Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Burası İzmir: Saat 09.05'te hayat durdu!

Burası İzmir: Saat 09.05'te hayat durdu!

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09:05'te sirenler çaldı, insanlar araçlarını durdurdu ve Atatürk için saygı duruşuna geçti. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 78. yıldönümü nedeniyle İzmir'de düzenlenen anma etkinlikleri, sabah Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenle başladı. Burası İzmir: Saat 09.05

  • Ege Postası
  • 10.11.2016 - 10:07

UluÖnder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78'inci yıldönümünde, İzmir'de de törenle anıldı. Saat 09.05'te hayatın durduğu kentte, bayraklar yarıya indirildi, Atatürk için saygı duruşunda bulunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yoğun trafik nedeniyle törene yetişmek için araçtan inince protokoldeki yerine koşup geçti.

İzmir'deki Atatürk'ü anma törenleri Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı'na Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu çelenk bıraktı. Törene eski milletvekillerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, üniversitelerin rektörler ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, askeri yetkililer ve öğrenciler de hazır bulundu. Protokol, Atatürk heykeline çelenk koydu. 

Atatürk'ün aramızdan ayrıldığı saat 09.05'te bayraklar yarıya indirildi, herkes aynı anda Ulu Önder için saygı duruşunda bulundu. Aynı anda sirenler ve taşıt kornaları çaldı, araçlarından inen, işyerlerinin balkonuna çıkan vatandaşlar da saygı duruşunda durdu. Tören sırasında protokole giren işadamı Şevki Figen'i görevliler uyardı. Görevlilere "Ben 92 yaşındayım. Bana ne protokolden'" yanıtını veren işadamı, daha sonra arka sıralara geçti. Törene gelenlerden 70 yaşındaki Fatma Çoban da Atatürk Anıtı'nın arka bölümünde Kuran-ı Kerim'den Yasin suresini okudu. 

Törende yoğun güvenlik önlemleri alındı, yüksek binaların çatılarına kesin nişancılar yerleştirildi. Meydandaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, sona erdi. Atatürk'ün ölüm saatinde kentin silge meydanı olan Konak'ta zaman durdu. Yüzlerce vatandaş, saygı duruşunda bulundu. LED ekranlara Atatürk'ün fotoğrafları kondu. Törenlerin ardından Atatürk heykelinin altına oturan bir kadın, Yasin-i Şerif kitabını çıkararak okudu. 

Saatler, Atatürk'ün yaşama veda ettiği 09.05'i gösterdiğinde ise sessizliğin yerini siren ve korna sesleri aldı. Bayraklar yarıya indirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları da Konak Meydanı’nda vatandaşlarla birlikte Ata’ya saygı duruşunu gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin dev ekranlarından Atatürk’ün fotoğraf ve videolarını izleyen vatandaşlar duygulu anlar yaşadı. 

Ulu Önder Atatürk Foça'da anılıyor!

Atatürk Narlıdere’de törenlerle anıldı

Ulu Önder Selçuk'ta da anıldı

Bergama Ata'sını andı BALÇOVA ATA'YI ANDI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 78. yılında Balçova’da vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen törenle anıldı.

Balçova Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlere Balçova Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, Garnizon Komutan P.Alb. Hasan Paçalı, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından Saatler 09.05'i gösterdiğinde tüm Balçova 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

SAAT 09.05’DE URLA’DA HAYAT BİRKEZ DAHA DURDU

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 78.yılında Urla’da anıldı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 78.yılında Urla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören ile şükran, minnet ve özlemle anıldı. Törene, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Garnizon Komutanı Vekili Albay Erol Çevik, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Cumhuriyet Başsavcısı Utku Salih Dinçer, Jandarma Komutanı Binbaşı Cemil Erdemir, Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, öğretmenler, öğrenciler ve Urlalılar katıldı.

Çelenk sunumlarıyla başlayan tören, 2 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla sona erdi. 

KONAK BELEDİYESİ ATA'SINI UNUTMADI

Tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'in Konak İlçesi'nde de saatler 09.05'i gösterince hayat durdu. Ata'sına olan sevgi, saygı ve özlemlerini dile getiren Konaklılar, çalan sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulundu. Konak Belediyesi çalışanları da mesailerine ara vererek, belediye binası önünde toplanan kalabalıkla birlikte saygı duruşuna katıldı. 9 Eylül Meydanı'ndan geçen sürücüler de araçlarını durdurarak saygı duruşuna geçti.

ALİAĞA'DA 09.05'TE HAYAT DURDU

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Aliağa Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle anıldı. Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz ve Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan törende saat 09.05’i gösterdiğinde nefesler tutuldu, göndere çekilen Türk bayrağı yarıya indirildi. Petkim ve Tüpraş gemilerinden verilen siren sesleri eşliğinde gerçekleştirilen 2 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Törene; Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediye Başkan Serkan Acar ve Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir’in yanı sıra Aliağa İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Gürler, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ATATÜRK TORBALI’DA ANILDI

Belediye Başkanı Görmez “ bu kutsal topraklar tarihin akışını değiştiren liderlerin ana vatanıdır”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78.yıldönümünde Torbalı’da bir dizi etkinlikle anıldı.

Torbalı’da ilk tören saat 9.00’da Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. İlçedeki bürokrasi kadrolarının tam kadro hazır bulunduğu törende Atatürk anıtı önüne; Kaymakamlık, Garnizon komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri bırakıldı. Atatürk’ü anma etkinliği Belediye Kültür Merkezi konferans salonunda devam etti.

Torbalı’nın tüm okullarından gelen öğrenciler burada düzenlenen programla Ulu Önder’i bir kere daha saygıyla yad ettiler. Törene; İlçe Kaymakamı Aydın Memük,Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ramazan Erdoğan, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, İlçe milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun, çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Törende Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına şiirler okundu, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

BAŞKAN GÖRMEZ’İN MESAJI

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez tören sonrası yaptığı açıklamada Atatürk’ü anarken, kurtuluş savaşı yıllarında verdiği askeri ve siyasi mücadelenin, sahip olduğu öngörünün genç kuşaklar tarafından iyi bilinmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi “ 93 yıl önce Cumhuriyetin temelleri atılırken tıpkı bugün emperyalist ülkelerce bize dayatılan bir Ortadoğu projesi vardı. Ekonomik, sosyal, askeri açıdan tamamen kendilerine bağımlı,  dar alana sıkıştırılmış, Müslüman ülkelerden izole edilmiş,  yalnızlığa mahkûm bir Türkiye dayatmaları vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk iç ve dış baskılara, ağır sağlık sorunlarına rağmen direndi. Başta Hatay meselesi olmak üzere her metrekaresine şehit kanı düşmüş  vatan toprağındaki vatandaşlarının bağımsızlığı için olağanüstü diplomatik, askeri başarılara imza atmıştır.  93 yıl önce bize dayatılan, bizden istenilen ne ise, bugün de bunun farklı versiyonuyla toplumumuzun sosyal, kültürel, ahlaki, inanç genleriyle oynamaya, bizi çatıştırmaya, bölüştürmeye, ayrıştırmaya çalışmaktadırlar. Bu kirli  projeyi  hiç rafa kaldırmadılar. Ancak şunu hatırlatmalıyız ki, bu kutsal topraklar tarihin akışını değiştiren, dik duran liderlerin ana vatanıdır” şeklinde konuştu.

DİKİLİ ATA’SINI ANDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 78. yıldönümünde Dikili'de törenlerle anıldı. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 78. yıldönümü anma programı Dikili Kaymakamlığına vekaleten bakan İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Dikili Cumhuriyet Başsavcısı Aşiyan Alkan, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Eray Çakır, İlçe Emniyet Müdürü Aşkın Çoksever, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ulus, Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol, belediye meclis üyeleri, askeri erkan, daire müdürleri, ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Dikili Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirildi.
 
2 Dakikalık Saygı Duruşu

Dikili Atatürk Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı’na İlçe Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Siyasi Partiler, Muharip Gaziler Derneği Dikili Şubesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının çelenklerinin sunulmasının ardından Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’de sirenlerin çalmasıyla birlikte, 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından resmi tören bayrakların yarıya indirilmesi ile sona erdi.


 
Öğrencilere Atatürk'ün Büyük Nutuk'u ve Gençliğe Hitabesi Dağıtıldı

Resmi törenin ardından ilçedeki anma programına Dikili Belediyesi Kültürevi'nde gerçekleştirilen etkinliklerle devam edildi. İlçe protokolünün tam kadro katıldığı törende Semih Tınay Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Uludağ günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi. Uludağ’ın konuşmasının ardından sahneye çıkan Semih Tınay Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Elvan Sözeri Açar tarafından okunan "Bir Resim Yap Çocuğum" adlı şiir eşliğinde öğrenciler sahnede Atatürk'ün tablosunu oluşturdular. İzleyenler tarafından ayakta alkışlanan öğrenciler, ortaya koyduğu yansıma ile duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Semih Tınay Anadolu Lisesi sorumluğunda gerçekleştirilen etkinliğe,  Atatürk konulu slayt gösterimi sunulması ile devam edildi. İlçe genelinde resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye girenlerin ödüllerinin de verildiği etkinliğin kapanışı öğrenciler tarafından "Atatürk Oratoryosu" gösterisi yapıldı. Alkışların dakikalarca sürdüğü etkinlik sonrası Dikili Belediyesi tarafından ilçede eğitim gören tüm öğrencilere Atatürk'ün Büyük Nutuk'u ve Gençliğe Hitabesi dağıtıldı.

SEFERİHİSAR ATA'YI ANDI
Seferihisar’daki anma programı Cumhuriyet Meydanına çelenk sunumuyla başladı. Saat 8.45’te başlayan tören; Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Seferihisar Garnizon Komutanı Levent Aksoy, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Başsavcısı Arif Gedikoğlu, siyasi parti temsilcileri, daire müdür, amirleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Saat 09.05’te 2 dakikalık saygı duruşu siren sesleriyle gerçekleşirken, tören İstiklal Marşının okunmasıyla tamamlandı. Törenin ardından Çağan Irmak Kültür Merkezinde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından hazırlanan Atatürk Resimleri Sergisinin açılışı yapıldı.

MİNİKLERDEN ATATÜRK BASKILI TİŞÖRT
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78 yılında tüm yurtta olduğu gibi Selçuk'ta da saygı, sevgi ve özlemle anıldı. Atatürk anıtında düzenlenen resmi törenin yanı sıra ilçedeki tüm okullarda anma etkinlikleri düzenlendi. Saat 09.05'te onun manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulunan öğrenciler, okudukları şiirler başta olmak üzere oratoryo ve Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirerek oldukça duygulu anlar yaşattı. Atatürk anıtı önünde düzenlenen resmi tören ile birlikte ilçedeki tüm okullarda da anma programları düzenlendi. Öğrenciler, hazırladıkları birbirinden anlamlı ve duygulu seline dönüşen programlarla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 78.yıl dönümünde saygı, sevgi ve özlemle andı. 19 Mayıs İlkokulu 1. sınıf öğrencilerinin Atatürk baskılı tişörtleri ile sergiledikleri gösteri büyük beğeni toplarken, minik öğrencilerin ellerindeki karanfilleri Atatürk'ün huzuruna bırakmaları ise tüm katılımcılardan büyük alkış aldı.

ÇEŞME'DE ÖZLEMLE ANILDI
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yılında, bütün yurtta olduğu gibi Çeşme'de de özlemle anıldı. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle yapılan resmi törene, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gürdoğan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Resmi tören, Cumhuriyet Meydanında, Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlandı. Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Garnizon Komutanlığı, Çeşme Belediye Başkanlığı, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve özel kuruluşlar, Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular. Resmi törene katılanlar, saat 09.05'te sirenler eşliğinde, 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşının okunmasıyla göndere çekilen bayraklar, daha sonra yarıya indirildi. Cumhuriyet Meydanındaki resmi törenin sona ermesinden ardından, protokol üyeleri ve vatandaşlar, Çakabey Kültür Merkezine giderek, Yahya Kerim Onart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan özel anma programını izledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.