Dolar 34,6441
%0.26
Euro 36,3492
%0.13
Altın 2.926,670
%0.3
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme'de deniz patlıcanı tepkisi

Çeşme'de deniz patlıcanı tepkisi

İZMİR'in Çeşme ilçesinde, 1 Kasım itibariyle deniz patlıcanı toplanmasının serbest bırakılmasına başta balıkçılar ve deniz tutkunları olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşunun tepkilerine neden olurken hem açılan stantta hemde internette imza kampanyası başlatıldı.

  • Ege Postası
  • 26.10.2016 - 18:13

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Çeşme'den Çanakkale Boğazı'na kadar olan bölgede deniz patlıcanı toplamanın 1 Kasım tarihi itibariyle serbest bıraktı. Bu duruma Çeşme'deki denizciler, balık kooperatifleri, balıkçılar, sivil toplum örgütleri ve CHP Çeşme ilçe örgütü tepki gösterdi. Çeşme Denizciler Derneği'nde toplanan Çeşme, Dalyan, Ilıca ve Ildır Su Ürünleri Kooperatifleri temsilcileri, Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Günübirlik Tur Tekneleri Kooperatifi Başkanı Köksal Hantal, Derin Doğa Dalış Merkezi'nin sahibi Erdinç Ergün, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan ve Çeşmeli balıkçılar, Çeşme denizinde kirliliğe yol açacağı gerekçesiyle deniz patlıcanı toplamanın serbest bırakılmasına tepki göstererek imza kampanyası başlattı.

"DENİZ PATLICANI, 150 TON KUMU TEMİZLEYEBİLİYOR"

Toplantının ardından bir açıklama yapan Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, deniz patlıcanının toplanmasına izin verilmesiyle denizin ekolojik dengesinin bozulacağını vurgulayarak, "Deniz patlıcanı, hayatı boyunca tek başına 150 ton deniz kumunu temizleyebiliyor. Deniz kumu içindeki bütün organizmaları, bakterileri yiyerek deniz dibinin kirlenmesine engel oluyor. Bu kadar yararlı olan bu deniz canlısının toplanmasıyla, deniz dibindeki organizmalar ve bakteriler artacak. Bu da deniz kirliliğine neden olacak. Bizler ekmek paramızı denizden kazanıyoruz. Çeşme'de deniz olmazsa turizm de biter. Bizler Çeşme'yi ve denizimizi korumaya çalışıyoruz. Deniz patlıcanlarının toplanmasını engellemek istiyoruz. Çeşme Körfezi içerisinde deniz patlıcanı toplama izninin kaldırılmasını talep ediyoruz. Eşek Adası'nın arka tarafında Karaburun'a kadar geniş bir bölge var. O bölgede kıyıda hiçbir yerleşim yeri de yok. O bölgede toplasınlar. Ama deniz patlıcanı toplayıcıları, ulaşım kolay olduğu için Çeşme Körfezini tercih ediyorlar" diye konuştu.

"60 TEKNE ÇEŞME'YE GELMEK İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR"

Bakanlık tarafından verilen izinde herhangi bir kota da olmadığına dikkat çeken Porsuk, "Bir işçi, günde 2 bin deniz patlıcanı toplayabiliyor. Hiçbir sınırlama yok. Deniz patlıcanlarını Çeşmeli balıkçılar toplayamıyor. Özel izin gerektiriyor. Genellikle İstanbul ve Çanakkale tarafından büyük tekneler geliyor. Bunlar balıkçı da değil. Balıkçılıkla ilgileri yok. Toplayanların çoğu yüzme bile bilmiyor. Özel giysileri ve başlığı giyiyor. Denizin dibinde yürüyerek topluyorlar. Bunları Fransa'ya ve Uzak Doğu'ya gönderiyorlar. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Ayrıca Çin'de de yiyecek olarak tüketiliyor. Kota olmadığı için inanılmaz bir rant var. Aldığımız duyuma göre, 1 Kasım'da deniz patlıcanı toplamanın serbest bırakılması nedeniyle, 60 kadar tekne, Çeşme'ye gelmek için hazırlık yapıyor. Her teknede 10 toplayıcı olsa, her gün 600 toplayıcı Çeşme Körfezi'ndeki deniz patlıcanlarını toplayacak. Bu da Çeşme denizinin hızla kirlenmesi demek. Bu nedenle herkesi denize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu amaçla imza kampanyası başlattık. Ayrıca internet ortamında da imza kampanyasını başlattık" diye konuştu.

Porsuk, herkese kampanya destek olmaları içinde çağrıda bulundu.

"'ÇEŞME'YE BİR YUMRUK DAHA NEREDEN GELECEK'' DİYE BEKLİYORDUK"

CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran da tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Deniz patlıcanının toplanmasının serbest bırakılması, açıkçası bizleri şaşırtmadı. Çünkü biz, 'Çeşme'ye bir yumruk daha nereden gelecek'' diye bekliyorduk. Sıra deniz patlıcanındaymış. Rüzgar enerjileri, taş ocakları, balık çiftliklerinden sonra şimdi de denizde, biyolojik dengenin sağlanmasında büyük etken olan, organik bir temizlik unsuru olan deniz patlıcanının toplanması, 1 Kasım itibariyle Ildır'daki arkeolojik SİT alanı hariç serbest bırakılıyor. Bakalım bundan sonra ne gelece? Turizmcilerin, balıkadamların, acentelerin, denizden kazanan herkesin ve tüm Çeşme'nin bu konuda duyarlı olması gerekir. Gereken mücadeleyi bu günden itibaren başlatıyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.