Dolar 34,6766
%0.22
Euro 36,5943
%-0.05
Altın 2.941,010
%0.21
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüksek yapılarda yük ve insan asansörü ayrı olmalı

Yüksek yapılarda yük ve insan asansörü ayrı olmalı

İSTANBUL Mecidiyeköy’de inşaatı devam eden Torun Center rezidansında geçen cumartesi akşamı 10 işçinin öldüğü asansör kazasının benzeri kazalar olmaması için Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş'tan öneriler geldi. Ulutaş, şantiye aşamasında kaldırma ekipmanları ve asansörler için proje yapılması ve ruhsatlantırılması, denetlenmesi koşulu getirlimesini ve yine şantiye aşamasında mevzuata uygun ayrı insan taşıması için asansör yapılması ve yük asansörleriyle insan taşınmaması gerektiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.09.2014 - 10:45
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, hem yapı denetim hem de asansör, kaldırım ekipmanları yıllık periyodik kontrollerinden kamusal denetimin ortandan kaldırılması ve bu denetimin özelleştirmesinin denetimsizliğe yol açtığını belirtti. Ruhsatlandırma aşaması ve sonrasında kamusal denetim gerekliliğine dikkat çeken Ulutaş, İstanbul Mecidiyeköy'de inşaatı süren Torun Center rezidansında meydana gelen kazanın başka bir inşaatta tekrarlanmaması için önerilerde bulundu. 

ŞANTİYE ASANSÖRÜ İÇİN ONAYLI PROJE YAPILMALI

Ulutaş, öncelikle Mecidiyeköy'de çöken kaldırma ekipmanı ve asönsörlere şantiye aşamasında proje yapılmasını önerdi. İnşaatlarda şantiye elektriği için bir proje yapıldığını, onaylandığını ve bu projeye dayanarak şantiye sürecinde abone olunması bile enerji alınabildiğini belirten Ulutaş, "Mecidiyeköy'deki inşaattakine benzer yüksek yapılardaki kaldırma ekipmanları ve asansörler için aynı şantiye elektriğinde olduğu gibi proje yapılması, bu projenin geçici olarak ruhsatlandırılması, daha sonra da denetiminin sağlanması gerekir" dedi.

İNSANLAR AYRI ASANSÖR KULLANMALI

İkinci önerilerinin ise yüksek yapılarda inşaat sürecince yük ve insan taşıma asansörlerinin ayrı ayrı yapılması olduğunu belirten Ulutaş, "Kamuoyunda yük taşınan kaldırma ekipmanıyla insan taşınması tartışılıyor. İnşaatlarda insanların da yüksek katlara çıkması gerekiyor. Bu nedenle yük taşınan kaldırma ekipmanının dışında mevzuata uygun bir asansör projesi yapılması gerekir. Yük dışında insan taşınması bu şekilde mümkün olacaktır. Bu yüksek yapılarda mutlaka kurgulanmalı" dedi. Önem verdikleri üçüncü konunu ise yüksek yapılarda asansörleriyle ilgili elektrik mühendislerinin mutlaka hem projelendirme hem de denetim safhasında yer alması gerektiğini belirten Ulutaş, sadece makine mühendisinin yeterli olmayacağını belirtti. Ulutaş, son meydana gelen kazadada elektrik donanımı, ekipmanlarıyla ilgili sorunlar yaşandığını, uzman elektrik mühendisinin denetimlerde bulunması zorunlulğunun ortaya çıktığını söyledi. 

KAMUSAL DENETİM YAPILMALI

Ulutaş, hem yapı denetim amacıyla hem de asansör ve kaldırma ekipmanlarının yıllık periyodik kontrolleri anlamında kamusal denetimi ortadan kaldırıp özelliştirilmesi, bu alanda denetimsizliğe yol açtığını kaydetti. Mutlaka bütün olarak binanın, hem de asansör ve kaldırım ekipmanları gibi özellikli bileşenlerin ruhsatlandırma aşaması sonrasındaki periyodik kontrollerinde bu işin kamusal denetim şeklinde yapılması gerektiğini dikkat çeken Ulutaş, "Asansör ve yapı denetimi yetkisi belediylerdeydi. Ancak kamu denetimin özelleştirmesi furyası sonrası bağımsız denetim yapan uzman kuruluşlar yapmaya başladı. Ancak bu kuruluşlar, doğrudan yapı sahipleriyle bağ kurdukları için sağlıklı denetim yapılamıyor. Kadrolarında elektrik ve makine mühendisi zorunluluğu yok. Denetime gidenin ne mühendisi olduğu belli değil" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.