Dolar 34,6108
%0.16
Euro 36,2090
%-0.25
Altın 2.919,680
%0.06
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi Elektrik Fabrikası’nın ihalesini İzmir Büyükşehir Belediyesi aldı

Tarihi Elektrik Fabrikası’nın ihalesini İzmir Büyükşehir Belediyesi aldı

İzmir’in Konak ilçesi Alsancak semtinde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası için bugün Ankara’da ihale yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Tarihi Elektrik Fabrikası’nı kente kazandırmak için ortaya koyduğu vizyonda en önemli adım atıldı. Satış ihalesine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi, fabrikayı 35 milyon liraya satın aldı. Tarihi Elektrik Fabrikası için önemli gelişme

  • Ege Postası
  • 16.04.2019 - 14:36

EGEPOSTASI- İzmir’in Konak ilçesi Umurbey Mahallesi'nde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. 10 bin 720 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ve üzerindeki yapılar için saat 14.00’te Ankara’da satış ihalesi gerçekleşti.

Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik yapılan ihaleye katılmak için 4 farklı firma şartname aldı. Ancak şirketler ihaleye katılmadı. Satış ihalesine, İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Grand Plaza A.Ş Genel Müdürü Hasan İkat Büyükşehir adına ihalede yer aldı. İhalede, tarihi elektrik fabrikasının satışı açık artırma usulü ile yapıldı. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katıldığı ihale 15 dakikada sonuçlanırken, taraflar 35 milyon TL bedelle anlaştı. İhale komisyonun değerlendirmesinin ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında satış sözleşmesi yapılacak. 

İhaleye saatler kala, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarihi fabrikanın satış ihalesine katılacaklarını ifade ederek, “İnşallah elektrik fabrikasını İzmir’imize kazandırmış olacağız” demişti.

FABRİKANIN TARİHİ

Elektrik fabrikasının temeli, Osmanlı döneminde, 1913 yılında imzalanan yabancı ortaklığa imtiyaz veren sözleşmeye dayanılarak 1926 yılında Belçikalı Traction-Elektricite şirketi tarafından atılmış. Santralin 18 Ekim 1928'de devreye girmesiyle birlikte kentte yaşam değişmeye başlamış, sokak aydınlatmasında hava gazından elektriğe geçilmiş, ilerleyen yıllarda ise atlı tramvaylar yerine troleybüsler devreye girmiş. Resmi Gazete'de 27 Temmuz 1943 tarihinde yayımlanan 'İzmir Tramvay ve Elektrik Türk Anonim Şirketi İmtiyazı ile Tesisatının Satın Alınmasına Dair Mukavelenin Tasdiki ve Bu Müessesenin İşletilmesi Hakkında Kanun' kapsamında satın alınarak, kamulaştırılmıştır. Kurulu gücü 5 mw olan elektrik fabrikasının yabancı özel sektör tarafından işletildiği uzun yıllar boyunca kapasite artışına gidilmemiş. Kurulu güç, kamulaştırmanın ardından Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlüğü'nün (ESHOT) işletilmesine geçildikten sonra 1949, 1952, 1954, 1955 yıllarında devreye alınan ek ünitelerle 40 mw'a ulaşmıştır. 1960'lı yıllara gelindiğinde ise İzmir'in elektrik ihtiyacını yüzde 30'unu karşılıyordu. ESHOT'tan sonra Etibank'ın işlettiği santral, Türkiye Elektik Kurumu'nun (TEK) kurulmasından sonra ise TEK'e devredilmiştir. Özelleştirme çalışmaları kapsamında TEK'in ardından son olarak Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde kalmış ve üretimin durdurulmasının ardından,  ekipmanlar ve cihazlar hurdaya ayrılmıştır. Elektrik fabrikası, 1998 yılına kadar aralıksız olarak kentin enerji ihtiyacını karşılamaya katkı vermiştir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.