Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüksel, çocuk ve genç işçilerin durumunu sordu

Yüksel, çocuk ve genç işçilerin durumunu sordu

CHP İzmir Milletvekili Alaattin YÜKSEL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılmak üzere, çocuk ve genç işçilerle ilgili bir soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 13.12.2013 - 10:47
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılmak üzere, çocuk ve genç işçilerle ilgili bir soru önergesi verdi. Yüksel, “Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgütün (Anti-Slavery International), dünyada çocuk işçilerle ilgili hazırladığı haritada yer alan sorunlu ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu” söyledi.

Önergede, denetlenmesi gereken iş yeri sayısını (2003-2013 yılları aralığında), bu işyerlerinin kaçında çocuk işçi çalıştırıldığını ve 16 yaşın altında aktif olarak çalışma hayatının içinde olan çocukların sayısı sordu. 2003-2013 yılları aralığında, her yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere, kayıtdışı çalışan/çalıştırılan çocuk işçilerin illere ve bölgelere göre dağılımını, 4857 sayılı İş Kanununun “Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı” başlıklı 71 inci ve 73 üncü maddesine göre ceza alan işyeri sayısını ve ne kadar ceza ödendiğini de sorularına ekleyen Yüksel, 2003-2013 yılları arasında meydana gelen iş kazalarında yaşamını kaybeden çocuk işçileri, çalışamaz hale gelen ve meslek hastalığına yakalanan çocukları sordu.
Önergede 2003-2013 yılları arasında, iş yerinde meydana gelen kazalar sonucu hayatını kaybeden ve sakat kalan 16-18 yaş arası genç işçilerin sayısı ve kayıt dışı çalışanların oranı ve sayısı konusunda bilgi istedi. “Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”e dikkati çeken Yüksel, 16 yaşını doldurmuş gençlerin ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasının önünü açacak bir düzenleme değişikliğinin genç işçi sömürüsüne neden olduğunun altını çizdi. Çocuk ve genç işçileri, ucuz işgücü olmaktan ve kayıt dışı çalışmaktan kurtarılması bu konuda önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Yalnız, çocuk ve genç işçileri değil tüm işçileri kapsayan bir soru daha yönelten Yüksel, 2012-2013 yılları arasında meydana gelen iş kazalarını, yaşamlarını kaybeden, çalışamaz hale gelenleri, kalıcı meslek hastalığına yakalanan ve bu nedenle yaşamlarını kaybeden işçilerin durumunun önemine dikkati çekti. Bakanlığın iş güvenliği ve işçi sağlığı konuunda gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini, TMMOB, TTB, İşçi Sendikaları ve ilgili sivil toplum örgütleriyle koordineli biçimde çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.