İzmir'de 10 dakika arayla iki deprem
Merkez üssü Ege Denizi olan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yüzlerce artçı sarsıntı meydana gelirken, İzmir'de bu sabah 10 dakika arayla 3.7 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem daha oldu. İzmir'de sarsıntılar sürüyor
- Ege Postası
- 14.06.2017 - 07:48
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, bu sabah 07.24'te 3.7 deprem oldu. Ardından da, Karaburun açıklarında saat 07.35'te Richter ölçeğine göre 4.5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem, deniz seviyesinin 10 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 4.4 olarak bildirerek, depremin deniz seviyesinin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıkladı. AFAD depremin merkez üssüne Türkiye'den en yakın yerleşim yerini ise Hasseki olarak belirledi.
Geceyi arçtı sarsıntılarla geçiren İzmir, sabah saatlerinde, hissedilir büyüklükteki depremlerle huzursuz oldu. Son depremler herhangi bir hasara yol açmadı.
Deprem profesörü Ahmet Ercan, 'İzmir Körfezi' uyarısı
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Ege'nin depremselliğine tekrar gözlerin çevrildiğini belirtti. Prof. Dr. Ercan, "Gelecekte, Midilli kırığının İzmir Körfezi ile Urla- Seferihisar arasında 5.5 ile 6.9 arasında deprem olması şaşırtıcı olmayacaktır" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası yaşanabilecek gelişmelerden bahsetti. Dün 6.2 büyüklüğünde meydana gelen, Karaburun-Midilli kırığının geniş bir bölgeyi etkileyecek davranışını değerlendiren Prof. Dr. Ercan, sarsıntıdan sonra Ege'nin depremselliğine tekrar gözlerin çevrildiğini belirtti. Anadolu'dan doğan doğu-batı doğrultulu düşüntü biçimli kırıkların, Ege'de bir yay biçiminde birbirlerine koşut olarak uzandığının görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, Kuzey Anadolu kırığının, Ege Denizi içine büyük bir yay çizerek Selanik'e doğru yönlenirken, deniz tabanında büyük yarıklar oluşturduğunu söyledi.
Ege Denizi'ndeki yay biçimindeki kırıkların 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek durumda olduğunu söyleyen Prof. Ercan, "Benzer biçimde, Edremit körfezinin kuzey kıyısını çizerek uzanan Edremit kırığı, Bababurnu'ndan Midilli adasının kuzeyinden geçerek Yunanistan'ın Eğriboz adasına doğru yönlenmektedir. Bakırçay'ı kat ederek; Zeytinbağ, Bergama, Dikili-Şakran-Aliağa-Yeni Foça üzerinden gelen kırık ise Midilli'nin güney-doğu köşesinden geçerek, Ege'de büyük bir yay çizip, Atina üzerine doğru yürümektedir. Bu, Ege'nin yay biçimli kırıkları, 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek yetidedir" şeklinde konuştu.
İZMİR'DE YIKIMIN ÖNÜNE GEÇTİ
Midilli'nin güneyinde dün meydana gelen depremin yaklaşık kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Midilli Kırığı üzerinde olduğunu belirten Prof. Ercan, "2017 Haziran depreminden sonra Midilli Kırığının, doğuya, Türkiye topraklarına doğru uzandığı açıklık kazanmıştır. İşin ürkütücü yanı Midilli kırığının, Karaburun-Foça önünden İzmir Körfezi içine girmesi, Menemen-Bağarası kıyılarını okşayarak Urla'ya doğru yönlenmesi, sonra da karaya Seferihisar üzerinden Pamucak Körfezine girip Sisam adasının ortasına doğru vurmasıdır. Midilli kırığının özellikle kavşak yerlerinde 7.0 ile 7.3 arasında deprem üretebilecek niteliktedir. Gelecekte, Midilli kırığının İzmir Körfezi ile Urla- Seferihisar arasında 5.5 ile 6.9 arasında deprem olması şaşırtıcı olmayacaktır. Özellikle Midilli kırığının İzmir Körfezi içinde doğu-batı uzanımlı olan Bornova ile İzmir kırıklarını tetiklemesi, İzmir'de yıkımın olmasının önüne geçmiştir" dedi. (DHA)
O il için yıkıcı deprem uyarısı
İzmir fayları için kritik uyarı
Yorum Yazın