Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu’ndan Üzüm Mitingi’nde önemli açıklamalar

Kılıçdaroğlu’ndan Üzüm Mitingi’nde önemli açıklamalar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa Alaşehir'de düzenlenen Üzüm Mitingi'ne katıldı. Mitingde açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Üzümü 4 liradan alacağım diyen hükümete sesleniyorum. 2 sene önce 6 lira olan üzüm şimdi 4 lira. Böyle bir adaletsizliği kimsenin vicdanı kabul etmez" dedi. CHP Genel Başkanı, üzüm üreticilerinin sorunlarının çözümü konusundaki önerilerini açıkladı. Üzüm Mitingi’nde hükümete seslendi

  • Ege Postası
  • 28.09.2017 - 19:06

Kılıçdaroğlu, Tarım Kanunu'nun 21. Maddesine her çiftçinin hükümetten 40 bin lira alacağı olduğunu belirterek "Meydan okuyorum. Başbakansa başbakan, AKP Genel başkanıysa AKP Genel başkanı. Çiftçiye bu parayı ödedin mi ödemedin m? Ödedim diyorsan karşıma çıkarsın" dedi. CHP lideri, zaman zaman Erdoğan'ı hedef aldığı konuşmasında "Terör yoktu şimdi 3 terör örgütü çıktı. CHP iktidarında terörü bitireceğiz dedik. Bana "sen kimsin" diyor. Asıl sen kimsin. Onurun, haysiyetin varsa oturur konuşuruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "126 ülkeden tarım ithal ediyoruz. Mercimek, nohut, saman, et, canlı hayvan ithal edilir m? Bunların tamamını ithal ettiler. Herşeye gelince para var. Çiftçiye gelince 'Para yok.' Çiftçi 'Üzüm fiyatı 6 lira olsun' diyor. 'Alınterimin karşılığını ver' diyor. CHP iktidarında çiftiçiye para olacak, yandaşa, hortumcuya para yok, çiftiçiye para var, emekçiye para var" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde TARİŞ Üzüm İşletmesi'nde işçilerle öğle yemeği yedikten sonra Alaşehir Meslek Yüksekokulu'ndaki Üzüm Çalıştayı'na katıldı. Kılıçdaroğlu, ardından da Alaşehir Cumhuriyet Meydanı'ndaki 'Üzüm Mitingi'nde halka hitap etti. Kılıçdaroğlu, "Üzüm üreticisi neden alın terinin hakkını alamıyo? Senin hakkını teslim etmek benim boynumun borcudur. Üreten insanı baş tacı yapmamız lazım. Geldiğimiz noktada çiftçi milletin efendisi değil neredeyse kölesi olacak. Elinden ekmeğini ağzından lokmasını aldılar. Size sözüm söz Kılıçdaroğlu sözü; çiftçiyi bu milletin efendisi yapacağız efendisi" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Üzüm üreticisi neden alın terinin hakkını alamıyo? Senin hakkını teslim etmek benim boynumun borcudur. 'Üzümü 4 TL'den alacağız' diyen hükümete sesleniyorum; Böyle bir adetsizliği  kabul edecek misini? Eğer insansak vicdanımız kabul etmez. Batsın sizin adaletiniz. Tütünü yok ettiler, sigaraları yok ettiler. Meşhur dünyada bilenen tütünü yok ettiler. Sıra üzüme geliyor. Üzümü yok edecekler. Hep birlikte olacağız. Birleşe birleşe kazanacağız" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "126 ülkeden tarım ithal ediyoruz. Mercimek, nohut, saman, et, canlı hayvan ithal edilir m? Bunların tamamını ithal ettiler. Herşeye gelince para var. Çiftçiye gelince 'Para yok' Çiftçi 'Üzüm fiyatı 6 lira olsun' diyor. 'Alınterimin karşılığını ver' diyor. CHP iktidarında çiftiçiye para olacak, yandaşa, hortumcuya para yok, çiftiçiye para var, emekçiye para var" dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz huzur içinde yaşamak istiyoruZ. Her vatandaşımın işi olsun, aşı olsun. Biz kimseyi dışlamayız. Terörü sen 15 yılda bitiremedin. Terör yoktu, 3 terör örgütünü başımıza bela ettin. İktidarımın ilk 4 yılında terörü bitireceğim. Bana 'sen kimsin'' diyor. Asıl sen kimsi? Ben bu ülkenin refahı için, huzuru için mücadele bir kişiyim. Bu ülkede birlikte kardeşçe, birlikte, huzur içinde yaşayacağız."

Kılıçdaroğlu, bağa girip üzüm kesti

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının satır başları şöyle:

-Neden alınterinizin karşılığını alamıyorsunu? Üzümü 4 liradan alacağım diyen hükümete sesleniyorum. 2 sene önce 6 lira olan üzüm şimdi 4 lira.

BÖYLE VİCDANSIZLIK OLUR MU'

-Tütünü yok ettiler. Sıra üzüme geliyor. Mazotu yatlara veriyorsun 1.5 lira, traktöre veriyorsun 5 lira. Böyle vicdansızlık olur mu'

uzum-mitingi

BÖYLE BİR ADALETSİZLİĞİ KABUL EDECEK MİSİNİZ'

– İthalatçı, dağıtıcı, aracı kazanıyor da neden üretici alınterinin karşılığını alamıyo? Böyle bir adaletsizliği kimsenin vicdanı kabul etmez. Böyle bir adaletsizliği kabul edecek misini? Ben başkaları gibi değilim. Hesabını kitabını yaparım, öyle söz veririm.

-Devletin çiftçi ile rekabeti vicdana sığar m? Devletin çiftçi ile rekabet etmesi olamaz.  Milli gelirin en az %1'i oranında çiftçiye destek verilir der bu kanun. Peki bu destek veriliyor mu'

-Alınterinizin her damlasının hakkını vereceğim. Ben bu milletin ahlakına güveniyorum. Sen bu milletin alınterini çalarsan bu millet sana cevabını verecektir.

ÜZÜM ÜRETİCİSİ İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Üzüm konusunda ne yapacağız'

1- Gerçekçi maliyet hesabı üzerine makul kar koyacağız. Üzüm alım fiyatı 1 yıl önce açıklanacak

2- TARİŞ çiftçinin kara gün dostu olmak zorundadır. TARİŞ’İ güçlendireceğiz her türlü desteği vereceğiz.

miting-uzum

MEYDAN OKUYORUM

3- Tarım Kanunu 21. Madde, “milli Gelirin yüzde 1’i oranında teşvik verilir” diyor. Yüzde 1 8 milyar dolar. Çiftçi başına hükümetten 40 bin lira alacağınız var. Meydan okuyorum. Başbakansa başbakan, AKP Genel başkanıysa AKP Genel başkanı.  Çiftçinin hakkını savunmak için çiftçiye bu parayı ödedin mi ödemedin m? Ödedim diyorsan karşıma çıkarsın.
Sen 15 yılda Londra’daki sermayedara 247 milyar dolar faiz ödedin. Ama milyonlarca çiftçiye 8 milyar dolar ödemezsin.  Yürekleri varsa gelsinler çiftçinin önünde konuşalım.

-Bir şey daha yapacağız. Bankalardaki faizlerinizi sileceğiz. Lisanslı depoculuğu getireceğiz.Ürünü teslim ettiğinde parasını alacak. Üzüm üreticisi için kooperatif bankası kurulacak.

ÇİFTÇİ UÇAK, SARAY İSTEMİYOR

Ankara’daki beylere sesleniyorum. Saray’a para var. Yetmedi, 350 odalı yazlık saraya da para var. Uçaklara para var. Çiftçiye gelince para yok.Diğerlerine gelince yanıldım dersin. Çiftçi kardeşim siz yanıltmazsınız çünkü üretirsiniz. Siz memleketini seviyorsanız da onda. Çiftçi uçak, saray istemiyor. Üzüm fiyatı 6 lira olsun istiyor.

ASIL SEN KİMSİN'

İşin özeti. Ülkemizi bayrağımızı seviyoruz.  Terör yoktu şimdi 3 terör örgütü çıktı. CHP iktidarında terörü bitireceğiz dedik. Bana “sen kimsin” diyor. Asıl sen kimsin. Onurun, haysiyetin varsa oturur konuşuruz.

MEYDANDA HALKA SESLENDİ

Karadeniz ziyaretinde fındık üreticilerine yönelik çözümlerini anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alaşenir'de de üzüm için çözümlerini ilçe meydanında toplanan vatandaşlara anlattı. Alaşehir Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, sözlerine, "Hakkı, hukuku, adaleti sizlerle getireceğiz. Bu ülkenin alınteriyle üzümü üreticisiyle getireceğiz" diye başladı. Alaşehir'in üzümün başkenti olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Alaşehir üzümüyle bir Türkiye, dünya markası olan şehir Alaşehir. Rahmetli Ecevit şunu söylerdi, 'Ne ezen, ne ezilen, hakça bir düzen' derdi, şimdi de yanı şeyi söylüyoruz. İnsanca, hakça bir düzen. Kimsenin kul hakkını yedirmeyeceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

'ÜZÜM İÇİN BİR ARAYA GELDİK'

Üzüm için bir araya geldiklerini de söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Neden üzü? Geçenlerde fındık için Karadenizdeydim. Onlar da adalet istiyorlardı. Üzümde önemli bir ülkeyiz. Dünyanın en önemli ülkelerinden birisiyiz. Üzümden 500 milyondan fazla gelir elde ederiz. Dünyadaki üzüm ihracatının yüzde 45 -50'sini Türkiye yapar. Herkesin kazandığı bir ortamda, bir üründe bir kişi kaybediyor. O da üreteci. Soru, neden üretici alın terinin karşılığını almıyo? Buraya gelmeden çiftçileri dinledim. Onlar söylediler. Ben sadece dinledim. İlk konuşan yaşlı bir üzüm üreticisi şu soruyu sordu; 'İki sene önce ben üzümünü kilosunu 6 TL'ye veriyordum. Şimdi 4 TL ilan edildi. Satıyoruz 4 TL'nin de altında. Bana bunu izah edin.' Bu konu bizim gündemimizi oluşturuyor. Her şeye zam gelirken üzüm üreticisi neden hakkını alamıyor, mağdur oluyo? Şunu herkesini bilmesi lazım. Üzüm üreticilerine sesleniyorum. Bütün kardeşlerime sesleniyorum. İster üzüm, fındık, pamuk ne üretiyorsan, alın teri döküyorsan, başımın üstünde yerin var. Senin hakkını teslim etmek, benim boynumun borcudur" diye konuştu.

Hükümete de seslenene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Üzümün fiyatı 6 TL iken şeker gübresinin tonu 400 TL idi. Şimdi şeker gübrenin tonu 600 TL oldu. Üzümün fiyatı 4 TL'ye indi. Böyle bir adaletsizliği kabul edecek misiniz" dedi.

'ÇİFTÇİNİN ELİNDEN LOKMASINI ALDILAR'

Çiftçinin milletin efendisi değil, neredeyse kölesi olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Elinden, ağzından lokmasını aldılar. Kılıçdaroğlu sözü, çiftçiyi bu memleketin efendisi yapacağız. 126 ülkeden tarım ürünü ithal ediyoruz. Kahve ithal edersiniz, ananas dersiniz, anlarım. Yahu mercimek, nohut bunlar, ithal edilir m? Canlı hayvan ithal edilir m? Üretici kardeşlerim iyi dinlesin, bir örnek vereceğim. Türkiye'de sanki toprak yok, her yer ekiliyor. Sanki çiftçilerin meşguliyetleri var. Sudan'da 780 bin dönüm arazi kiraladılar. 99 yıllığına. Ne ekecekle? Pamuk ekilecek, hayvancılık yapılacak. Oradan Türkiye'ye gelecek, devlet çiftçi ile rekabet edecek. Bunun adaletle, vicdanla, ahlakla bağdaşır bir yönü var m? Seçimlerde dersini verecek miyi? 'Nasıl yapacaksınız' diyorlar. Elin oğlu yapıyor da biz niye yapmayacağız. Demek ki yapılabilir. Seçimlerde ne yapacağız, dersini verecek miyi? Söz mü' Söz mü' Söz mü' Ben de size söz veriyorum, alın terinin her damlasını değerlendireceğiz. Her damlasının hakkını vereceğiz. Aracının, tefecinin değil, üreticinin hakkını vereceğim. Örnek mi istiyorsunuz. Konya'dan küçük Hollanda. Tarım ürünü ihracatı Türkiye'nin 5 katı. Yahu güneşimiz, denizimiz, ovamız, insanımız var. Niye üretemiyoru? Namuslu siyasetçi yok da onun için. Halkını düşünen siyasetçi yok da onun için. Biz Ecevit'in geleneğinden geliyoruz. Ne ezen, ne ezilen insanca, hakça bir düzen diyoruz"

'TÜRKİYE İYİ YÖNETİLMİYOR'

Türkiye'nin iyi yönetilmediğini öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben merak ediyorum. Yahu bu hükümetini tarım politikası nedir, dış politikası nedir, eğitim politikası nedi? Bu hükümetin benim bildiğim görkemli bir politikası var. Malı götürme politikası. Bu konuda uzmanlar. Zamlar geliyor, iğneden ipliğe vergiler geliyor. İğneden ipliğe gelecek. Üzüm üreticisine diyorlar ki; bu fiyattan bunu satacaksın. Biz bunu kabul etmiyoruz. Mücadelesini caddede, bağda, TBMM'de yapacağız" dedi.

ÇÖZÜM ÖRENİRİLERİ SIRALADI

Üzüm konusundaki çözüm önerilerini de sıralayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümeti eleştirdik. Şimdi 'CHP var ya hep, eleştirir hiç öneri getirmez' derler. Şimdi söylüyoruz. Gerçek bir maliyet hesabı üzerine makul bir kar koyacaksınız. Kaça mal ediyorsunuz 100 lira üzerine bir fiyata koyacaksınız. Bir yıl önceden ilan edeceksiniz. O zaman çiftçi mazottan, gübreden şikayet etmez. Maliyete artı karı koyduğun zaman, bu sorun kökten çözülmüş olur. İkinci konu TARİŞ, çiftçinin, üreticinin kara gün dostu olmak zorundadır. TARİŞ'i güçlendireceğiz. Devlet desteğini vereceğiz. Destekleme alımlarını yapacak. Üreticiye sırtını dönmeyecek. Eskiden olduğu gibi görkemli mücadelesini sürdürecek. TARİŞ'i siyasetten arındıracağız. Yöneticiler gerçek anlamda üreticiler olacak. Üç, tarım kanunun 22'nci maddesi var. Diylor ki 'Çiftçilere her yılı milli gelirin en az yüzde 1 oranında teşvik verilir diyor. Yüzde 1. Türkiye'nin milli geliri 800 milyar dolar. Yüzde biri 8 milyar dolar. Bugüne kadar bu hükümet 8 milyar doları kendi çiftçisine vermedi. Çiftçilerin bu hükümetten alacağı çiftçi başına 40 bin lira. Alacağınız var. Bunu gizliyorlar. Buradan açıkca meydan okuyorum, Başbakansa Başbakan'a Ak Parti Genel Başkanıyla Genel Başkanına meydana okuyorum. Çiftçinin hakkını savunmak için 8 milyar doları ödedin mi, ödemedin mi çık anlat" diye konuştu.

Üzüm konusundaki çözüm önerilerini sıralayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir şey daha yapacağız. Türkiye'de nerede biri çiftçi, üretici varsa, hepsi bankalara borçlu. Ahırdaki inek, kapıdaki traktörde bankalarını elinde rehin. Çiftçileri bankaların hegamonyasından kurtarmak benim boynumun borcu, faizleri sileceğim. Onlar sizi cezalandırıyor. Biz ödüllendireceğiz. Bir şey daha yapacağız. Lisanslı depoculuğu getireceğiz, üreteci ürünü teslimi alıp, zamanında parasını alacak. Sağlıklı tarım politikası yapmamız lazım. Herkese mısır, üzüm ekerse zarar eder. Öyle bir planlama yapacaksınız. Üzüm, pamuk üretecisi, herkes kazanacak, kimse zarara etmeyecek. Herkes malı satacak. Her evde huzur olacak. Bir şey daha yapacağız. Bir kooperatifler bankası kuracağız. Üretici kooperatifler bankası kuracağız. Çiftçi gidip diğer bankalardan para çekmeyecek. Kooperatiflerin bankasından düşük faizle kredi alacak. Böylece Hollanda'da olan üreteci birliklerinin kurdukları biri bankayı getireceğiz, sizi diğer bankalara muhtaç etmeyeceğiz. Bir şey daha yapacağız. Irak'la Mısır'la sorunları bir çözeriz. Üzümümüzü, her ülkeye göndereceğiz. Niye satmıyoruz, nasıl satamıyoru? Dış politikayı kişisel hırslara üzerine inşa ederseniz Türkiye dışlanır. Biz dış politikayı nasıl yapacağız, yurtta barış dünyada barış. Eleştirdiğim zaman 'Para nerede' diyorlar. Buradan sesleniyorum. Ankara'daki beylere sesleniyorum. Bin 100 odalı saray yaparsın, ona para var. Bir uçak değil, 6 uçak alırsın, para var. FETÖ ister, para var. Her istediğini verdin. Çiftçi ister, para yok. Diğerleri gelir, yahu yanıldık der. Çiftçi kardeşlerim siz de yanılttınız mı. Siz yanıltmazsınız, haktan, hukuktan yanasınız. Siz memleketinizi seviyorsunuz, milletten vatandaştan yanasınız. Siz yanıltmazsınız" diye konuştu

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.