Yorgancılar'dan işsizliğe çare formülü
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdiği toplantıda, dar gelirlinin sorunlarının çözümünün tarım reformundan geçtiğini savundu. İşsizlik oranı İzmir gibi Türkiye ortalamasının üzerinde olan illere istihdam teşviği verilmesini öneren Yorgancılar, ezberci değil yeterliliğe dayalı bir eğitim sisteminde, öğrencinin sınıf geçmek için değil, öğrenmek için çalışması gerektiğini anlattı.
- Ege Postası
- 12.11.2014 - 12:55
Yorgancılar, bu sorunun çözümünün gıda fiyatlarının düşmesiyle aşılabileceğini belirterek, tarım potansiyelinin değerlendirilmesini şart koştu. Sağlık reformunu öven Yorgancılar şöyle konuştu:
“İnsanların sağlık ve gıda gibi önemli giderleri var. Sağlıkta Türkiye çok önemli reformlar yaptı. Geçen hafta Ankara'da fenalaştım. Hastaneye götürdüler beni üç saat orada kaldım. Ayrılırken borcumu sordum. 'Borcunuz yok' dediler. Nede? Acile gidip tedavi olduğunuzda para alınmıyor. Bu, son derece önemli bir avantaj. Sağlıkta bu örnek alınacak bir reform. Gıda fiyatları ise ortada. Türkiye'de tarım sektörüyle ilgili bir çalışma yapılması lazım. Bununla da ilgili bir hazırlık yaptık. Türkiye'nin tarım stratejilerini, potansiyelimizi ortaya koyduk, açıklayacağız."
“İSTİHDAM DESTEĞİ VERİLSİN"
Yorgancılar, İzmir'de işsizlik oranının yüzde 16.4 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olmasının nedenlerini şöyle anlattı:
“İzmir'deki 4 milyon nüfusun 1 milyon 700 bini İzmirli, diğerleri göçle geldi. Göç en önemli etken. Diğer nedeni teşvikteki adaletsizlik, bir başka neden yatırımların istenilen düzeyde yapılamaması. Çözümü de var. İşsizlik oranı Türkiye'nin ortalamasının üzerinde olan illere istihdam desteği sağlansın. İstihdamla ilgili ilave prim verilsin. Otomatik olarak bu genel işsizlik oranını düşürecektir."
RİSK YÜKSELDİ
EBSO Başkanı Yorgancılar, yatırımcı için çok önemli olan ülke risk biriminin yükseldiğini belirterek, “Türkiye'nin riski, 2012 yılında 172 iken 2013 yılında 209'a çıktı. Brezilya aşağı indi, Rusya Ukrayna ile savaşa girince riski arttı. Bizim yüksek çıkmamızın sebebi cumhurbaşkanlığı seçimi, 17-25 Aralık operasyonlarının yarattığı soru işaretleriydi" dedi.
“EĞİTİM EZBERCİ OLMAMALI"
Türkiye'deki 15 yıllık toplam eğitim süresinde öğrencilerin eğitimde kalma süresinin ortalama 7 yıl olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, Ar-Ge ve ürün geliştirmeye önem verilmesini istedi. Türkiye'de 6- 15 yaş arasındaki öğrenci başına harcamanın 19 bin 821 dolar ile olduğunu bu miktarın OECD ülkeleri arasında Türkiye'yi en son sırada tuttuğunu anlattı. Yorgancılar, ezbere değil yeterliliğe dayalı bir eğitim sistemine geçilmesine öğrencinin sınıf geçmek için değil bir şey öğrenmek için çalışması gerektiğini söyledi. Yorgacılar, 2012 yılında yapılan eğitim araştırmasına göre, 15 yaş ve üstü öğrencilere PISA testi yapıldığını, 65 ülkede arasında Türk öğrencilerin fende 43, matematikte 44, okuma yeterliliğinde 42'nci sırada çıktıklarını, Çinli öğrencilerin ise her kategoride birinci olduğunu ifade etti.
GELECEĞİN SEKTÖRÜ, ENERJİ
Yorgancılar, 2012 yılından bu yana imalat sanayi büyüme oranının genel büyümenin altında olduğuna dikkat çekerek, kalkınma için üretimi şart koştu. Küresel dış ticaret içinde ihracat payının azaldığını, ithalat payının arttığını vurgulayan Yorgancılar, şu önerilerde bulundu:
“Dünyadaki ticaretin alım ve satımın yüzde 2.2'si ülkemiz tarafından yapılıyor, yüzde 97.5 diğer ülkeler tarafından yapılıyor. Başbakan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program ilgili stratejiler bir an önce uygulanmalı. Türkiye hurda ithal ediyorsa hurda üretimini nasıl artırabiliriz diye düşünmeliyiz. Yerli malı kullanımı özendirilmeli. Enerji son derece önemli. Enerjimizi kendimiz üretebilseydik cari açığımız 57 milyar dolar değil 21 milyar dolar olacaktı. Cari açığın finansmanı yüzde 57'si dış borç, yüzde 32'si sıcak paradan sağlanmış."
Türkiye'nin en düşük tasarruf oranına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Yorgancılar, “Bunun için borçsuz bir ülke olmamız gerekiyor. Kredi kartını daha az kullanmalıyız" dedi.
“ÜRETİM YAPMAYAN ÜLKE KRİZE GİRER"
EBSO Başkanı Yorgancılar, üretim yapmayan ülkelerin krize girme riskinin yüksek olduğunu dile getirerek “Global krizden ziyade ülke bazlı krizler olabilir. Dünyada büyük bir kriz beklemiyorum. Bugünkü senaryoya göre ancak belli hatalardan kaynaklanan ülke bazlı krizler olabilir. Üretim yapmayan ülkelerin krize girme riski çok yüksek. Türkiye'de büyük potansiyel var. Türkiye üretim yapıyor, tecrübesi girişimciliği var desteklensin daha öne çekelim" dedi.
EBSO Başkanı Yorgancılar, 'TOKİ fabrika yapsın' önerisinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından kabul görüp açıklanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. (ELİF DEMİRCİ/DHA)
Yorum Yazın