Dolar 32,5719
%0.26
Euro 34,9905
%0.05
Altın 2.459,320
%0.95
Bist-100 9.883,00
%1.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yiğit'ten 'sağlıkta kadrolaşma' çıkışı

Yiğit'ten 'sağlıkta kadrolaşma' çıkışı

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık sistemini sil baştan düzenleyen kanun hükmünde kararnameyi değiştirerek eski sisteme dönülmesi talimatını değerlendirdi. Yiğit, Sağlık sistemine güven kalmadığını vurguladı. Sağlıkta yine sistem değişecek

  • Ege Postası
  • 22.08.2017 - 15:47

YAĞMUR UYGUR/ HABER MERKEZİ - Türkiye'de eleştirilen sağlık sistemini gözden geçiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sağlıkta 2011 Kasım ayında, ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında 81 ilde Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği kuruldu. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısı planlanmasının 'yürütemediniz' gerekçesiyle eski sisteme dönülmesi talimatı verdi.

Konuyu EgePostası'na değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit Sağlık sistemine olan güvenini azaldığını dile getirerek " 6 yıl önce KHK ile sağlık sistemini tamamen değiştirdiler. Değiştirilince farklı bir yapı oluşturuldu. Yıllar sonra bu sistemin yürümediğini kendileri de gördü. Şimdi de yeni bir kararname ile bu sistemi düzene koymaya çalışıyorlar" dedi.

BİRİMLER KADOLAŞMADA KULLANILDI

Düzenleme ile oluşturulan birimlerin kadrolaşma amaçlı kullanıldığını ifade eden Yiğit, "Hastaneler Birliği, sekreterlikler oluşturuldu. Zarar edilmeyecek, kâra yönelik çalışılacak denildi. Baktılar hiç bir sistem yürümüyor tekrar silbaştan yeni bir sistem oluşturmaya çalıştılar geçmişe dönüş  yapıyorlar. Tabi bu sistemin de ne kadar çalışacağı, nasıl çalışacağı belli değil" diye konuştu.

"HASTANEYE GÜVEN KALMADI"

Devlet hastanelerinde doktor ve hasta arasında güven kalmadığını, doktorların da riskli vakaları özel hastanelere yönlendirerek konudan kurtulmaya çalıştığını söyleyen Yiğit, performans sistemini de eleştirerek, "Biliyorsunuz artık devlet hastanelerinde bütün önemli ameliyatlar ya başka hastaneye yönlendiriliyor ya da başlarından savıyorlar. Sağlık çalışanlar sorun yaşamamak için başkasına yönlendiriyor. Bir de performans sistemi getirmişlerdi onu da uygulayamadılar.. Hasta doktora güvenemiyor. 'Acaba ben burada aldatılıyor muyu? Acaba performans için mi ameliyat ediliyorum' diyor" ifadelerini kullandı.

"KAR AMACI GÜDEMEZSİNİZ"

Sağlıkta sürekli yaşanan sistem değişikliğinin ve kara dayalı sağlık sisteminin doğru olmadığını belirten Yiğit, "Yani sistemi eskiye döndürecekler. Bu daha önceki Sağlık Bakanı tarafından hazırlanmıştı. Bir çok olay yaşandı Türkiye'de geçiremediler. KHK ile bunu tekrar uygulamaya sokmaya çalışıyorlar. Bunun da ne kadar çalışacağını bilmiyorum. Bakarsınız 6 ay bir yıl sonda  bu da yürümüyor derler değiştirirler. Bu kadar sistem değişikliği doğru değil. Önemli olan bu ülke ve insanı için ne yararlıysa onun yapılması. Sonra kar amaçlı düşünülecek. Devlet üniversitelerinin tamamı zarar ediyor. Tamamı  borçlu. 5 yıl önceki sistemde AR-GE bütçesi ayrılması sona erdi. Üniversiteler çalışmıyor, devlet hastaneleri zarar ediyor. Devlet hastanelerinde hastaların üzerinden kâra dayalı bir politika da oluşturmak da yanlış. Bir üniversite hastanesinde, devlet hastanesinde kar düşünemezsiniz" şeklinde konuştu

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.