Dolar 32,2025
%0
Euro 35,0364
%0.08
Altın 2.528,960
%1.13
Bist-100 10.704,00
%0.57

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kuşcenneti'nde hayat var

Kuşcenneti'nde hayat var

İZMİR'in Çiğli İlçesi'ndeki Çamaltı Tuzlası'nda yer alan 8 bin hektarlık İzmir Kuş Cenneti'nde 291 kuş türü yaşıyor. Bölgede inceleme yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ve Şube Müdürü Hayati Binboğa, kendin dibinde bulunan Kuş Cenneti'ne İzmirlileri gezip, fotoğraf çekmeye çağırdı.

  • Ege Postası
  • 08.08.2014 - 10:02
İZMİR-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ve Şube Müdürü Hayati Binboğa; Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında bulunan İzmir Kuş Cenneti'nde incelemelerde bulunup açıklama yaptı. İzmir Kuş Cenneti'nin Türkiye'de flamingoların iki üreme alanından biri olduğunu hatırlatan Bayrak, "İzmir'in, Çiğli'nin, Sasalı'nın hemen yanında bu metropol şehrin bitişiğinde son derece kıymetli değer verilmesi gereken bir alan. Onun için ben şunu söylemek istiyorum, Türkiye'de bu alanları her yere kurmak zorundayız. Çünkü burada bir hayat var. Ziyaretçilerimiz her zaman gelebilirler, fotoğraf çekebilirler. Alandaki görevlilerimiz mutlaka onlara yardımcı olacaktır. Onlara bilgi vereceklerdir" dedi. 

Şube Müdürü Hayati Binboğa ise Gediz Nehri 401 kilometrelik bir alandan dolaşarak Ege Denizi'ne döküldüğünü, deltanın 17 bin 500 kilometrelik bir alana sahip olduğunu hatırlattı. Binboğa, "Bu kadar şehirle iç içe olan bir alan, bulunduğu konum dolayısıyla da büyük bir önem arz etmektedir. Sanılanın aksine sulak alanlar sadece göllerden, nehirlerden ibaret değillerdir. İçerisinde birçok kuş türü, çeşitli habitatlar barındırırlar. Alanımızda 291 çeşit kuş bulunmaktadır. Ayrıca çakal, tilki, porsuk, yaban domuzu ve kurbağa türleri de bu alanda barınıyor. Bu alan hem soyu tükenmekte olan tepeli pelikan hem de flamingoların üreme alanı olması nedeniyle büyük öneme sahip. Bu sene 7 bin flamingo çifti oluşturduğumuz yapay adada yuva yaptı, 5 bin civarında da yavru çıktı; bu büyük bir başarı" dedi.

ÇAMALTI TUZLASI VE KUŞ CENNETİ

Doğaseverler ve fotoğraf hobisi bulunanlar için Çamaltı Tuzlası ile Kuş Cenneti bulunmaz görsellik sunuyor. Kuş Cenneti' nde ayrıca ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikleti bulunuyor. İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası), sadece Türkiye için değil uluslar arası öneme sahip. Bu alan şu an Türkiye'nin tek Yaban Hayatı Koruma Sahası. Önemli bir bölümü Çamaltı Tuzlası içerisinde kalan ve Orta Gediz Deltası olarak adlandıran alan kuşlar için önemli bir beslenme ve üreme alanı. Kış Ortası Sukuşu Sayımları'nda, 17 bin kadar Flamingo'nun kışı deltada geçirdiği tespit edildi. Gediz Deltası, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan ve tüm Dünya popülasyonu 15 bin kadar olan Tepeli Pelikanın Manyas Gölü, Büyük Menderes Deltası, Aktaş Gölü ve Kızılırmak Deltası ile birlikte Türkiye'de ürediği 5 alandan biri. Homa Dalyanı'nın içerisindeki küçük adacıklarda her yıl 70 çift kadar Tepeli Pelikan kuluçkaya yatıyor. Ayrıca delta bu türün kışlaması açısından da büyük önem taşıyor. 200-700 arası Tepeli Pelikan kışı Gediz Deltası'nda geçiriyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.