Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeybekci'den tarihi proje

Zeybekci'den tarihi proje

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Nihat Zeybekci, kentin sahip olduğu kültürel, tarihi değerleri ön plana çıkararak Kemeraltı’ndan Bayraklı Smyrna’ya kadar olan bölgeyi “tarihi alan” haline getireceklerini söyledi. Bu alana Kadifekale ve Agora’yı da dahil edeceklerini belirten Zeybekci, bölgenin turistler için bir çekim merkezi olacağını dile getirdi. Kemeraltı'ndan Smyrna'ya...

  • Ege Postası
  • 14.02.2019 - 09:57

İzmir’in 8 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihiyle birçok medeniyetin beşiği olduğunu hatırlatan Zeybekci, “Sahip olduğu antik kent kalıntılarına, Meryemana Evi’ne, doğal güzelliklerine, dünyaca ünlü plajlarına ve tarihi çarşısına rağmen kent yıllık 1 milyon turist çekebiliyor. Demek ki ortada bir yanlış var” dedi.

YAŞAYAN KEMERALTI

İzmir’deki yaşam kalitesi sorununu çözmeye yönelik hazırlıkları olduğunu aktaran Zeybekci, bunlar arasında kent yaşamına önemli değerler katacak olan “tarihi alanların ön plana çıkarılması” projesinin yer aldığını bildirdi. Turizmin canlanması için İzmir’in elinde önemli değerler bulunduğunu aktaran Zeybekci, şu bilgileri verdi:

“İzmir’in tarihi, yapıları ve yaşayan kültürüyle ön plana çıkarılacak. Kadifekale’den Bayraklı Smyrna’ya uzanan bir alan, İstanbul’un tarihi yarımadası gibi İzmir’in tarihi bölgesi olarak ayağa kaldırılacak. Kemeraltı’nın restore edilmesi ile ilgili çalışmalar Damlacık’tan başlayacak. Bölgede tehlikeli hale gelen yapılar restore edilip sağlamlaştırılarak, karmaşa ortadan kaldırılacak. Çarpıklıklar ve çirkin görüntüler bitecek. Restorasyonlar ve bölgeye kazandırılacak tarihi alanlar ile turizm potansiyeli artırılacak. Böylece ticari faaliyetlerde de hareketlenme sağlanacak.”

AGORA-KADİFEKALE TELEFERİĞİ

Yeşildere Vadisi’nin ise imar planına uygun yapılarla yeniden düzenleneceğini bildiren Zeybekci, “Bölge, rekreasyon alanı olarak Yeşildere halkına sunulacak. Bu bölge tarihi bir kent merkezi haline gelecek. Başka bir proje de Kadifekale’de hayata geçirilecek. Kadifekale’ye çıkıldığında, İzmir tepeden görülecek. Buraya çıkmak için hem nostaljik hem de modern bir teleferik hizmete girecek. Teleferik hattı Kadifekale’den Agora’ya kadar uzanacak” diye konuştu.

Zeybekci, İzmir’deki tüm tescilli tarihi yapılar; hamamlar, ibadethaneler, çeşmeler, evler, köprüler restore edilerek kentin hizmetine ve turizmine kazandırılacağını aktardı.

MEDENİYETLER MÜZESİ

Zeybekci, ayrıca kent merkezine Paris’teki, Londra’daki gibi dünyanın önde gelen bir medeniyetler müzesi yapılacağı bilgisini vererek, hazırda bekleyen binlerce eserin burada sergileneceğini bildirdi.

Alsancak’ın da kruvaziyer turizminde önemli bir liman haline getirileceği bilgisini veren Zeybekci, bu yatırımların kentin turizmdeki ağırlığını artıracağını, döviz girdisini yükselteceğini söyledi.

ASKON'UN TOPLANTISINA KATILDI

Zeybekci, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından ilki İzmir'de bir otelde düzenlenen "Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.  Zeybekci Türkiye'nin yaşanan her türlü provokasyon ve saldırıya rağmen ekonomik anlamda ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Ekonominin yaşanan bütün stres testlerini geçtiğini aktaran Zeybekci, Türkiye ekonomisinin derinlik kazandığına dikkati çekti.

Bazı çevrelerin 31 Mart yerel seçimleri sonrası felaket senaryolarını piyasaya sürdüğünü dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Ne dersen de seçim sırasında bazı bütçe disiplinlerinde, cari açık ve bütçe açığında istediğin etkinliği sağlayamazsın, dilediğin kadar kuralları uygulayamazsın. Hükümetimizi maliye ve para politikaları anlamında tebrik ediyorum, sıkılık ve sağlamlıkla duruyorlar, çok da başarılılar ama 31 Mart'tan sonra bu çok daha fazla artacak, kamu borçlanma ihtiyacı düşecek. Diğer taraftan da kamu bütçe gelirleri tarafında da artı yönde gelişme olacak. 

Böyle bir durumda spekülatif amaçlı kullanılan döviz rahatlar, faiz rahatlar, tarım da çok önemli bir afet olmaz ise toplam tarımsal üretimde çok önemli bir artışı göreceğiz. Bu artış ithalatımızla ilgili talebi düşürecek. Bu düşüklük dövize olan talepte düşüşe sebep olacak, kurda baskı yaratacak, fiyatlar aşağı yönelecek, enflasyonda, faizlerde düşme gibi rahatlamayı biz nisandan sonra haziran temmuz gibi göreceğiz. Eylül gibi ise hareketlenme yönünde çok net sonuçlar göreceğiz. Onun için 2019 büyümesinin ben tahminlerimin 1 puan daha üzerinde geleceğini, beklentilerden daha iyi olacağını öngörüyorum."   

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.