Dolar 34,1537
%0.13
Euro 38,0303
%-0.36
Altın 2.913,960
%-0.02
Bist-100 9.891,00
%-1.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yufka ekmek yaparak aile bütçesine katkı sağlıyorlar

Yufka ekmek yaparak aile bütçesine katkı sağlıyorlar

Aksaray Ortaköy ilçesi Balcı kasabası ev hanımları, fırında üretilen ve halk diliyle 'çarşı ekmeği, fırın ekmeği' denilen ekmeğe yapılan zamlar sonrasında, aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla yufka ekmek yapıyor.Ev hanımları,...

  • Ege Postası
  • 15.08.2013 - 11:30
Aksaray Ortaköy ilçesi Balcı kasabası ev hanımları, fırında üretilen ve halk diliyle 'çarşı ekmeği, fırın ekmeği' denilen ekmeğe yapılan zamlar sonrasında, aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla yufka ekmek yapıyor.

Ev hanımları, saç üzerinde odun ateşiyle pişen yufka ekmeği yapmaya sabahın erken saatlerinde başlıyor. Yaklaşık 10 saatlik bir çalışma sonrasında 50 kiloluk unu yufka ekmeğe dönüştürüyorlar. Yufka ekmek yapan ev hanımlarından Elmas Öztürk, 50 kiloluk undan yaklaşık 500 yufka ekmek çıkardıklarını ifade ederek, "5 kişilik bir aileyiz. 500 ekmek bizim 4 aylık ekmek ihtiyacımızı karşılıyor. Fırından ekmek aldığımız zaman aylık ortalama 115 TL masrafımız oluyor. 4 ayda 460 TL yapar. Yufka ekmek yaptığımız zaman 50 kiloluk unu 50 TL'ye almaktayız. Odunu, tuzu, suyu gibi masraflara da 25 TL gidiyor. Yani aile bütçesine ortalama 4 ayda 400 TL katkı sağlıyoruz." dedi.

Aradaki bu farkla birçok ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Öztürk, yufka ekmeğin yapılışını da şöyle anlattı: "Un mayasız olarak tuz ve su ile yoğrulur ve hamur tahtaları üzerinde oklava ile ince olarak açılır. Açılmış hamurun saç üzerinde gevreyene kadar hafifçe pişirilmesi ile yufka elde edilir. Üst üste dizilerek katman halinde stoklanır ve üzeri örtülür. Kullanılacağı zaman üzerine su serpiştirip biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Kepekli undan yapıldığı için hem besleyici hem de sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına neden olur."

Yufka ekmek yapan kadınlardan Gülseren Bektaş ise yufka ekmeği yapmanın zor olduğunu vurgulayarak, "Yufka ekmeği imece usulü ile yapıyoruz. Üç ekmek açıcı bir de pişirici olmak üzere 4 kişi ile yufka ekmek yapıyoruz. Genelde ev hanımları birbirleriyle yardımlaşarak bu işi yaparken, belli bir ücret karşılığında yapanlar da var. Para karşılığı yapanlar yoğrulan hamur bitene kadar 50 TL ücret alıyorlar. Aslında çok yorucu bir iş ama aile bütçesine katkıyı düşündüğün zaman iyi oluyor. Bir de her zaman elinin altında ekmeğin hazır bekliyor. Fırından, bakkaldan ekmek almak zorunda kalmıyoruz." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.