Dolar 34,5895
%0.14
Euro 36,4238
%1.16
Altın 2.986,850
%-0.62
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soma faciasında iki dava birleştirildi

Soma faciasında iki dava birleştirildi

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davaya devam edildi. Duruşmada, Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi için açılan davanın ana davayla birleştirilmesine karar verildi.Ardından da bu 5 kişinin, önceden verdikleri ifadeler okundu.

  • Ege Postası
  • 23.01.2017 - 14:11

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 34 günlük aradan sonra yeniden devam edildi. Duruşma öncesinde, Gar önünden yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar sivil toplum kuruluşları üyeleriyle yürüyen Somalı işçilerin aileleri, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. 

İFADELER OKUNDU

Yoklamayla başlayan duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ramazan Doğru katılmadı. Hakim Esra Dokur'un mahkeme dosyasına konulan yeni belgeleri okumasından sonra son birikişi raporundaki suçlamalardan dolayı haklarında bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan ve yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç'in de ana davada yargılanmasına karar verildi. Bu gelişmeden sonra da bu 5 kişinin daha önce çeşitli mahkemelerde talimatla verdikleri ifadeler okundu. İfadelerin okunması işleminin tamamlanmasıyla da Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara verdi. 

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 51 kişinin yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına öğleden sonra devam edildi. Duruşmada ek bilirkişi raporuna karşı söz alan tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu, bu nedenle de zaman kaybı olduğunu öne sürerken şöyle dedi:

"Bilirkişi ilk raporlarında 'Metan gazı yangını' demişti. Ancak, ek raporlarında, metan ölçümü yapmadıklarını söylüyorlar. Burada geri adım attılar. Bilirkişi görüşlerini delillendirmek zorunda, biz de bu delillere karşı itiraz edelim. Ama bu deliller yok." 

Mahkeme heyetini de eleştiren Can Gürkan, davanın hiçbir bilimsel araştırma olmadan sürdüğünü, bilirkişileri duruşmada dinleyemediklerini ve taleplerinin sürekli reddedildiğini belirtti. Geçen yıl şubat ayından itibaren mahkemenin olayın maddi gerçeğini bulma çabasını bıraktığını ileri süren Can Gürkan, şöyle devam etti:

"Biz sizin yapmanızı istedik, ama olmadı. Bunu ya yeni bilirkişi yapacak ya da Yargıtay yapacak. Ben patronum, hadi idam edildim ama burada suçsuz insanlar da ceza alabilir. Bilirkişi dinlenmeli, çalışanların bazılarının ifadeleri yeniden alınmalı. Bunlar olmadığı takdirde kimse burada kusura bakmasın biz yargılanmıyoruz."

Dosyanın artık 'Milli bir dava' olduğunu ve herkesin takip ettiğini de söyleyen Can Gürkan, olayın planlı olduğunu, gerçeğin bulunması için test merkezi kurduklarını, mahkemenin istediği bilim insanlarıyla burada çalışma yapabileceğini ifade etti.

AVUKATIN SÖZLERİ SALONU KARIŞTIRDI

Can Gürkan'dan sonra ek bilirkişi raporu için avukatı Kadir Çekin de söz aldı. Bilirkişilerin olayı anlatımları sırasında 'kurgu yaptıkları' sözlerini eleştiren Kadir Çekin, "Kurgu lafını bir yargılamada ilk kez duydum. Bu filmlerde olur ama yargılamada nasıl oluru, burada gördüm" dedi. 

Bilirkişilerle ilgili 'cahil' nitelemesinde bulunan Kadir Çekin'e müdahale eden Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bu tür sözleri kullanmaması gerektiğini söyledi. Bu anlarda madenci annelerinden Elmas Kaya, salonda ayağa kalkıp, avukata tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, Elmas Kaya'nın dışarıya çıkartılmasını istemesi üzerine tepki gösteren diğer madenci aileleri de salonu terk etti. Bu anlarda, olayın sabotaj olduğuna yönelik iddialarda bulunan Kadir Çekin'e uzun süre tepkiler dinmedi. Ortamın yatışması için duruşmayla 15 dakika ara verildi. Aradan sonra tekrar söz alan Kadir Çekin, bilirkişi heyetinin duruşmada dinlenmesini, ölen madencilerin varsa kan örneklerinin, ölüm nedenlerinin belirlenmesi için tekrar incelenmesini de istedi. Kan örneklerinin saklanmadığının açıklanmasına ve avukatın talebine madenci aileleri tepki gösterdi.

AVUKATTAN "HSYK'YA ŞİKAYET ETTİK" AÇIKLAMASI

Can Gürkan'ın avukatlarından Abdurrahman Gök ise, diğer müvekkili Alp Gürkan'ın savunmasını hazırlaması için en az 3 aylık süre istedi. Ardından da Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ile üye hakimler ve bilirkişi heyetinin ortak oluşturduğu WhatsApp yazışmalarının dosyaya konulmasını istedi, ayrıca bu konuda da HSYK'ya şikayette bulunduklarını, müfettiş görevlendirildiğini söyledi. Tarihin, yaşanan kazanın sabotaj olduğunu ortaya çıkartacağını, ellerinde deliller olduğunu söyleyen Abdurrahman Gök, dosyayı, Devlet Denetleme Kurulu'na kadar götüreceklerini dile getirdi. Abdurrahman Gök konuşmasında ayrıca, "Burada bir üst akıl 2 mağdur tarafı çarpıştırıyor. 46 sanık da mağdur, 301 işçi de mağdur. Bilirkişi raporuna göre mahkemenin adil bir karar verme durumu yoktur" dedi. 

Gök, mahkemeden, bilirkişi heyeti ile 301 işçinin otopsilerini yapan adli tıp uzmanlarının duruşmada dinlenmesini, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını, ayrıca FETÖ'den gözaltına alınan ancak şimdi firarda bulunan maden işçisi İbrahim Girik için de yakalama kararı çıkartılmasını istedi.

ALP GÜRKAN İÇİN TUTUKLAMA İSTEDİ

Duruşmada söz alan madenci ailelerin avukatlarından Denizer Şanlı ise duruşmaya gelmeyen Alp Gürkan ile diğer sanıklar için tutuklama kararı verilmesini istedi. Ailelerin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı da davada esasa ilişkin taleplerini sunacaklarını söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı yarına erteledi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014'teki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde, hazırlanan iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'Olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak, bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Son birikişi raporundaki suçlamalardan dolayı, Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç hakkında 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi:

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.

Tutuksuz yargılanan 45 sanık:

Maden mühendisleri Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal,

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.