Dolar 34,5578
%0.04
Euro 36,3113
%0.85
Altın 2.922,420
%-2.76
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark krizinde söz STK’larda: Proje için 13 maddelik bildiri

Kültürpark krizinde söz STK’larda: Proje için 13 maddelik bildiri

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek revizyon projesini eleştiren Kültürpark Platformu projeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin, Kültürpark projesinin propagandasını yapmak için twitter hesaplarına robot takipçi satın aldığı iddia edildi. Kültürpark krizinde söz STK’larda

  • Ege Postası
  • 17.10.2016 - 13:42

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kurul onayı bekleyen Kültürpark projesiyle ilgili çıkmaz giderek artıyor. Projeye karşı çıkan ve bölgede koruma amaçlı nazım imar planı yapılmasını isteyen kentteki meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan “Kültürpark Platformu” yayınladıkları 13 maddelik bildiriyle taleplerini kamuoyuna duyurdu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Kültürpark Projesinin propagandasını yapmak için twitter hesaplarına robot takipçi satın aldığını iddia eden Kültürpark Platformu üyeleri, "İzmirliler olarak bundan utandığımızı söylemekle yetinelim" dedi.

STK’LARDAN “İSTEMEZÜKÇÜ” TEPKİSİ!

20’yi aşkın sivil toplum örgütü ve TMMOB’a bağlı meslek odalarından oluşan Kültürpark Platformu fuarda bir basın açıklaması düzenledi. Kamuoyuna sundukları çeşitli raporlarla fuara ilişkin kaygılarını dile getiren ancak taleplerinin dikkate alınmadığını savunan Kültürpark Platformu adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alparslan, “Ne yazık ki İzmir’imize geçmişinden, doğasından kopmamış, daha iyi bir Kültürpark kazandırabilmek yolundaki bu çabalarımız sosyal demokrat belediyecilik anlayışının teamüllerinde bulunmayan siyasi refleksler olarak karşılık buldu. Belediyenin, konunun uzmanı olmayan kuruluşları, sermaye gruplarını yanına alarak yaptığı açıklamalarda gerçeği yansıtmayan ifadeler, gerçekle örtüşmeyen katılımcılık vurgusu ve projenin pazarlanmasına yönelik çabaların dışında bir şeye rastlamak mümkün görünmemektedir. Bir yandan bu pazarlama kampanyası yürütülürken bir yandan da konunun uzmanı meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve duyarlı kentlileri merkezi iktidarın jargonunu kullanarak “İstemezükçü”, “Yetmez ama hayırcı” olarak yaftalamak, itibarsızlaştırmaya çalışmak, oda başkanları üzerinde baskı ve sindirme operasyonları yapmak kentimize, siyasi kültürümüze yakışmayan yöntem ve söylemlerdir. Artık Kültürpark için olduğu kadar İzmir’i yöneten anlayış için de endişe etmekteyiz. Yine bir örnek olarak belediyenin projesinin propagandasını yapmak için kullandığı twitter hesaplarına parayla robot takipçi hesaplar almasından İzmirliler olarak utandığımızı söylemekle yetinelim. Bu noktada biz akıldan, bilimden, doğadan ve kentten yana olduğumuzu tekrar tekrar vurgulama ihtiyacı duyuyoruz” şeklinde konuştu.

13 MADDELİK BİLDİRİ

13 başlık altında taleplerini sıralayan Kültürpark Platformu Sözcüsü Alparslan, fuarın sahip olduğunu değerlere sahip çıkılması istediklerinin altını çizerek şöyle devam etti: “Kent içerisinde kalan tek kent parkı olan Kültürpark’ta yeşil alan oranının yüzde 56 olarak gurur duyulacak bir oranmış gibi lanse edilmesini anlayamıyoruz. Bir kent parkında yaklaşık 190 bin metrekarenin yapısal öğeler, yollar ve su alanları için ayırmayı çok fazla buluyoruz. Kültürpark’ta yeşil alan hedefinin yüzde 70-80’ler çıkartılmasını istiyoruz. Geçici olarak inşa edilmiş hangarların kaldırılıp yerlerinin yeşil alan olarak kent parkına katılmasını talep ediyoruz. Bölgede eğer bir kongre veya kültür sanat merkezine gereksinim varsa bunun Kültürpark’ta değil İzmir'imizin imar planlarında belirlenmiş bir yerinde yapılmasını talep ediyoruz. Paraşüt Kulesi, Tenis Kulübü, Pakistan Pavyonu, Evlendirme Dairesi, Arkeoloji Müzesi, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Sanat, Açık Hava Tiyatrosu dışında kalan tüm binaların yıkılması, yıkılmayan binalar onarılarak çağdaş görünüm ve kullanım kazandırılmasını, Göl ve Ada gazinolarının mevcut mezbelelik durumu giderilerek kafeterya ve restoran olarak halkın kullanımına açılması ve bu mekânlardaki işletme anlayışı çeşitli yönetmeliklerle kontrol altına alınmasını talep ediyoruz. Ağaçların korunmasının esas olduğunu belirtmek istiyoruz. Hiçbir şantiye ortamı yaşlı ağaçların hayatını kontrol altında tutamayacağını bir kez daha söylüyoruz. Dolayısıyla Kültürpark’ın potansiyel inşaat alanı değil kent parkı olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz. Kültürpark’ta bilim insanlarının özenli çalışmalar sonucu üzerinde uzlaşarak tespit ettikleri ağaçlar hariç hiçbir ağacın kesilmemesini, taşınmamasını, ağaç varlığının arttırılmasını talep ediyoruz. İZFAŞ’ın Kültürpark’tan çıkartılıp yerine özerk ve katılımcı bir yönetim kurulmasını talep ediyoruz. Kültürpark’ın ve çevresinin birlikte kurgulanarak, güvenlik sorununun çözülmesini talep ediyoruz. Böylece Kültürpark yeniden cazibe odağı olacağından oteller başta olmak üzere ticari işletmelerin dolulukları artacak, taksicilerin de içerisinde olduğu çevresindeki diğer ticari faaliyetlerin gelişmesine katkı sağlanacaktır. Kültürpark’ta asfalt, beton, kaldırım taşı döşemelerin azaltılmasını tüm çağdaş kent parklarında olduğu gibi doğal malzemelerin kullanılmasını talep ediyoruz. Kültürpark’ın gündüzleri yüksek sesli disko, geceleri düğün salonu olarak değil kuşuyla, sincabıyla ve tüm diğer canlılarıyla huzur içinde yaşamını sürdürmesini talep ediyoruz. Son olarak, Koruma Kurulu'nun altını çizdiği gibi, 31 yıldır Doğal SİT ve 29 yıldır da Tarihi SİT statüsünde olan Kültürpark'ın koruma anlayışı ile üst ölçek kararlarının yeniden değerlendirilmesi için öncelikle gerekli Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmasını istiyoruz.”

“NEFES ALINABİLİR KÜLTÜRPARK İSTİYORUZ”

Ana taleplerinin “İzmirlilerin nefes alabildiği bir Kültürpark” olduğunu aktaran Alparslan, geçtiğimiz günlerde görev yeri değiştirilen şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer’in de görevine iade edilmesi için Bornova Belediyesi’ne çağrı yaptı. “İzmir uyuma Kültürpark’a sahip çık” sloganları atan kalabalık açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

KOCAOĞLU İLE TOPLANTI YAPACAKLAR

Öte yandan, Kültürpark Platformu temsilcilerinin gün içerisinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir araya gelmesi bekleniyor. Yapılacak zirvede 6 kişilik heyetin kamuoyunda dile getirdikleri kaygıları Kocaoğlu’na sunarak görüş ve önerilerini İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletecekleri öğrenildi. 

KİMLER DESTEK VERDİ'

•        ANTİKAPİTALİSTLER

•        BORNOVA HALK FORUMU

•        ÇEHAV (ÇEVRE HAREKETİ AVUKATLARI)

•        DOĞA VE KÜLTÜREL YAŞAM GİRİŞİMİ

•        DORUK DAĞCILIK

•        EGE ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE TOPLULUĞU

•        EGEÇEP

•        GEÇİCİ MÜDAHALE PLATFORMU

•        GEMA VAKFI

•        HALKEVLERİ

•        HAZİRAN İZMİR EKOLOJİ MECLİSİ

•        HDK

•        İZÇEP

•        İZMİR ATATÜRK ORMANI-KÜLTÜRPARKI KORUMA VE ANIT YAPTIRMA DERNEĞİ

•        İZMİR DOĞA VE YAŞAM DAYANIŞMASI

•        İZMİR KENT KONSEYİ

•        İZMİR KONAK KENT KONSEYİ ÇEVRE MECLİSİ

•        İZMİR MÜZİSYENLER DERNEĞİ

•        KAMERA SOKAK İNSİYATİFİ

•        KÜLTÜRPARKA DOKUNMA GRUBU

•        KÜRESEL EYLEM GRUBU

•        PERŞEMBE AKŞAMI BİSİKLETÇİLERİ

•        TEMİZ İZMİR DERNEĞİ

•        TMMOB İzmir İKK

•        YEŞİL DİRENİŞ

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.