Zehirli ayakkabı uyarısı
Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Başkanı Yalçın Ata, vatandaşların, ucuz olmasından dolayı zehirli ayakkabı tuzağına düşmemesini, para yerine sağlıklarını düşünmelerini istedi. Ata ayrıca Suriyeli işçi çalıştırdıklarını kabul edip, onları kalifiye eleman oldukları için işe aldıklarını ama yasal düzenlemenin şart olduğunu dile getirdi.
- Ege Postası
- 30.11.2014 - 12:51
'UCUZLUĞA KANMASINLAR'
Bu tür ayakkabılarla ilgili en yetkili kişilerden bir tanesi olan İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Başkanı Yalçın Ata da, önemli ve dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Zehirli ayakkabının eskiden çok daha kolay ülkeye girdiğini söyleyen Ata, şöyle konuştu:
"Ama artık Sağlık Bakanlığı da dahil çeşitli numune çiftlerde, inceleme yapılıyor. Böylelikle içeriğinde kanserojen ya da ayak sağlığına zararlı maddelerin bulunduğu tespit edilirse, o ayakkabıların ülkede satılmasına izin verilmiyor. Bunlar da o ayakkabılardan ama orada bir hile söz konusu, değiştirilmişler. İşte ortaya çıkmış. İnsanların en önemli uzuvlarından biri tanesi aylaklarıdır. Günlük yaşamdan özel yaşamlarına her türlü anında en önemli olan ayakların böyle bir hastalığa yakalanması, bu tür ayakkabılarla, önemli bir tehdit durumuna geldi. İnsanlar bir ayakkabının zehirli madde mi, boya mı içerdiğini, ya da kanserojen mi olduğunu bakmakla anlayamaz. Kimse anlayamaz. Ancak yetkili kurumların incelemelerinin ardından o ayakkabılarda kanserojen ya da diğer zararlı malzemelerin kullanıldığı belirlenir. Bunun için de denetimlerin sıklaştırılmasını bekliyoruz. Ayrıca yine vatandaşlarımız paraya aldanıp da ucuz ayakkabı almasındalar. Çünkü ayakkabının belli bir maliyeti vardır. Ve onun altına düşmesi istenmez. Ama böyle ucuz ayakkabı alan vatandaşlar, kendi sağlıklarının, yakınlarının sağlıklarını hiçe sayıyorlar. Ucuz olmasından dolayı zehirli ayakkabı tuzağına düşmesinler. Para yerine sağlıklarını düşünsünler."
SURİYELİLER KALİFİYE ELEMAN
Yalçın Ata, özellikle İzmir'deki ayakkabıcılar sitesinde de sık sık Türk işçiler ile Suriyeli işçileri karşı karşıya getiren olaya da açıklık getirdi. Bin 600 üyeli odanın başkanlığını yapan Yalçın Ata, sektördeki toplam 30 bin çalışanın yaklaşık 2 bin 500'lük bölümünün ise, Suriyeli olduğunu anlattı. Suriyeli işçilerin sitede çalıştırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ata, "Suriyeliler, ülkemize alınıp İzmir'e geldikten sonra bizim burada da çalışmaya başladılar. Şu anda da 2 bin 500'e yakın Suriyeli ayakkabı işçisi, imalathanelerimizde çalışıyor. Bunlar bizim için ucuz iş gücü. Ama öyle sanıldığı gibi kötü işçilik yok. Bunlar ülkelerinde kalifiye eleman olarak geçiyor. Yani Suriye ayakkabı imalathanenin geliştiği bir ülkeydi. Bu kişiler de orada ayakkabıcılık yapıyorlardı. Başarılı da çalışıyorlar. Ama burada sıkıntı yaşanıyor. Denetimlerde, Suriyeli işçilere işyerinde yakalandığında, önemli para cezalarına çarptırılıyorlar. Bunun için de kaçak çalışan içiler için çeşitli yöntemler geliştirildi. Ona göre de tedbir alınıyor, ama bu işin çözülmesi lazım. Yani bu kişilere çalışma izni verildi. Bizler de bu kişileri çalıştırmak istiyoruz. Bunun için yasal bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Çünkü böylelikle, bu kişiler için bizler, ayrıca devlete vergi vereceğimiz için olay da kayıt altına alınmış olacak. Ayrıca devletin kasasına da yeni para girecek. Bir de yasal bir düzenleme yapıldıktan sonra, Türk işçiler ile onların arasındaki ücret farkı da önemli ölçüde kapanacağı için, sorun da kalmayacak" dedi.
BAŞKAN VEKİLİ DE UYARDI
İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Yönetim Kurulu üyesi olan ve aynı zamanda da Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Vekilliği yapan Hulusi Çıtak da, yine kanserojen madde içeren ayakkabılar konusunda vatandaşları uyardı. Çıtak, "Kesinlikle ucuz ayakkabı alınmamalı. Vatandaşların elinde test aletleri olmadığı için hiçbir ürünü vatandaş kendisi denetleyemez. Bunun için tek şart ucuza satılan ayakkabı almasınlar" dedi.
Yorum Yazın