Dolar 32,2767
%0.01
Euro 35,0269
%-0.17
Altın 2.472,770
%0.27
Bist-100 10.537,00
%2.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bergama İZBAN'da flaş gelişme!

Bergama İZBAN'da flaş gelişme!

Bergama ilçesinde merakla beklenen İZBAN hattında flaş bir gelişme yaşandı. Önceki yıl Ankara engeline takılan yeni demiryolu hattı için ilk hamle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Büyükşehir Belediyesi, hatta ait imar düzenlemesini onaylarken, İZBAN için süreç resmen start aldı. Büyükşehir hazır, sıra Ankara'da...

  • Ege Postası
  • 26.01.2017 - 11:44

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Ankara'ya yaptığı çağrılar ve Bergama halkının ısrarlı taleplerine konu olan yeni banliyö hattı resmen yola çıktı. Kuzeyde Aliağa'ya giden İZBAN hattının Bergama ilçesine uzatılması için hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar planlarıyla ilgili kritik düzenlemeyi tamamladı.

YENİ GÜZERGAHIN DETAYLARI DA BELLİ OLDU

İZBAN'ı Bergama'ya götürecek 40 kilometrelik raylı sistem projesinin önceki yıl Kalkınma Bakanlığı tarafından yatırım planından çıkartılmasıyla başlayan kriz nihayet çözüme kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD), Aliağa-Çandarlı Limanı olarak belirlediği güzergahın Bergama ilçesine uzatılmasına yönelik girişimleri olumlu sonuç verdi. UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde bulunan iki ilçe olan Bergama ile Selçuk'un raylı sistemle birbirine bağlayacak dev yatırım için kollarını sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa-Bergama Demiryolu projesi için kritik öneme sahip plan değişikliğini tamamladı. Büyükşehir Belediyesi, TCDD Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Aliağa'dan başlayan ve Yeni Şakran, Zeytindağ, Yenikent, Bozköy'den devam ederek Bergama'ya ulaşan güzergahla ilgili mevcut Çevre Düzeni Planı'nda gerekli güncellemeleri yaparak yeni imar düzenlemesini askıya çıkardı.

İMAR DÜZENLEMESİ TAMAM, GÖZLER ANKARA'YA ÇEVRİLDİ

Yaklaşık 133 hektarlık alanı kapsayan banliyö hattı için esas teşkil eden imar değişikliğinin hayata geçirilmesiyle birlikte gözler Ankara'dan gelecek habere çevrildi. Bir süredir Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile temaslarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çabaları sonuç verdiği takdirde, yeni demiryolu hattının inşasına başlanacak. Sıfırdan ray döşemesi yapılacak olan Bergama hattında TCDD'nin ray ve sinyalizasyon sistemi üzerinde çalışması beklenirken, Büyükşehir Belediyesi ise sistemdeki durakların inşaatlarını tamamlayacak ve güzergahtaki karayolu alt ve üstgeçitleri ile menfezleri yapacak.

BERGAMA'YA 40 KİLOMETRELİK YENİ İZBAN HATTI

Hat sayesinde kentin iki UNESCO Dünya Mirası Selçuk ile Bergama, 190 kilometreye yakın raylı sistemle birbirine bağlanacak. Kamulaştırma programı büyük ölçüde tamamlanan demiryolu yatırımı, hızlı tren hattı ve yük hattı olmak üzere toplamda 2 gidiş-2 geliş olmak üzere 4 hat olarak projelendirildi. Kent merkezinden Beragama'ya kadar kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak İZBAN hattı ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı'nın yürüttüğü Bandırma-İzmir Hızlı Tren Projesi ile Kunduz Barajı'nın bulunduğu bölgede birleşecek ve iller arasında erişim sağlayacak kilit noktalardan bir tanesi olacak.

AZİZ KOCAOĞLU "TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Bergama ilçesinde katıldığı bir açılış töreninde kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açan İZBAN hattıyla ilgili flaş açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları kaydetmişti: "Bu konu üzerinde mutabık kalınmış, İZBAN genel protokolü içinde her bakanın, her siyasinin 'Selçuk'tan Bergama'ya' diye nutuk attığı bir projedir. Bu hattın projeleri yapılmış, yol güzergahı belirlenmiştir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen bütün istasyon, alt üst geçitleri yapmaya, ihaleye çıkmaya hazırız. Sonra bir kara haber geldi. 'Efendim Çandarlı Limanı'na kadar gelecek'. Oraya zaten demiryolu gelecekti. Çandarlı Bergama arası niye yatırım programından çıkarıld? Bunun takipçisi olacağız. Bundan taviz vermek yok. İnsanlık tarihinin en önemli yerleşkelerinden Bergama ile Efes, demiryolu ile birleşecektir. Bunun önünü kimse kesemez. Kesen de İzmirli hemşerilerimizden gereken cevabı alır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.