Dolar 34,5875
%0.13
Euro 36,2829
%0.77
Altın 2.982,520
%-0.76
Bist-100 9.646,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şirince'de yıkım hazırlığı

Şirince'de yıkım hazırlığı

İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı olan ve 1986 yılında doğal sit alanı ilan edilen Şirince'de, o tarihten sonra yapılan veya tadilattan geçirilen evler yıkım kararıyla karşı karşıya kaldı. Selçuk Belediyesi yetkilileri, Şirince'ye gelerek, mahallenin girişinde bulunan kulübenin kaldırılmasını istedi. Şirince'de yıkım hazırlığı

  • Ege Postası
  • 01.08.2017 - 14:21

Selçuk'un Şirince Mahallesi, 1986 yılında doğal sit alanı ilan edildikten sonra 1997 yılında 3. derece doğal sit alanı statüsüne alındı. Sit alanı ilan edilen Şirince'de bu tarihten sonra yapılan evleri ya da eski evlerde yapılan tadilatları kaçak sayan İl Özel İdaresi, bu tip binalar için 2010 ve 2011 yıllarında yıkım kararı aldı. Ancak o dönemde kararın uygulanması ertelendi. Kararların üzerinden 6 yıl geçtikten sonra Şirince yıkım kararının uygulanmasıyla karşı karşıya kaldı. Selçuk Belediyesi yetkilileri zabıta ekipleri ile birlikte bugün sabah saatlerinde Şirince'ye geldi. Yıkım tebligatı yapılan mekanlara gelen ekipler, buraların boşaltılması ve yıkımı için takip başlattı. Teras katı kaçak sayılan ve bu alanın yıkımı söz konusu olan Zeytinli Konak Butik Otel'in işletmecisi Pınar Kızıl, binanın 1980 yılında yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Kot farkından dolayı bodrum olan katı 1. kat saydıkları için anıtlar kurulu 2005 yılında buranın 3. kat olduğuna ve yıkımına karar veriliyor. Davalar açılıyor ama mahkeme sürecini iyi takip edemediğimiz için yıkımına karar veriliyor. 2010 yılından sonra alınan bu yıkım kararları için 2011 yılında zamanın Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıkımların durdurulması ve çözüm üretilmesiyle ilgili karar almıştı. Fakat aradan 6 yıl geçtikten sonra yıkım kararı şu an gündemde. Sadece bizim binamızda değil 100'ün üzerinde bina hakkında yıkım kararı var. Eski Rum evleri izinsiz tadilat gördüğü için yıkım kararları var. Yıkım olursa köyümüz turizm anlamında, prestij anlamında değer kaybedecektir. Biz kalıcı çözümler üretilmesini istiyoruz."

Yıkım kararının yürütmesinin durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi'nde açtıkları davanın devam ettiğini belirten Kızıl, henüz süreç devam ederken yıkım karırının uygulanmak istendiğini belirtti. Kulübesinin kaldırılması kararı olan otopark işletmecisi Tekin Karadağ ise, şöyle konuştu:

"2013 yılından beri burayı açık otopark olarak çalıştırıyorum. Burası benim tapulu mülküm. İzmir İl Özel İdaresi benden bir takım işlemleri yapmamı istedi. Gereklerini yaptım marjinal alan olduğu için tarımdan çıkarıldı. Burada 3 adet zeytin ağacı vardı. 2013 yılında otopark ruhsatı aldım. Benden 9 metrekarelik bir kulübe yapmamı istediler. 1 No'lu Koruma Kurulu, imar olmadığı gerekçesiyle kulübenin kaldırılmasına karar verdi.

Belediye yetkilileri ve Şirincelilerin bekleyişi sürüyor.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN ŞİRİNCE AÇIKLAMASI

Şirince'ye gelen belediye yetkilileri, hakkında yıkım kararı bulunan evler ve işletmelere giderek, yıkımın kendileri tarafından yapılması için süre verdi. Bu sırada AK Parti'li Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı da çalışmaları yerinde denetlemek ve süreci yönetmek üzere Şirince'ye geldi. Verilen kararlar ile ilgili konuşan Başkan Bakıcı, şöyle dedi:

"Burada sit alanında kalan binalarda eklentiler yapılmış. O eklentilerin kaldırılması ile ilgili bir çalışma başlattık. Şirince'nin dokusunu korumak zorundayız. Bu Şirince'yi gezmeye gelenlere cazibe merkezi oluşturan bir doku. Belediye olarak gerekli çalışmayı yapıyoruz. Vatandaş, işletmecilerimizin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Çatı kapamaları, balkon büyütmeleri, pergule yapmak gibi eklemelerden kaçınmalarını istiyoruz. Her halükarda imar ve şehircilik müdürlüğüne gelerek bilgi almalılar. Biz bilgilendirmeyi sürekli yapıyoruz, burası kentsel sit alanıdır. Biz yasal ve hukuksal alanda hareket etmeyenlere, Şirince'yi koruma adına müdahale edeceğiz. Tabii ki bunu gerçekleştirirken de biz vatandaşlarımıza bu eklentilerin yasal olmadığını, görüntüyü bozduğunu söyleyerek süre veriyoruz. Eğer verilen sürede eklentileri kaldırmazlarsa belediye olarak bu eklentileri kaldırıyoruz. Şirince'yi koruma adına bu işlemleri gerçekleştiriyoruz."

İşlemler sırasında işletmelerin faaliyetlerine devam ettiğini belirten Bakıcı, yaz ortasında turizm sezonunda bu işlemin yapılamayacağı yönünde eleştiriler bulunduğunu söyledi. Bakıcı, şöyle dedi:

"Şirince ilkbahar ve sonbaharda daha fazla ziyaretçi alan bir yerdir. Biz her zaman müdahalelerimizi yapacağız. Şirince'nin dokusunu bozdurmama adına bunlar gerçekleştirilecek. Şirince'yi gözbebeğimiz gibi korumak zorundayız. Bu görev sadece belediyeye ait bir görev de değildir. Bununla ilgili müzemizin, koruma kurullarının, Kültür ve Turizm Bakanlığının faaliyetlerini biliyoruz. Vatandaşımız da uzlaşı kültürüyle biz daha müdahale etmeden bu eklentiler kaldırılıyor."

Yapılacak küçük tadilat işlerinin izinleri konusunda vatandaşlara yardımcı olmak için Selçuk Belediyesi bünyesinde Koruma Uygulama Denetleme Bürosu'nu (KUDEB) kurduklarını belirten Bakıcı, "Tamamen kentsel sit alanı içerisinde vatandaşlarımıza hizmet edebilme adına, onların küçük onarımlarla ilgili işlerini İzmir'deki koruma kurullarına gidip yapmak yerine Selçuk Belediyesi'nde yapabilmeleri için kurduk. 30'a yakın hemşehrimiz bundan istifade etti. Şirince'de yaşayanlara ve işletmecilerine sesleniyorum, herhangi bir işlem yapmadan belediyeye başvurarak, bilgi, izin ve ruhsat alınız, aksi halde biz belediye olarak kesinlikle müdahale edeceğiz" diye konuştu. (DHA)

Şirince'de yıkım başlıyor

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.