Kozak Yaylası'na yeni altın madeni TBMM gündeminde!
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ovacık Kapıkaya’da yapılması planlanan ve ÇED olumlu raporu verilen altın madeni projesini TBMM gündemine taşıdı. Bölgede 4 bin 325 ağacın kesileceği iddialarını soran Bakan, “Ekosisteme, kültürel miraslarımıza ve bölge halkına zarar verecek projeyi iptal edin” dedi. Kozak Yaylası'na yeni altın madeni TBMM gündeminde!
- Ege Postası
- 16.08.2018 - 09:22
İzmir’in Bergama ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi’nde altın madeni işletmeciliği yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin “Kapıkaya Altın-Gümüş-Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi.
Kapıkaya Köyü mevkiinde hayata geçirilecek 924 bin TL bedelindeki projenin amacı, “Başvuru belirtildiği gibi geleneksel açık ocak madencilik yöntemi ile çıkarılması suretiyle ekonomiye kazandırılmasıdır. Proje kapsamında herhangi bir cevher hazırlama ve zenginleştirme işlemi gerçekleştirilmeyecektir” şeklinde belirtilirken, projenin ömrü yaklaşık 4 yıl olarak öngörüldü.
Sahası İzmir-Manisa Çevre Planında ormanlık alanda yer alan proje kapsamında kızılçam ağaçları ile kaplı alanda 4 bin 325 ağacın kesileceği iddia edilirken; ‘nesli tükenme tehlikesi büyük’ olan türlerin, zeytin tarlalarının, meraların ve saha içinde tespit edilen 6 farklı endemik türün korunmasına dair önlem alınmayacağı ifade edildi.
Öte yandan proje dosyasında her ne kadar kültür varlığı bulunmadığı ileri sürülse de UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi’nde yer alan Kybele Kutsal Alanı, Kapıkaya Köyü sınırları içinde, yani ruhsat sahası çevresinde yer alıyor.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan Çevre Komisyonu Üyesi Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU:
1 – Söz konusu proje sahasında 4 bin 325 ağacın kesileceği iddialarına yönelik açıklamanız nedir'
2 – Bölgede tespit edilen 6 adet endemik tür, ‘nesli tükenme tehlikesi büyük’ kategorisindeki türler, meralar ve tarlaların korunmasına yönelik alınan tedbirler nelerdir'
3 – Proje dosyasında ruhsat sahası çevresinde kültür varlığı bulunmadığı ileri sürülse de UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi’nde yer alan Kybele Kutsal Alanı, Kapıkaya Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Projeye onay verilirken, bu durum neden görmezden gelinmiştir'
4 – Ekosisteme, kültürel miraslarımıza ve bölge halkına zarar verecek projeyi iptal edecek misiniz'
Yorum Yazın