Dolar 32,1670
%-0.23
Euro 34,7186
%-0.24
Altın 2.453,110
%0.85
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir 2000 yıl sonra bir ilki gerçekleştiriyor

Büyükşehir 2000 yıl sonra bir ilki gerçekleştiriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihi bir kararın altına imza atmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki hafta Çarşamba günü gerçekleşecek belediye meclis toplantısı tarihi Agora Smyrna Antik Meydanı’nda düzenlenecek. Büyükşehir 2000 yıl sonra bir ilki gerçekleştiriyor

  • Ege Postası
  • 08.09.2017 - 13:51

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis üyeleri önümüzdeki hafta tarihe geçecek. Belediye meclisi tarihinde ilk olarak, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri açık havada toplantıya katıalcak.

İZMİR TARİHE GEÇECEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sürpriz bir kararla 13 Eylül 2017 tarihinde yapılacak meclis toplantısı için yer değişikliğine gitti. Konak’ta bulunan belediye sarayı yerine Agora’daki tarihi Smyrna Meydanı’nı adres seçen Başkan Kocaoğlu, yapılacak meclis toplantısıyla aynı zamanda tarihe geçecek.

MECLİS AGORA’DA TOPLANACAK

Yaklaşık 15 yıllık başkanlık süresince bir ilki gerçekleştirecek olan Kocaoğlu, tarihi Agora ve Kemeraltı aksında devam eden “İzmir Tarih” adlı projeye dikkat çekmek amacıyla söz konusu kararı aldığı öğrenildi. Aynı zamanda 270 hektarlık tarihi aksta devam eden çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapılması da beklenen toplantıda, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun İzmirlilere müjde vermesi ve bir de sürpriz duyuruda bulunması bekleniyor.

2000 YIL ÖNCE ROMALILAR MECLİS TOPLANTISI DÜZENLEDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği İzmir Agorası kazılarında, 2014 yılında aynı alandaki Romalılar'ın birçok karar aldığı meclis yapısı da gün ışığına çıkarılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sürdürülen Smyrna (İzmir) kazı çalışmaları kapsamında İzmir Agorası'nın gün yüzüne çıkarılması için desteklerini sürdürüyor. Bugüne kadar Agora Meydanı'nı çevreleyen Batı Portiko (Romalılar'ın soğuk ve sıcak iklim koşullarına karşı sığındıkları yarı açık yapılar) ile kuzeyini çevreleyen Bazilika (Kentin adli işlerinin yürütüldüğü, depo, borsa ve diğer ticari mekanların bulunduğu bina) yapısının yanı sıra 'Mozaikli Yapı' diye tanımlanan büyük bir salonu kent tarihine kazandıran kazı ekibi, Bouleuterion adı verilen 'Kent Meclisi'nin yapısını da gün ışığına çıkartmayı başardı. Şu ana kadar meclis yapısının podyumu, kürsü bölümü ile iki basamaklı oturma yerlerinin koruma ve onarım çalışmaları yapıldı. Romalıların kentin idari kararlarını aldığı ve resmi işlemlerin yürütüldüğü M.S. 2'nci Yüzyıl'a ait meclis yapısı, yaklaşık 400 meclis üyesinin oturabildiği büyüklüğe sahip.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.