKİLER
Nisan ayının bir diğer önemli gelişmesinin İran'ın nükleer programı ile ilgili yapılan görüşmeler olduğunu kaydeden Yorgancılar, “İran ile Batı arasında yıllardır süren 'nükleer gerilim'in Cenevre'de sağlanan bir ön anlaşma ile sonlanmasıdır. Anlaşma 6 ay süreyle geçerli, yani geçici de olsa İran ve bölge için oldukça anlamlıdır. İran'ın 6-7 milyar dolar para transfer edebilecek olması, ithalatını artırmasına imkan sağlayacaktır. Buna bağlı olarak; gıda, ilaç, altın ve kıymetli madenler, tıbbi malzeme ve otomotiv yedek parçaları başta olmak üzere, kısıtlamaların askıya alındığı alanlarda Türkiye için de İran'a ihracat şansı doğacaktır. Askeri amaçla kullanılmayan uçak parçalarının ithalatındaki kısıtlamalar da gevşetilecektir" dedi. Başkan Yorgancılar'ın sunumunun ardından, toplantıya katılan işadamları sorun ve görüşlerini aktardı.
Yorum Yazın