Dolar 32,5396
%0.16
Euro 34,9206
%-0.15
Altın 2.437,960
%0.07
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar’da borç ve yardım tartışması!

Karabağlar’da borç ve yardım tartışması!

Karabağlar Belediyesi meclis toplantısında Nurhak Belediyesi’ne 354 bin lira yardım ve 20 milyon liralık kredi kullanılması talebi tartışma yarattı. Selvitopu: 'Borçsuz belediye yok ki. Helali hoş olsun'

  • Ege Postası
  • 05.09.2017 - 21:09

HALİDE DEMİR / EGEPOSTASI-Karabağlar Belediye Meclisi'nin AK Partili üyeleri, meclis toplantısında belediyenin yüksek borçlarına karşın başka bir belediyeye yardım yapmak istemesine tepki gösterdi.AK Partili üye Bünyamin Demir, “Kardeş belediyeler olmalıdır ama biz belediye olarak kardeş belediyeden öte abi belediye bulmaya çalışmalıyız. Bence kardeşlerin yüklerini artık bizim taşıma şansımız gözükmüyor” dedi.

Karabağlar Belediyesi Meclis Toplantısı’nda belediye meclisinin 2015 tarih ve 110/205 nolu kararıyla kardeş şehir ilan edilen Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesine Cumhuriyet Meydanı yapılması için 354 bin TL yardım yapılması teklifi tartışma yarattı.

Karabağlar'da yardım çatlağı

AK Parti Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Bünyamin Demir, Karabağlar Belediyesi’nin mali yapısının güçlendirilmesi, yatırımların finansmanının sağlanması, cari ödemeler ile vergi borçlarının ödenmesine katkıda bulunmak amacıyla 20 milyon TL kredi kullanmak istemesine karşın başka bir kentin belediyesine yardım yapmak için onay istenmesini anlayamadıklarını belirtti.

BÜNYAMİN DEMİR: KARDEŞ DEĞİL ABİ BELEDİYE BULALIM

AK Partili Demir, Karabağlar Belediyesi’nin kardeş belediye değil kendisine yardım edecek ‘abi belediye’ bulması gerektiği çağrısında bulundu ve yardım talebi onayına grup olarak ‘hayır’ oyu vereceklerini açıklayarak şunları söyledi: 

“Bu ilgili maddeyle ilgili özellikle bizim bir sonraki maddede karşılaşacağımız talep ile üstteki talep birbiriyle inanılmaz biçimde çelişiyor. Maddi sıkıntımız yokmuş gibi birçok kardeş belediyeye yardım yapmaya çalışıyoruz. Biz kendi sorunlarımızı henüz çözememişken, sıkıntı içinde yüzerken, borçlarımız artar ve buna bir çözüm ararken başka bir belediyenin derdine derman olmaya çalışıyoruz. Bizim açımızdan sıkıntı. 20 milyon tl kredi alınması durumu var. Daha önce de bir milyon tl katkıda bulunmaya çalışmıştık. Bizim kendi parklarımıza, yollarımıza, projelerimize yer ayrılması önemli… Bence bizim bu paraya ihtiyacımız var iken doğru bulmuyoruz. Kardeş belediyeler olmalıdır ama biz belediye olarak kardeş belediyeden öte abi belediye bulmaya çalışmalıyız. Bence kardeşlerin yüklerini artık bizim taşıma şansımız gözükmüyor. Siz de mali tabloyu benden çok daha iyi biliyorsunuz. Biz bu durumda grup olarak hayır diyeceğiz.”

TAŞ: AYRANIMIZ DA YÜREĞİMİZ DE EKMEĞİMİZ DE VAR

Demir’in ardından söz alan CHP’li belediye meclis üyesi İsmail Taş ise “Nurhak’a bir meydan yapılacak ve destek verilmiş olacaktır. Belediyemizin var olan borcu nedeniyle böyle bir yardım yapılmaması gerektiğini savunan Demir, ‘ayranımız yok içmeye’ ifadesini kullanmıştır. Bu tutumunu ilçe halkının takdirine bırakıyoruz. Ayranımız da yoğurdumuz da ekmeğimiz de var. Bizde bunları paylaşacak yürek de var. Allah bizi sizin elinize bırakmasın.. Yoksa bizi susuz da bırakırsınız. Bir belediye borçlu bile olsa başka belediyeye yardım etme yürekliliğini göstermeli. Türkiye’de kaç tane borçsuz belediye gösterebilirsiniz'

ILDIR: BEKLERDİK Kİ...

CHP’li belediye meclis üyesi Levent Ildır, Türkiye’nin de borçlu olmasına karşın birçok ülkeye yardım ettiğini vurgulayarak, “Beklerdik ki AK Parti grubu Nurhak Belediyesi’nin böyle bir yardıma ihtiyacı olmadığını göstersin ki, biz de yardıma gerek yok kanısına varalım” şeklinde görüş belirtti.

SELVİTOPU: HELALİ HOŞ OLSUN

CHP’li meclis üyelerinin ardından Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da söz alarak, yardımın haklı ve yerinde olduğunu belirtti ve “Borcunuz yok diye yardım etmeyeceksiniz diye dünyada bir kural yok. Borçlarımız var ülke olarak ama devlet olarak yardım ediyoruz ihtiyacı olan ülkelere. Bu insanlık adına bir görevdir. Nurhak Belediyesi bir meydanın kamulaştırmasını yapmış, binaları kaldırmışlar, düzenlemek istiyorlar. Bizim zaten kardeşlik kararımız var. Bu çerçevede yapacağımız bir yardım. Bütçemizin binde biri oranında bir yardımdır. Helali hoş olsun.. Bu yurdun bir parçasına gidiyor, başka yere gitmiyor.  Zaten bu yardımlar hakkediş karşılığında veriliyor. Nakit para göndermemiz zaten sözkonusu değil. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” temennisinde bulundu.

20 MİLYON LİRALIK KREDİYE DE TEPKİ 

Karabağlar Belediyesi Meclis Toplantısı’nda ele alınan bir diğer madde de kullanılmak istenen 20 milyon Türk Lirası hakkında oldu. AK Parti grubuna mensup meclis üyelerinin tümü 180 milyon liralık mevcut borca ve yeniden kredi kullanılmak istenmesine karşı çıktı.

İMMET TAŞ: BU BORÇLANMANIN TEMELİNDE NE VAR

AK Partili meclis üyesi  İmet Tunç, belediyenin borçlarının 3 ayda bir tekrarlanmaya başladığını savunarak, “20 milyon lira borçlanamazsınız dedik daha önce de. Biz sizi engellemiyoruz.  Bu 20 lirayı borçlanırken ne yapacağınız ile ilgili bilgi verin. Bu borçlanmanın temelinde ne va? Bu borçlar nerelerde kullanıldı'” diye sordu.

Tunç’a yanıt veren Başkan Selvitopu, “Afaki rakamlar üzerinden konuşmayalım.. Bugüne kadar alınan tüm kredilerde AK Parti grubunun da onayı var. Bunlar bizim dönemimizde alınmış değil” dedi.

DEMİR: HİZMET İÇİN EVET DEMİŞTİK AMA...

Bunun üzerine yeniden söz alan AK Partili meclis üyesi Bünyamin Demir, kullanılan kredilerin doğru yatırımlara harcanmadığını savundu:

“İktidarımız döneminde ülkemizin dünyada yaptığı yardımlar farklı bir noktada. Bizim bahsettiğimiz farklı bir konu. 2009 yılında elimizde 70 milyonun üzerinde para vardı, borç söz konusu değildi. 9 yıldır belediyeyi yöneten CHP. Krediler kullanılırken oy birliği vardı kendinizi kurtarmaktır. Geçmiş dönemde evet dediysek, tek gerekçesi yapılacak hizmetlere evet demekti. Son iki yıldır ve şimdi hayır diyeceğiz. Kullanılan paranın doğru kullanılmadığını düşünüyoruz. Eylül ayında belediyenin borcu 180 milyon tl.  Bunu düşünmek lazım. Deniz bitti artık karada ne yapacağızı konuşalım. Yardıma tepkimizin nedeni de budur. Ekonomik olarak rahat olsaydık elbette ihtiyacı olan belediyelere yardım etmeliyiz. Maalesef biz evet diyemeyeceğiz..”

Tartışmaların ardından borçlar hakkında açıklama yapan Başkan Muhittin Selvitopu, TOKİ’ye devredilen hazine arazisi hakkında sitem etti ve AK Partililerden bu konuda yardım istedi.

SELVİTOPU: BORCU OLMAYAN BELEDİYE YOK Kİ

Başkan Selvitopu, şu açıklamaları yaptı: “Burası Karabağlar’a verilsin, ille de bize verilsin demiyoruz. Karabağlar’da bunun gibi başka bir yer yok. Bu, 870 bin metrekaresinde konut yapılırsa ilçeyi perişan eder. Çünkü mevcut imar planlarında konut stoku fazlasıyla yeter. AK parti grubundan rica ediyorum. Bunu engelleyin. Bu Karabağları perişan eder. İlçede konuta ihtiyaç yok. Kentsel dönüşümü engellemedir bu. İlçenin gelişimini engellemedir. Borçlanıyoruz evet ama her sene de 24 milyon lira borç ödüyoruz. Karabağlar belediyesi borçlu. Ama borcu olmayan özellikle ilçe belediyeler içerisinde yok. Zaten devlet de bunu biliyor. Vatandaş borçlu, şirketler borçlu. Hükümet de bunu bildiği için yapılandırma yapıyor. Çünkü insanlar ödeyemiyor. Bu plansızlığın eseri.  Türkiye de borçlu

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.