Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Karşıyaka Danışma Kurulu

Temmuz’da 2016’da yapılması beklenen Tüzük Kurultayında, CHP’de siyasetinin daha üretken olması ve parti içi demokrasinin, partinin bütün kılcal damarlarına kadar yayılması için parti tüzüğünün değiştirileceği beklentileri giderek yerini umutsuzluğa bırakıyor.

Genel kanı, parti tüzüğünde, 60 kişilik PM üye sayısını 40’a düşürülmesi, MYK üyelerinin, PM tarafından seçilmesi,  kadın ve gençlik kotaları için uygulanan oranların attırılması dışında önemli bir değişikliğin yapılmayacağıdır.

Merak edilen bir konu da, şimdilerde harıl harıl çalışan İllerdeki tüzük komisyonlarının hazırladığı değişiklik önerilerinin kurultayda dikkate alınıp alınmayacağıdır. Partinin tabanından yansıyan bu değişiklik önerilere ne derece saygı gösterileceğidir.

Tüzükte değişiklik yapılmadan ve genel merkez yönetiminin etkin gücü, örgütün ensesinde demoklesin kılıcı gibi sallandıkça parti içi demokrasiden nasıl söz edilecektir. CHP sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek örgütleriyle, İşçi sendikalarıyla nasıl bütünleşecekti? 14 yıldır ülkenin gündemini belirleyen ve yönetimini şekillendiren AKP politikaları karşısında CHP seçmenin toplumsal desteğini nasıl kazanacaktır.
Çıkmayan candan umut kesilmez bağlamında önerimiz, Karşıyaka’da geçen hafta düzenlenen Danışma Kurulu toplantısında katılımcıların tüzük değişikliği konusundaki görüşlerinin, İzmir İl tüzük komisyonunu hazırlayacağı raporda önemseyerek dikkate almasıdır

Ayrıca, Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın, toplantıyı açış konuşmasında mealen, “Danışma kurullarında, partinin siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda, yeni politikalarının önerildiği, tartışıldığı, parti ilkelerinin ve ülke sorunlarının irdelenerek yeniden değerlendirilmelidir.” önerisi, CHP’de özlenen bir yönetim vizyonudur. Bu vizyonun, parti örgütünde yaygınlaşması CHP’yi ayağa kaldıracaktır.

Karşıyaka’nın en kıdemli ve sevilen ilçe başkanı Ertam Özen de yeni üyeler konusuna değinerek, “Partiye yeni üye olanların, partinin programı, ilkeleri ve tüzüğü doğrultusunda eğitim gördükten bir yıl sonra ancak seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin partinin örgütsel yapısına nitelik ve dinamizm getireceğini” söylemiştir.
 İzmir siyasetinin deneyimli ve saygın yüzü Av. Rıfat Özer ise çarşaf liste konusuna değinerek, “Çarşaf liste, parti içi demokrasinin gerçekleşmesini sağlayacak tek sistemdir. Ancak çarşaf listeyi amacından saptırmak için hazırlanan anahtar listeler yetmiyormuş gibi bir de bu anahtar listeleri hazırlayanların, bu listeleri de delmek için “Maymuncuk” bir liste hazırlaması siyaseten etik değildir. Tüzüğün arkasından dolanmaktır, tüzüğe karşı hiledir. Bu yola başvuranların amacı kendilerine biat edecek kurullar oluşturmaktır. Demiştir.

Sözün özü:
Anahtar listeler ve bunların artçısı maymuncuk listeler demokrasi ayıbıdır ve örgüt içinde güvensizliğe neden olmaktadır.