Dolar 34,1641
%0.01
Euro 38,2122
%0.12
Altın 2.923,700
%0.12
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yörük göçü belgesel olacak

Yörük göçü belgesel olacak

TÜRK, İspanyol ve Almanlar’dan oluşan ekip, 45 gün boyunca İzmir’in Torbalı İlçesi’nden, Aydın’ın Didim ve Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçelerine kadar Yörüklerle birlikte göç ederek, göç yollarında yaşananları filme çekip belgesel hazırlayacak.

  • Ege Postası
  • 04.04.2013 - 13:43
İZMİR - İspanyol Jesüs Garzon, Alman Stefan Hammerle ve Mark Klawikowski, Almanya’da turizmcilik yapan Saim Güler, İzmirli emekli öğretmen Arif Sevimli, Almanya’da Şehir Uyum Meclisi Üyesi Diş Hekimi Resul Kayahan İzmir’de ortak bir projede biraraya geldi. Ekip 45 gün boyunca Torbalı, Didim ve Sandıklı’ya kadar Yörüklerle göç ederek, göç yollarında yaşananları filme çekip belgesel hazırlayacak. Belgesel filmin tanıtımı, Almanya ve İspanya’da yapılacak. Gruba İzmirli gazeteci Halil Özdür de eşlik edecek. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz’i ziyaret eden ekip, kendisinden destek sözü aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, kendilerinde Yörüklerle ilgili bir göç yolu haritası bulunmadığını, Anadolu’nun binlerce yıldır büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, günümüzde de yapmaya devam ettiğini belirtti. Ediz, “Ülkemizde örf ve adetleri, giyim kuşamları, farklı kültürleri görmek mümkün. Kültürel paylaşımlardan mutluluk duyuyoruz. Yörüklerimizin yaşamlarını yurt dışında tanıtılması konusunda hizmet etmekten memnun oluruz. Akdeniz’den başlayıp ve oradan da İç Anadolu’ya uzanan tarihi İpek Yolu üzerinden geçen doğal yürüyüş yolu proje çalışmalarımız var” dedi.

Jesüs Garzon da, İspanyol göçerlerin yaşam ve kültürlerinin Anadolu’da yaşayan Yörüklerle benzediğini dile getirdi. Garzon, bundan 400 yıl önce dönemin İspanya kralının ülke toprakları üzerinde hayvancılıkla geçinen, şu anda sayıları 10 bini bulan, göçer olarak yaşayan aileye 125 bin kilometrelik yolu göç sırasında kullanma hakkı verdiğini dile getirdi. Alman karikatürist Mark Klawikwski ve kendisi de bir göçer olan Stefan Hammerle, sayıları az da olsa Almanya’da hayvancılık ile uğraşan göçerlerin yılın belli aylarında Alp Dağları eteklerinde toplanıp burada şenlikler düzenlediği dile getirdi.

Kendisi de Yörük olan ve bu konuda senelerdir araştırmalar yaptığını belirten, Almanya’da Şehir Uyum Meclisi Üyesi Diş Hekimi Resul Kayahan binlerce yıldır Anadolu topraklarında yaşayan Yörüklerin göç yollarının işgal edildiğini belirterek, “Anadolu’da Yörükler göç ederken, göç yolları üzerindeki topraklardan geçerken, toprak sahiplerinden izin almak zorunda kalıyor, hatta para talepleri ile karşılaşıyorlar. Bu filmi çekmekteki amacımız, binlerce yıldır Anadolu insanını et, peynir, süt ile besleyen, yünlerle ısıtan Yörüklerin, yaşadıkları zorlukları, yaşamlarını belgeselleştirmek. Bu nedenle konuya duyarlı, hayvancılıkla uğraşan, kendileri de tıpkı Türk Yörükleri gibi yaşayan İspanyol ve Alman göçerlerle, bu kültürün sürdürebilmesi için ortak hareket etme kararı aldık. İspanya ve Almanya’da tanımını yapacağımız belgesel film bunun ilk adımı” dedi.(DHA)
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.