Dolar 32,2081
%0
Euro 34,7481
%-0.32
Altın 2.425,440
%-0.78
Bist-100 10.163,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
HDP'den gözaltılara tepki

HDP'den gözaltılara tepki

HDP İl Başkanlığı ile İzmirli emek ve demokrasi güçlerinin dün akşam saatlerinde Alsancak’ta gerçekleştirdikleri basın açıklaması sonrasında yaşanan polis müdahalesi ve gözaltılara sert tepki geldi. Öte yandan Aralarında İl Eş Başkanları Cavit Uğur ile Dilek Aykan'ın da bulunduğu toplam 23 kişi gözaltına alındı. "Yasa dışı örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt adına propaganda" suçlamaları yöneltilen 23 kişinin işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi. HDP'den gözaltılara tepki

  • Ege Postası
  • 29.12.2015 - 13:29
EGE POSTASI- Akşam gerçekleşen basın açıklamasında aralarında HDP İl Eşbaşkanları Cavit Uğur ve Dilek Aykan'ın ile HDP İl Yöneticileri Elmas Çınar, Hacay Yılmaz ve Hüseyin Aktaş'ın da bulunduğu 8 kişi ile bir Halkevleri üyesi ve 14 de ESP’li polis tarafından gözaltına alınırken, HDP’den yaşananlara sert tepki geldi. Savaş hukuku uygulandığını belirten parti yöneticileri, düzenledikleri basın açıklaması ile emniyet güçlerinin tutumunu ve iktidarı kınadı.

"İZMİR'DE ORTALIK KARIŞTI: HDP'Lİ BAŞKANLARA GÖZALTI" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!!!
 


Gelişmeler sonrasında partisinin İzmir İl Başkanlığı bünyesinde basın toplantısı düzenleyen HDP PM Üyesi Coşkun Üsterci, “Polisin saldırısı söz konusu oldu ve yöneticilerimiz darp edilerek gözaltına  alındı. Bu gelişme olağanüstü bir durum içerisinde yaşadığımızın da kanıtı. AKP iktidarı Kürt halkına savaş açmış durumda. Kürdistan illerinde günlerdir kuşatma ve abluka yaşanmakta. Kadınlar, çocuklar ve sivil insanlar katledilmekte. 150’ye yakın yaşam hakkı ihlali gerçekleşti. Bu savaş durumu batıya da yansıdı.



ROBOSKİ'NİN HESABINI SORMAK İSTEDİK
Direnen Kürt halkının karşı karşıya kaldığı bu gelişmeler olağanüstü bir durum içerisinde yaşadığımızın kanıtı. Direnen Kürt halkının en büyük destekçisi batıda bulunan devrimciler ve demokratlardır. Bu direnişe desteğin yaygınlaşmasına izin vermek istemiyorlar. Şiddet içermeyen demokratik eylemler yapılıyor. Partimizin etkinliklerine yönelik saldırılar ve gözaltılar söz konusu. Polisin ve İzmir Valiliği’nin provokasyonu yaşandı. Basın açıklamasını terörize etmeye çalıştılar. Roboski’deki katliamın hesabının sorulmasını istedik. İl Başkanımız Cavit Uğur’a gaz sıkıldı. Çok net bir savaş hukuku uygulanıyor. Batıdaki muhalefetin yükselmesine engel olmayı amaçlayan bir kaygı var. Burada hiçbir şekilde halkın olumsuz bir tepkisi yok. Bilakis polisin şiddetine ve terörüne bir tepki vardı. Polis aynı şiddeti ESP’nin eyleminde de gerçekleştirdi. 8 parti yöneticimiz ve 14 ESP’li gözaltında. Savcı terör örgütü propagandası gibi iddialarla soruşturma başlatmak üzere. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu savaş hukuku uygulamaktan başka bir şey değildir. Partimize yönelik bir baskı söz konusu. Devrimci demokratların bu şekilde kriminalize edilmesine izin vermeyeceğiz ve her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Anayasal haklarını kullanarak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Bu tarz saldırılar ile bizi yıldırmayacak. Barış çabalarımızı engelleyemeyecekler. Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için müzakerelerin başlamasını istiyoruz” dedi.
 
Basın toplantısın da söz alan PM Üyesi Zarife Karasungur da, “İçler acısı bir durum yaşıyoruz” dedi ve “Kürt halklarına ve Kürdistan’a yönelik bu baskılar bizi ve dostlarımızı yıldıramayacak. Bugüne kadar yılmadan ayakta kaldık. Kürdistan’da başlatılan bu direnişe tahammülleri yok. Boyun eğmeyeceğiz ve dimdik ayakta duracağız” şeklinde konuştu. 



GÖZALTINDAKİLERİN SORGUSU SÜRÜYOR!
İzmir'de, 4 yıl önce uçakların bombalaması sonucu yaşamını yitiren Uludereli 34 köylüyü anmak için toplanan iki ayrı basın açıklaması yapmak isteyen iki gruba dün polis müdahale etti. Aralarında İl Eş Başkanları Cavit Uğur ile Dilek Aykan'ın da bulunduğu toplam 23 kişi gözaltına alındı. "Yasa dışı örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt adına propaganda" suçlamaları yöneltilen 23 kişinin işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde dün (Pazartesi) saat 18.00'de toplanan bir grup HDP'li 4 yıl önce uçakların bombalaması sonucu yaşamını yitiren Uludereli 34 köylüyü anmak istedi. Anma sırasında gruptakilerin, bölücü terör örgütü PKK elebaşısı Abdullah Öcalan lehinde slogan atması üzerine, polis gruba dağılmaları yönünde çağrı yaptı. Ancak gruptakiler uyarıyı dikkate almadı. Grup adına konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, Uludere olayıyla ilgili sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini söyledi. Bu sırada, polis gruba biber gazıyla müdahalede bulundu. Müdahale sırasında aralarında İl Eş Başkanları Cavit Uğur ile Dilek Aykan'ın da bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Aynı gün saat 19.00'da aynı bölgede basın açıklaması yapmak isteyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi bir başka grup da polisin dağılmaları yönündeki uyarısını dikkate almayınca müdahalede bulunuldu. Bu olayda da 14 kişi gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen 23 kişiye, "Yasa dışı örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt adına propaganda" suçlamaları yöneltildiği öğrenildi. Gözaltındakilerin ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.




HDP'LİLER GÖZALTINDA OLUNCA 'SYRİZA DAVASI' SANIKSIZ BAŞLADI 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl örgütü tarafından 7 Haziran öncesi düzenlenen ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katıldığı mitinde, Yunanistan'ın iktidar partisi Syriza'nın Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous'un Valiliğe bildirilmeden konuşma yaptığı gerekçesiyle, 7 HDP'li yönetici hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava görülmeye başladı. Uludere anması sırasında polisin müdahalesi sonucu dün gözaltına alınan HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur'un da aralarında bulunduğu yöneticilerle greve katılan diğer yöneticilerin gelmemesi üzerine, duruşma sanıksız yapıldı. Sanıkların avukatları, davada Anayasa'ya aykırılık bulunduğunu savunurken, duruşma ertelendi.

HDP İzmir İl örgütü 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde 23 Mayıs 2015 tarihinde Gündoğdu Meydanı'nda seçim mitingi düzenledi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da davet edildiği mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Syriza'nın Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcı Yiannis Bournous da katıldı. Mitingde Bournous'un İzmir Valiliği'ne bilgi verilmeden konuşma yaptırıldığı gerekçesiyle, HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur'un da aralarında olduğu 7 parti yöneticisi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. HDP yöneticiler hakkında, 2911 sayılı 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 'Yabancıların toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap etmeleri için toplantının yapıldığı yerin en büyük mülki idare amirine 48 saat önceden bildirimde bulunulması gerekir' maddesine muhalefetten, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

İLK DURUŞMA SANIKSIZ YAPILDI
İzmir 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşmaya, sanıklardan HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, Elmas Çınar ve Hacay Yılmaz, Uludere'nin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen basın açıklamasında dün gözaltına alındığı ve halen emniyette sorguda bulundukları için diğer 4 sanık ise Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan olayların son bulması için bazı oda ve sendikaların yapacakları iş bırakma eylemine katılacakları gerekçesiyle mazeret bildirerek katılmadı. Sanık avukatları Eylem Yıldız ve Arif Ali Cangı ise hazır bulundu. Sanıkların avukatı Yıldız, tüm sanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulunacaklarını, ayrıca davada Anayasa'ya aykırılık bulunduğunu, mahkemenin, yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti. Sanıklardan Süleyman Eryılmaz'ın avukatı Cangı da müvekkilinin bir sonraki duruşmada hazır bulunacağını, davanın Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getirdi. İzmir 22. Asliye Ceza Hakimi, avukatların Anayasa'ya aykırılık iddialarının değerlendirilip bir sonraki duruşmada taleple ilgili karar verileceğini, sanıkların hazır bulunması için duruşmayı 20 Şubat 2016 tarihine erteledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.