Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yuvaları baraj sahasında kalan leylekler korumaya alındı

Yuvaları baraj sahasında kalan leylekler korumaya alındı

Tunceli’de geçtiğimiz hafta baraj kapaklarının kapatılması sonucu su seviyesi yükselen Tatar Baraj sahasında yuvaları bulunan leylekler için yetkililer harekete geçti. Leyleklerin yuvasının olduğu direğin etrafı sağlamlaştırıldı.Tunceli-Elazığ...

  • Ege Postası
  • 25.06.2013 - 10:38
Tunceli’de geçtiğimiz hafta baraj kapaklarının kapatılması sonucu su seviyesi yükselen Tatar Baraj sahasında yuvaları bulunan leylekler için yetkililer harekete geçti. Leyleklerin yuvasının olduğu direğin etrafı sağlamlaştırıldı.

Tunceli-Elazığ il sınırlarında Peri Çayı üzerinde kurulan Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) su tutmaya başladı. Obuzbaşı köyü sınırları içerisinde bulunan leyleklerin yuva yaptığı direk de sular altında kalınca Obuzbaşı köylüleri durumu yetkililere bildirerek yardım istedi. Geçtiğimiz hafta baraj kapaklarının kapatılması sonucu milyonlarca balığın telef olduğu alanda leyleklerin başka bir alana nakil işlemi düşünüldü. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü, leyleklerin yuva yaptığı yerde çok sayıda serçe yuvasının da bulunması üzerine nakil işleminden vazgeçerek, yuvanın bulunduğu direğinin etrafını sağlamlaştırma kararı aldı.

Yapılan çalışmaları yerinde takip eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, yuvayı nakletmek üzere vinçleri hazırladıklarını, ancak direkte serçe yuvalarının da olduğunu gördükleri için bu düşünceden vazgeçtiklerini söyledi. Deligöz, "Burada sadece leylek yavruları olsaydı hiçbir sıkıntımız yoktu. Öyle olmasaydı leylek yuvasını el değmeden başka bir yere nakledecektik. Serçe yuvalarından dolayı müdahale edemiyoruz. Bunun yeri su alması halinde devrilmemesi için direği güçlendirmeye karar verdik. Su tutması halinde kurtarma botlarımızla müdahale edeceğiz. Leyleklerin uçması yakın. Üzerinde anne, baba hariç 3 adet leyleğimiz mevcut. Bunların uçmasını bekleyeceğiz. Direği güçlendirmek suretiyle diğer taraftan da serçe yavrularının büyümesini bekleyeceğiz. Suyun altında kalma ihtimali oluştuğunda o yavruları botlarla alacağız.” dedi.

Leylek yuvalarının su altında kalma tehlikesini gördüğünü ve yetkililere haber verdiğini belirten Obuzbaşı köylülerinden Erdem Özer, “Ben 23 yıldır bu hayvanlarla iç içe yaşıyorum. Her yaz bu hayvanı gördüğümde mutlu oluyorum. Benim amacım bu hayvanların buradan sağlıklı bir şekilde kalkıp giderek gelecek yıl tekrar gelmesidir. Başka bir isteğimiz yok." şeklinde konuştu.

Direğin yıkılma ihtimalline karşın yuvaların bulunduğu alana yakın bir bölgede leylekler için tahtadan yuva yapan ekipler, yuvaları direklere monte ettikten sonra bölgeden ayrıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.