Dolar 34,2263
%-0.04
Euro 37,5888
%-0.11
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üç ilçe alev alev!

Üç ilçe alev alev!

İzmir'in Seferihisar ilçesinde iddiaya göre orman kenarındaki ev sahibinin mangalından çıkan yangın ormanlık alana sıçradı. Ayrıca Buca ilçesine bağlı Yıldızlar Mahallesi'nde yerleşim yerine yakın bir noktada çıkan orman yangını köylüleri korkuttu.Gaziemir Sarnıç'taki yangın kontrol altına alındı. Seferihisar, Buca ve Gaziemir'de korkutan yangın

  • Ege Postası
  • 03.08.2016 - 16:33

İZMİR - Edinilen bilgiye göre, saat 15.00 sıralarında Yeni Orhanlı köyünde orman kenarında evi olan bir kişi iddiaya göre mangal yaktı. Mangaldan otluk arazide yangın çıktı. Rüzgardan söndürülemeyen yangın, büyüyerek ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 8 helikopter, 2 uçak ve 25 arazöz ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait itfaiye ekipleri müdahale etmeye başladı.

Yeni Orhanlı köyünde başlayan yangın, Menderes ilçesinin Deli Ömerli köyü, Tahtalı Barajı ve Gümüldür Mahallesi’ne doğru ilerlemeye başladı. Havadan ve karadan süren müdahale rüzgar nedeni ile çok fazla etkili olmazken, ekiplerin yoğun çalışması devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 10 hektarlık alanın yandığı öğrenildi. 

Yeni Orhanlı köyü sakinlerinden Şefik Ezer, “Yaklaşık 1 buçuk saat önce orman kenarındaki evin sahibi mangal yaparken yangın çıkarmış. Çıkan yangını söndüremiyor ve yangın ormana gidiyor. Rüzgarın da etkisi ile yangın büyüyor. Hala yangın devam ediyor. 7-8 tane uçak müdahale ediyor ama rüzgar nedeniyle bir türlü sönmüyor’’ dedi.

30 HEKTAR ALAN YANDI

İzmir'in Seferihisar ilçesinde iddiaya göre orman kenarındaki ev sahibinin mangalından çıkan orman yangınında şuana kadar 30 hektarlık alan yandı. Bölgedeki yangının bir kısmı kontrol altına alınırken, söndürme çalışmaları karadan devam ediyor 
Saat 15.00 sıralarında Yeni Orhanlı köyü Kıryakası mevkiinde orman kenarında evi olan bir kişi, iddiaya göre mangal yaktı. Mangaldan otluk arazide yangın çıktı. Söndürülemeyen yangın, büyüyerek ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen ve Kocadağ ile Çamalanı mevkiilerinde etkili olan yangın, Menderes ilçesinin Deli Ömerli köyü, Küner köyü, Tahtalı Barajı ve Gümüldür Mahallesi’ne doğru ilerledi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 tane amfibi uçak, 10 helikopter, 40'a yakın arazöz, yer işçileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçe belediyelerine ait itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Havanın kararması ile havadan müdahale dururken, yerden söndürme çalışmaları hala devam ediyor. Yanan alanın bir kısmında alevlerin kontrol altına alındığı, şu ana kadar yaklaşık 30 hektarlık alanın yandığı öğrenildi. 
Bu arada yangın nedeniyle 15 hanelik Eski Gümüldür köyü boşaltıldı. Yangında 14 köylünün zeytin bahçesinin de yandığı öğrenildi.

YANGINLA İLGİLİ 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde otluk alanda başladıktan sonra ormanlık alana sıçrayan yangın, ilk belirlemelere göre 50 hektarlık alanda etkili oluyor. Havadan ve karadan müdahalelere rağmen yangın, henüz söndürülmedi. Buna rağmen yangının herhangi bir yerleşim birimini tehdit etmediği de ifade edildi. 

İzmir'in Seferihisar ilçesinde iddiaya göre orman kenarındaki ev sahibinin mangalından çıkan yangın rüzgar nedeni ile kontrol altına alınmazken, yangınla ilgili 2 kişi gözaltına alındı. Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, “Çok geniş bir alanda yangın devam ediyor. Rüzgar nedeni ile yangını kontrol altına alamıyoruz’’ dedi 
Saat 15.00 sıralarında Yeni Orhanlı köyünde orman kenarında evi olan bir kişi, iddiaya göre mangal yaktı. Mangaldan otluk arazide yangın çıktı. Söndürülemeyen yangın, büyüyerek ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, Menderes ilçesinin Deli Ömerli köyü, Küner köyü, Tahtalı Barajı ve Gümüldür Mahallesi’ne doğru ilerlemeye devam ediyor. Yangın nedeniyle Menderes ilçesinin üzeri dumanla kaplanırken, havadan ve karadan süren müdahale devam ediyor.

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer ve Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, yangın bölgesine giderek çalışmaları yerinde takip etti. Çelik, "Yangın, şu an da Yeniorhanlı Köyü'nden Ürkmez'e kadar ki ormanlık alanda etkili. Üç uçak, 10 helikopter ve çevredeki tüm belediye ve özel sektöre ait iş makineleriyle müdahale ediliyor" dedi. Yangında Yeniorhanı Köyü'nün çevresindeki tarım arazileri ve bahçeler da büyük oranda etkilendi. 

Köylülerin iddiasına göre, bir vatandaşın otluk alanda pekmez yaparken, yaktığı ateşin yayılmasıyla yangının başladığı öne sürüldü. 


Söndürme çalışmalarını yakından takip eden Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, “Yangını çıkaran 2 şahıs elimizde. Ama ne yapmışlarda yangın çıkarmışlar, adli makamların soruşturması sonucu belli olur. Şu an içinde durumumuz iyi değil. Şuanda çok geniş bir alanda ve özellikle bitkisel olarak çamların yoğun olduğu bir bölgede yangın devam ediyor. Devletimiz bütün imkanlarıyla, bölgesel kuruluşlarımız, sayın Valizimin emir ve talimatlarıyla olaya müdahale ediyoruz. En büyük dileğimiz daha fazla bir alana yayılmadan ve rüzgarın da etkisini kaybetmesi ile yangını söndüreceğiz. Çok geniş bir alanda bütün hızıyla yangın devam ediyor. Çok etkili bir rüzgar var. Bir türlü ateşin önüne geçemiyoruz. Arkadaşlarımız canla başla mücadele ediyor. 3 tane amfibi uçak, 10 helikopter ve yerden 40’a yakın arazöz, belediyelerin itfaiyeleri ve iş makinaları yangına müdahale ediyor’’ dedi.

YANAN İŞ MAKİNASININ OPERATÖRÜ YARALANDI

İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde, otluk alanda başlayarak ormanlık alana sıçrayan yangına müdahale eden 3 uçak ve 10 helikopter havanın kararmasıyla çalışmalarına ara verdi. Yangında alevlerin arasında kalan 1 iş makinasıyla 1 arazöz yanarak kullanılamaz hale geldi. Yaralanan iş makinası operatörü ambulansla Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

BUCA'DA ORMAN YANGINI 

Buca, Belenbaşı, Yıldızlar Mahallesi ile Torbalı ilçesi arasında kalan ormanlık bölgede henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Orman Bölge, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Buca Belediyesi ekipleri tarafından müdahale edilen ancak rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangına havadan ve karadan müdahale edilerek söndürülmeye çalışılıyor. 

Buca Belenbaşı, Yıldızlar Mahallesi ile Torbalı ilçesi arasında kalan ormanlık alanda akşam saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Havadan ve karadan söndürme çalışmaları yapılan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangına Orman Bölge ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleriyle birlikte Buca Belediyesi ekipleri de müdahale ediyor.

Buca Belediyesi 2 arazöz, 3 kepçe, 5 tanker 6 kamyon, 2 kamyonet ve 6 iş makinası ile yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

BAŞKAN PİRİŞTİNA DA GELDİ

İzmir'in Buca İlçesi'nde başlayan orman yangını ekiplerin yoğun çalışmasına rağmen kontrol altına alınamıyor. Yangının Yıldız Mahallesi'ndeki yerleşim birimlerine yaklaşması üzerine ekiplerin bir bölümü bu bölgeye kaydırıldı. Rüzgarın etkisiyle Belenbaşı Mahallesi yönüne ilerleyen alevlere Orman Bölge Müdürlüğü ile itfaiyeye bağlı ekipler, havadan ve karadan müdahale ediyor.

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, yangın haberini alır almaz bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı. Yıldız Mahallesi'ne gelen Başkan Piriştina, "Dehşet verici bir durum. Yangının neden çıktığı henüz belli değil, şu an önceliğimiz kontrol altına alınması. Umarım daha fazla yayılmadan yangının önü kesilir. Geniş bir alanda etkili oluyor. Belediye olarak tüm birimlerimiz seferber oldu" dedi.

Köylüler hayvanları ile köyün dışına çıkararak, yangının kontrol altına alınmasını bekledi.
Yetkililerden alınan bilgiye göre yangının kısmen kontrol altına alındığı ve ilerlemesinin durdurulduğu öğrenildi. 

KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir-Aydın Otoyolu Buca gişeler yakınındaki ormanlık alanda saat 16.30 sıralarında çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Belenbaşı Mahallesi yönüne ilerleyen alevler, Orman Bölge Müdürlüğü ile itfaiyeye bağlı ekipler tarafından kontrol altına alındı.

Bu arada Gaziemir ilçesi Sarnıç semti Yıldızlar Mahallesi'nde dün akşam çıkan yangın kontrol altına alındı. Alevlerden etkilenen alanın büyüklüğünün belirlenmesi için çalışma başlatıldı. 

İKİ İLÇEDE YAKILAN MANGALLAR ORMANLARI KÜL ETTİ

İzmir'in Seferihisar ve Buca ilçelerinde iddialara göre mangal ateşinden çıkan yangınlar ormanları kül etti. Her iki ilçedeki yangınlarda onlarca hektar ormanlık alan zarar gördü.
İzmir’in iki ilçesinde ardı ardına yakın zamanlarda çıkan yangınlar yürekleri ağza getirdi. İlk yangın haberi, Seferihisar ilçesinden geldi. Saat 15.00 sıralarında Yeni Orhanlı köyü Kıryakası mevkiinde orman kenarında evi olan bir kişi, iddiaya göre mangal yaktı. Mangal ateşi bir anda otluk alana, ardından da ormanlık alana sıçradı. Alevler rüzgarın da etkisiyle ormanlık alanda yayıldı. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 tane amfibi uçak, 10 helikopter, 40'a yakın arazöz, yer işçileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçe belediyelerine ait itfaiye ekipleri müdahale etti.
Ekipler, hummalı çalışmalarıyla yangının yerleşim yerlerine sıçramasını önledi. Bu arada, 15 hanelik Eski Gümüldür köyü boşaltıldı. Yangında 14 köylünün zeytin bahçesinin de yandığı öğrenildi. Yangın belirli bölgelerde kısmen kontrol altına alındı ama söndürülemedi. Korkutan yangında 30 hektarlık alanın zarar gördüğü, 2 kişinin ise gözaltında olduğu belirtildi.

Buca’da da köylüler canını zor kurtardı
Buca’daki yangın da iddialara göre mangal ateşinden çıktı. Buca’nın Yıldızlar Mahallesi'nde ormanlık alanda çıkan yangın, yerleşim yerlerine yakındı. Yangına ilk müdahaleyi bölgede bulunan vatandaşlar yaptı. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 3 helikopter ve 15 arazözün yanı sıra İzmir itfaiyesi ve çevre illerden çok sayıda arazöz müdahale etti. Yangının mahalleye ilerlemesi ihtimaline karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi de köyü boşaltmak için 4 otobüs gönderdi. Köylüler hayvanları ile köyün dışına çıkararak, yangının kontrol altına alınmasını bekledi.
Yetkililerden alınan bilgiye göre yangının kısmen kontrol altına alındığı ve ilerlemesinin durdurulduğu öğrenildi. Bu yangında da onlarca hektar ormanlık alan zarar gördü. (İHA-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.