Dolar 34,3199
%0.25
Euro 37,3390
%-0.09
Altın 3.038,140
%0.58
Bist-100 8.971,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rahip Brunson için karar; O artık serbest

Rahip Brunson için karar; O artık serbest

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ve tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, bugünkü dördüncü duruşmada serbest bırakıldı. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilen, hakkındaki ev hapsi ve yurt dışı yasağı kararı da kaldırılan Brunson, tutuklu kaldığı süre dikkat alınarak serbest bırakıldı.Verilen kararın ardından gözyaşlarına hakim olamayan Brunson, büyük sevinç yaşadı. ABD'li rahip kararı duyunca gözyaşlarına boğuldu

  • Ege Postası
  • 12.10.2018 - 06:57

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson, 4’üncü kez hakim karşısına çıktı. Esas hakkındaki mütalaasını veren Savcı, Brunson hakkındaki adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve örgüte üye olmaktan 5 ile 10 yıl arasında hapis talep etti. Brunson, verdiği ifadede, "Ben masum bir insanım. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum" dedi. Mahkeme, Rahip Brunson'un ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı. Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ancak yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı. 

Brunson'ın yargılandığı davanın duruşmasının öğleden sonraki bölümünde bazı gizli tanıklar yeniden ifade verme talebinde bulundu. Sanık avukatı İsmail Cem Halavurt ise bu talebin reddedilmesini ve kendilerinin isimlerini verdiği tanıkların dinlenmesini istedi. Duruşma savcısı ise dosyanın geldiği aşama dikkate alınarak tanıkların dinlenmesinin dosyaya katkısının olmayacağını belirterek taleplerin reddedilmesini talep etti.

SAVCI İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALARI YİNELEDİ

Mahkeme heyeti, talebini kabul ettiği savcıdan esasa yönelik mütalaasını istedi. Duruşma savcısı esasa yönelik verdiği mütalaasında sanığın cep telefonu kayıtlarının incelenmesi sonrasında oluşturulan rapora göre, FETÖ/PDY üyeleriyle telefon görüşmeleri yaptığını, yine bu rapora göre, FETÖ'nün sözde Ege Bölge sorumlusu firari Bekir Baz'la görüşme yaptığını, cep telefonlarının aynı noktadan sinyal verdiğini, sanığın Kürtlerin Hristiyanlaştırılması amacıyla, Kürtlere yönelik ayinler düzenlediğini, Kobani ve hendek operasyonları sırasında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bulunduğunu, sanığın Gezi Parkı olayları sırasında İstanbul'da olayların gelişimine yönelik toplantılar yaptığını, sanığın bağlı bulunduğu kilisenin Selçuk ilçesinde yurt dışından gelen Hristiyanlara yönelik düzenlediği kampa aynı zamanda PKK'lıların da katıldığını belirtti. Sanık Brunson'un 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra, darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı üzüntü duyduğunu yansıtan konuşmalarının olduğunu, sanığa ait flash bellekteki bir dosyada duvara yansıtılan yazıda 'Hoş geldiniz Hristiyan Kürtleri' yazdığını, PKK'lı teröristlerle fotoğraflarının bulunduğu gibi suçlamalardan dolayı, sanığın örgüt yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte isteyerek ve bilerek yardım yataklık yapma suçunu işlediğini öne sürdü. Brunson'un 5 ile 10 yıl arasında hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

'TÜRKİYE VE İSA'YI SEVİYORUM'

Sanık rahip Andrew Craig Brunson ise son savunmasında beraatine karar verilmesi talebinde bulunarak, "Ben masum bir insanım. Türkiye'yi ve İsa'yı seviyorum. Beraatimi talep ediyorum" dedi. Sanık avukatı İsmail Cem Halavurt da müvekkiline yönelik suçlamaların gerçekten uzak olduğunu öne sürerek, "Daha önceki savunmalarımızı tekrar etmekle birlikte suçlamalar birkaç gizli tanığın söylediklerinden ibarettir. Beraat kararı verilmesini ve adli kontrol şartlarının kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

RAHİP BRUNSON AĞLADI 

Mahkeme heyeti, karar için ara verirken, bu sırada rahip Andrew Craig Brunson eşine sarılarak ağladı. 

Bir süre sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık rahip Brunson'a terör örgütüne yardım ve yataklık suçlamasından önce 5 yıl hapis cezası verdi, duruşmalardaki iyi halinden dolayı cezayı 3 yıl 1 ay 15 güne indirdi. Adli kontrol şartları kaldırılan rahip Andrew Craig Brunson, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Böylece Brunson hakkındaki ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı da kalkmış oldu. 

Kararın açıklanmasıyla duruşma salonundaki rahip Brunson, eşi ve diğer bazı kişilerin büyük sevinç yaşadıkları öğrenildi. Verilen kararın ardından Brunson gözyaşlarına hakim olamadı. 

EVİNE DOĞRU YOLA ÇIKARILDI 

Davayla ilgili karar verilmesinin ardından Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nden sabah geldiği siyah camlı zırhlı araçla ayrıldı. Brunson'a güvenlik nedeniyle zırhlı araçlar ve polis eşlik etti. Brunson'ın aracı orta hızda ilerledi, bir ara trafik sıkışıklığı yaşandı. Brunson'ın bulunduğu araca eşlik eden diğer araçlar trafiği açtı.

ABD'li rahip Brunson, ardından 25 Temmuz'dan bu yana ev hapsinde tutulduğu, Konak'ın Alsancak Işılay Saygın Sokağı'ndaki apartmanın önüne geldi. 79 gündür ev hapsinde olan Brunson, sabah saat 05.45'te yoğun güvenlik önlemleri altında götürüldüğü duruşmanın ardından, yine aynı güvenlik önlemleri altında sivil araçla evinin önüne getirildi.

BRUNSON, EVİNE GELDİ

Rahip Brunson, elinde duruşma evrakının olduğu düşünülen çanta ile yanındakilerle konuşarak doğrudan evine girdi. Brunson'ın evinin balkonunda, uzun süre önce asılan Türk bayrağının hâlâ durduğu görüldü.
Rahip Andrew Craig Brunson'ın evinin önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis ekipleri, Işılay Saygın Sokağı'nın giriş ve çıkışlarını araç trafiğine kapattı. Çevik Kuvvet ekipleri de sokağın giriş ve çıkışlarını tuttu. 

Alsancak'taki evine gelen Brunson'a, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da eşlik etti. 

Brunson'ın eve girişi esnasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Brunson'dan sonra eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da eve geldi. 

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Brunson'ın evinde elektronik kelepçesini çözerek serbest kalma işlemlerini tamamladı. 

Rahibin serbest bırakılacağını öğrenen bazı vatandaşlar da sokakta bir süre Brunson'un gelmesini bekledi.

Brunson, saat 18.10'da Alsancak semtindeki evine geldi. Brunson, araçtan inip hızla evine girdi.Denetimli serbestlik görevlileri de Brunson ile birlikte eve geldi. Evdeki elektronik kelepçe ve elektronik sinyal cihazını alan görevliler, daha sonra evden ayrıldı.

BRUNSON'IN YURTDIŞI YASAĞI SİSTEMDEN DE KALKTI

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin rahip Andrew Craig Brunson hakkında hapis cezası kararı verip, ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağını kaldırmasının ardından, bu karar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden de yayımlandı. Böylelikle rahip Andrew Craig Brunson'un yurtdışına çıkışının önündeki son engel de kalkmış oldu.

BRUNSON HAVALİMANINA GELDİ

Brunson, ABD'ye gitmek üzere evinden ayrılarak Adnan Menderes Havalimanı'na doğru yola çıktı. Brunson, ülkesine dönmek üzere eşi Norine Brunson ile birlikte Adnan Menderes Havalimanı'na geldi. Brunson çiftine ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier'ın da bulunduğu yetkililer eşlik etti. Brunson çifti havalimanına CIP bölümünden giriş yaptı.

BRUNSON'UN UÇAĞI HAVALANDI

Brunson, eşi ile birlikte Adnan Menderes Havalimanı'ndan, kendilerini ülkelerine götürecek olan, ABD tarafından Almanya'dan gönderilen özel uçağa bindi. Uçağın önce Almanya'ya oradan da ABD'ye gideceği öğrenildi. Uçak saat 22.40 sıralarında havalandı.

BRUNSON'UN GÖREV YAPTIĞI KİLİSEDE 'KAPALIYIZ' YAZISI

Rahip Brunson'ın duruşmasının olduğu gün, görev yaptığı kilisedeki yazı da dikkat çekti. Alsancak'taki Bornova Sokağı'nda bulunan Diriliş Kilisesi'nin kapısına, üzerinde 'Değerli misafirlerimiz, bugün özel bir toplantı olduğu için kapalıyız' yazısı asıldı. Normalde hafta içi açık olan kilisenin kapalı olması, gelenleri şaşırttı.

BRUNSON'UN AVUKATI: UÇAK AYARLANDIĞINDA GİDECEK 

Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, dava sonuçlandıktan sonra, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, kararı değerlendirdi. Avukat, Halavurt, "Türkiye ile ilişkilerin gerilmesine gerek yoktu. Bu kabul edebileceğimiz bir karar değil, temyiz edeceğiz. İtiraz haklarımızı kullanacağız. Keşke tutuksuz şekilde yargılanabilseydi. Karar bizim için süratli oldu ama hazırlığımızı yapmıştık. Bu sonucun olabileceğini tahmin ediyorduk. Müvekkilim yurt dışına çıkacak, adli kontrol hükümlerini kaldırmaya yönelik bir iki işlem var, çok uzun sürmez, UYAP'tan yürüyor işlemler. Evde kelepçelerin sökülmesi de yarım saat, bir saat sürer. Gidene kadar evinde olur. Bugün tanık ifadelerini dinleyince 'dağ fare doğurdu' gibi bir birşey oldu. 

Halavurt, gazetecilerin "Brunson kararı nasıl karşıladı'" sorusu üzerine, "Brunson savcının verdiği mütalaayla üzüldü. Durumu anlamaya çalışıyor. Ben ona özgür olduğunu söyleyince anladı ve sevindi" dedi.

Halavurt gazetecilerin, "Brunson hemen gider mi'" sorusu üzerine de "Gider diye düşünüyorum. Burada artık bir güvenlik sorunu da oluştu onun için. Uçak hazırlanıncaya kadar evinde bekleyecek. Uçak ayarlandığında gidecek" dedi. Halavurt, çıkış organizasyonuyla ilgili ABD'li yetkililerin çalışma yaptığını söyledi.

Gazetecilerin, "Ayrıca bir güvenlik temin edilir mi'" sorusuna Halavurt, "Bu, devletin bileceği iş" dedi.

Avukat Halavurt, Brunson'ın saygın bir din adamı olarak neredeyse iki yıl özgürlüğünden mahrum kaldığını, aile ve sosyal düzeninin bozulduğunu söyleyip, "Oysa kendisi Türkiye'de kalmak isteyen biriydi. Bu, onu belli ölçüde üzüyor" dedi. 

GÜN İÇİNDE BUNLAR YAŞANDI 

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanırken, tutukluluğu 'sağlık sorunları' gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın bugünkü dördüncü duruşması öncesi evinin sokağında polis tarafından alınan güvenlik önlemleri artırıldı. Çevrede kuş uçurtmayan polis sokağa giriş ve çıkışları kapattı. Rahip Burunson geniş güvenlik önlemleri altında Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salona görülmek üzere saat 05.40'da evinden çıkarıldı. 7 araçlık konvoyun eşlik ettiği Brunson duruşma salonuna doğru hareket etti.

BRUNSON CEZAVİ KAMPÜSÜ'NE GETİRİLDİ

ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson, 4'üncü kez hakim karşısına çıkarılmak üzere evinden çıkarılarak duruşmanın yapılacağı Aliağa Cezaevi Kampüsü'ne getirildi. Rahip Brunson, geniş güvenlik önlemleri altında mahkemenin görüleceği salona getirilirken, kampüs çevresinde de güvenlik önlemleri alındı. Brunson'ın İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın duruşmasına saat 10.35'te başlandı.

Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti.  4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li papaz Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla başlayan duruşmada tanıklar ifade verdi. 

EŞLER, ELLERİNİ KALPLERİNİN ÜZERİNE KOYDU

Dava başlamadan önce duruşma salonunda Andrew Craig Brunson ve eşi Norine Brunson, ellerini kalplerinin üzerine koyarak, uzun süre birbirlerine baktı.

Tanık olarak ifade veren Büşra Fatma Ün, tekerlekli sandalye milli takımında tenisçi olduğunu, daha önceden tanımadığı Brunson hakkındaki suçlamaları bilmediğini, eski milli takım menajeri D.F.'nin Brunson'ın kilisesine gittiğine ilişkin bilgisi bulunduğunu söyledi.

Mahkeme başkanının, "Doktor olan J.F.'nin terör örgütü PKK mensuplarının, Suriye'den yaralı olarak geldiği ve bunları tedavi etmesinin ardından Suriye'ye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz'" sorusu üzerine Büşra Fatma Ün, "Böyle bir iddiayı ilk defa burada duydum" yanıtını verdi.

Bunun üzerine söz verilen Brunson, PKK ile hiçbir bağlantısının olmadığını ve hiçbir PKK mensubuyla da tanışmadığını ileri sürdü. 

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada tanık olarak beyan veren L.K.'nin, "2016'da FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bazı FETÖ mensuplarının Konak'taki bir evde barındırıldığını Y.D'den duydum" ifadesinin ardından L.K. ile Y.D.'yi duruşmada yüzleştirdi. 

Tanık Y.D., "O evde sadece Koreliler kalıyordu. L.K.'ye, FETÖ'cülerle ilgili hiçbir şey söylemedim. FETÖ'cüleri hiç görmedim" dedi.

Bunun üzerine L.K., "Daha önceki ifademde Y.D'nin bunu söylediğini ilişkin bir şey demedim. Önceki ifademde, Y.D.'nin evinin o eve yakın olmasından bu kişinin mahkemeden dinlenilmesini istemiştim" şeklinde konuştu. 

Tanık V.S. ise 2011'de İstanbul'dan İzmir'e taşındığını, Alsancak'ta bir kiliseye girdiğini, kilisedeki L.K. aracılığıyla oradaki insanlarla tanıştığını, kiliseye gidip gelen Suriye uyruklu "Agit" diye birini tanıdığını anlattı.

ÖNCEKİ İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Mahkeme başkanının, "Agit'in Suriye'de bomba eğitimi alarak terör örgütü PYD adına faaliyet yaptığını biliyor musu? Bunu, L.K.'nin senden duyduğuna ilişkin bir iddia var. Konu hakkında ne diyeceksin'" demesi üzerine V.S. şöyle konuştu:

"Ben de bunu L.K.'den duydum. Ev sohbetinde duymuş olabilirim. Biz milliyetçi gençleriz. İnancımız ne olursa olsun devlet söz konusu olduğunda tavrımız bellidir. L.K. bunlar için 'Bombacı bunlar, terörist' diye söylüyordu. Ama bunları şaka olsun diye söylüyordu. L.K., beni, 'Onlarla fazla yüz göz olma' tarzında uyarıyordu." 

Tanık V.S.'nin, bahsedilen kişinin bomba eğitimi aldığına ilişkin net bilgisinin olmadığını söylemesi üzerine söz alan L.K, "Şu an çok şaşkınım. Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. V.S. bir sohbette Agit'in bomba eğitimi aldığını bana söyledi ama o da benden duyduğunu söyledi. Şimdi şaşkınım. Agit'in bomba eğitimi aldığı aktarılmıştı" ifadelerini kullandı. 

"Serhat" kod adlı gizli tanığın, "Brunson ile Manisa'da açılan bir kilisenin arasında organik bağ var. Brunson, kilisedekilere bazı talimatlar veriyordu" iddiasına karşın bu duruşmada tanık olarak dinlenilen S.C, Manisa'daki kilisede rahip olarak görev yaptığını, Brunson'un bu kiliseyle doğrudan bir bağının olmadığını öne sürdü.

S.C., Manisa'daki kiliseyi 2014'te açtıklarını ve Brunson'un bunda katkısı olmadığını savundu. 

"Serhat" kod adlı gizli tanığı tanıdığını iddia eden S.C., "(Serhat) sorunlu biri olduğundan İzmir'deki Diriliş Kilisesinden kovulunca Manisa'daki kiliseye geldi. Bu kişi daha sonra buradan da kovuldu. Mayıs 2017'de 'Serhat' yine kilisemize geldi. Polis yardımıyla onu kilisenin dışına çıkarttık. 'Serhat' sonra bana 'Pişman olacaksınız, kazanan ben olacağım. Sizi şikayet edeceğim' tarzında mesaj attı. Bu gizli tanık, bize düşman gözüyle baktığından, Diriliş Kilisesi ile işbirliği içerisinde olduğumu düşünüyordu" şeklinde konuştu. 

Tanık S.C., duruşma savcısının, "İzmir'deki bir yardım ofisinde, Suriye'den gelen mültecilere yardım edildiğine ilişkin bilgin var m? 'Hristiyan olanlara yardım edilirdi, olmayanlara yardım edilmezdi' diye bir iddia var. Bunun hakkında bir bilgin var mı'" sorusunu "Bilgim yok" diye yanıtladı. 

S.C.'ye hiçbir zaman talimat vermediğini savunan Brunson ise "S.C. ile hiçbir zaman çalışmadım. Diriliş Kilisesi'nde sadece birkaç kez görmüşlüğüm var" dedi. 

Tanıkların dinlendiği duruşmaya saat 12.30 sıralarında ara verildi. Verilen öğle arasının ardından duruşmaya, saat 14.00 sıralarında yeniden başlandı.

 

SAVCI MÜTALAASINI VERMEYE BAŞLADI 

Aranın ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı, Brunson hakkındaki adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve örgüte üye olmaktan 5 ile 10 yıl arasında hapis talep etti. 
Brunson, verdiği ifadede, "Ben masum bir insanım. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum" dedi. Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.

Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.

PASTÖR DEVLİN: DÜNYA SERBEST KALMASINI BEKLİYOR

ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson’un davasını takip etmek için duruşmanın yapılacağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne gelen New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson’un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.

Bütün dünyanın bu beklenti içinde olduğunu öne süren Devlin, "Umuyorum ki mahkeme Brunson’u serbest bırakacaktır. Bizler de buradayız, sizler de takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Herkes serbest kalmasını bekliyor. Dün ABD basınında serbest kalacağına yönelik haberlere yer verildi. Umarım Brunson serbest kalır. Bugün serbest kalmasını umut ediyoruz. Bu benim İzmir'e dördüncü gelişim. Brunson Türkiyeyi ve Türk insanını seven bir adam. 23 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Burada görevi var. Hiçbir politik bağlantısı yok. Serbest kalması için dua ediyoruz. Benim onunla kişisel herhangi bir temasım olmadı. Ben New York eyaletine bağlı bir pastörüm" dedi.

Duruşmayı izlemek için kendiliğinden geldiğini, herhangi bir resmi görevi olmadığını söyleyen Devlin, daha sonra duruşmayı izlemek için kampüse girdi.

ABD MABLAHATGÜZARI DURUŞMAYA GELDİ

Brunson'un, yargılandığı davayı izlemek üzere ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da duruşmanın yapılacağı İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna geldi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi. Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.