Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DİSK'ten flaş asgari ücret açıklaması

DİSK'ten flaş asgari ücret açıklaması

6,5 milyon çalışanın merakla beklediği 2017 asgari ücret rakamı belli oldu. Komisyon tarafından belirlenen bin 404 liralık yeni ücretler işçilerde hayal kırıklığı yaratırken, DİSK'ten tepki de gecikmedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, gelişmeyi işçiler açısından "Hüsran" olarak yorumladı. DİSK'ten flaş asgari ücret açıklaması

  • Ege Postası
  • 29.12.2016 - 14:20

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de ve Türkiye'de milyonlarca çalışanın gözü Ankara'dan gelecek habere çevrilirken, hükümetin asgari ücret için belirlediği rakamlar da bugün belli oldu.

2017 yılı için verilecek asgari ücret belli oldu Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret çıkışı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında dördüncü ve son kez toplandı. 2017 asgari ücret rakamı belli oldu. Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, asgari ücretin yeni yılda net 1404 lira olacağını açıklarken, belirlenen rakamlar emek camiasında hayal kırıklığı yarattı.

SARI: 104 LİRA ZAM YAPTILAR, 100 LİRASINI GERİ ALACAKLAR

Yılbaşından itibaren geçerli olacak ücretlerin beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğuna dikkat çeken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Bugün milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren zam rakamları açıklandı. Ancak ne yazık ki işçi yeni yıla yine hüsranla girecek. İşçilerin umudu bakanın yaptığı açıklama ile adeta 30 saniyede söndü. Emekçilerin eli ne yazık ki yine boş kalacak. Zaten çalışanlara dayatılan bireysel emeklilik sistemi ile her işçiden 100'er liralık kesinti yapılacak. 104 liralık zamma baktığımızda asgari ücretle çalışan bir kimsenin karı ancak 4 lira. Yani hükümet 104 lira zam veriyor ama bunun 100 lirasını BES ile geri alıyor. Bugün belirlenen 1404 liralık asgari ücret açlık ve yoksulluk sınırının da altındadır. Her seferinde dile getirdiğimiz gibi asgari ücret en az 2 bin lira olmalıdır. Sendika olarak verilen bu zammı protesto ediyoruz ve bakanın açıklamalarını kabul etmiyoruz. Çarşı Pazar zamlanıyor, enflasyon hızla artıyor, dolar ve döviz tırmanıyor her gün rekor kırıyor ama yapılan zam ne yazık ki bu gerçeklerle bağdaşmıyor" dedi.   

RAKAMLARLA KONUŞTU: ÇARŞI PAZARIN GERÇEKLERİ İLE BAĞDAŞMIYOR

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, geçtiğimiz ay boyunca yaptıkları eylemlerde asgari ücret için önerdikleri 2 bin liralık rakamın altını da çizerek hükümete şu sözlerle seslendi: "Ülke büyürken işçilerin bundan pay almaması adaletsizliktir. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıydı. Ancak yine işçinin taleplerinin görmezden gelindiği bir süreç yaşadık. Asgari ücret ile ilgili gerçekler ortadadır. Gelir eşitsizliği düzelmiyor, düşük ücretlilerin yaşama koşulları iyileşmiyor. Borç ve taksiti olanların oranı genel nüfusun içinde yüzde 67’dir. İki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı yüzde 71’dir. Ücretin milli gelir içindeki payı ve işgücü maliyeti giderek düşmektedir. 1999’da ücretlerin milli gelir içindeki payı yüzde 52 iken 2015 yılında yüzde 34 seviyesine gerilemiştir. 2000 yılında 100 olan işgücü maliyeti, 2015 yılında 27 puanlık düşüşle 73’e gerilemiştir. Asgari ücretin tespitinde devletin kendi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de uygun davranılmamaktadır. Türkiye’de işverenler işçileri daha uzun, daha yoğun ve daha ucuz çalıştırmaktadır. Sadece asgari ücret değil, ortalama saat ücreti de diğer ülkelere göre daha düşüktür. 26 Avrupa ülkesindeki ortalama saat ücretleri Türkiye’deki saat ücretlerinin üzerindedir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.