Dolar 34,1843
%-0.06
Euro 37,8762
%0.27
Altın 2.927,670
%-0.06
Bist-100 9.351,00
%-3.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'AKP'nin gençlik projesi yok'

'AKP'nin gençlik projesi yok'

CHP Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız, Yurt Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

  • Ege Postası
  • 09.11.2013 - 10:08
İSTANBUL- Yurt Gazetesi'nden Meriç Ürer'in haberine göre CHP Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız, iktidarın genç nüfusa sahip olmasıyla övünüp genç nüfus için hiçbir şey yapmamasını eleştirerek, "75 milyon nüfuslu ülkemizde 19-20 milyon gencimiz var. İktidar, genç nüfusu en büyük ekonomik kaynaklarından sayıyor. Bununla beraber bir büyüme çıtası hedeflediğini söylüyor. Ancak en önemli paketi açıklıyorum dediği süreçte hükümet gençlerden hiç bahsetmiyor. Ben bunlardan oy devşiririm, bunlara dayatmacı bir ahlak ve hayat, sanal bir ütopya sunarım, ancak; siyasi ve sosyal sorunlarını çözmem gözüyle bakıyor" dedi.
'GENÇLERİN SORUNLARI BELLİ'
CHP Gençlik Kolları Başkanlığı'na geçtiğimiz Nisan ayında 2. kez seçilen İrfan İnanç Yıldız, gençleri seçime hazırlama konusunda tecrübeli olduğunu söyleyerek, CHP Gençlik Kolları Başkanlığı'na geldiği 6 aydan bu yana Türkiye'nin birçok şehrini gezdiğini , gençlerin en büyük sorununun işsizlik ve gelecek kaygısı olduğunu belirtti.
İktidarın gençlere yönelik hiçbir şey yapmadığını ve oy devşirme gözüyle baktığını söyleyen İnanç, YURT'un sorularını yanıtladı.
CHP Gençlik Kolları'nın çalışmalarından bahsedebilir misiniz'
Yıldız: Yaz döneminde 5 bölgede gençlik kampı gerçekleştirdik. Bölge gençlik kamplarında, özellikle o bölgenin sorunlarını tartıştık ve bölgedeki örgüt yapımızın nasıl daha iyi bir noktaya geleceğini konuştuk. Ege'de, Akdeniz'de, Doğu Anadolu'da, Güney Doğu Anadolu'da, Karadeniz'de, İç Anadolu'da yaptığımız kamplarda ortak sorunları tespit ettik. İl gençlik kolları başkanlıklarımızla beraber aldığımız etkinlik ve miting kararı çerçevesinde Kırşehir'de yaklaşık 3 bin arkadaşımızla beraber parasız eğitimle ilgili büyük bir organizasyon gerçekleştirdik. 'Parasız eğitim haktır, anayasal meşru haktır' dedik. Çorum'da gençlerin siyasete aktif katılımını sağlayacak büyük bir gençlik paneli gerçekleştirdik.
CHP Gençlik Kolları, yerel seçim sürecine sahada ne yapacağını bilen, sahaya çıktığında birbiriyle göz temasını anında kurabilen ve ülkedeki 19 milyon gencin sorunlarını analiz etmiş durumda. 6 ay içinde CHP'nin bu sorunları nasıl çözeceğini iyi bilen bir gençlik yapısı oluşturduk. 81 vilayette örgütlü Siirt Kurtalan'da dahi gençlik kolları olan bir gençlik kolu yapımız var.
'GENÇLİK DAYATMAYA KARŞI'
Gezi olaylarında gençleri nasıl değerlendirirsiniz'
Yıldız: 3 milyon yakına insan sokağa döküldü. İnsanlar, kendi yarattıkları jargonu ve mizahıyla bu hareketi alternatif medyayı kullanarak bütün dünyaya duyurdu. Tepki, Başbakan ve hükümetin çoğulcu demokrasi yerine, çoğunlukçu demokrasi anlayışıyla gençlerin alanına müdahil olmasına, onların nasıl yaşayacağına, gençleri belirli bir formata kalıba oturtmak istemesinedir. 'İşte benim gencim' deyip, gençlerin arasına kin tohumu atan Başbakan'a karşı 'bizim hayatımıza karışma' tepkisiydi. Bir ahlak dayatmasına karşı bir çıkıştı. Bu ahlak dayatması hangi siyasi irade tarafından gelirse gelsin bir genç tarafından böyle bir çıkışla tersine çevrilir.
'ERDOĞAN'IN GÜNDEMİNDE GENÇLİK YOK'
Başbakan Erdoğan'ın son açıkladığı paketle ilgili yorumlarınız nelerdir'
Yıldız: Başbakan Erdoğan'ın 4. paket açıklamasından bir gün önce Hatay'da gençlik kolları kampıyla ilgili bir basın açıklaması yaptık. "Pakette gençlikten tek kelime söz edilmeyecek, edilirse istifa ederiz" dedik. Paketle ilgili kamuoyunda bir beklenti vardı. Başbakan yaklaşık 1 saat 15 dakika konuştu, bir kere 'genç' demedi. İktidar gençlere sadece oy devşireceği bir kitle olarak bakıyor ve dayatmacı bir ahlak ile donatılmış hayat sunuyor.  Aleviler ve Kürtler de bu paketten memnun olmadı.
'CHP ADAYLIK PARASI ALMAYACAK'
CHP'nin yerel seçim çalışmaları nasıl gidiyor'
Yıldız: Genel Başkanımızın kabul ettiği bir önerimizi hayata geçiriyoruz CHP, AKP'nin sadece oy makinesi olarak gördüğü 19 milyon gence sosyal demokrat belediyecilik anlayışını birlikte gerçekleştirme çağrısı yaptı. CHP, diğer partilerin aksine gençlerden belediye meclis üyeliği, belediye başkanlığı aday adaylığı süresince ücret almayacak.
CHP'li olmayan il ve ilçelerde genç nüfusun toplam nüfusa oranına göre çalışma alanları belirledik. Mesela, bir yerde 120 bin seçmenden 60 bini genç seçmense buradaki kampanyayı CHP'li gençler götürecek.
'TÜRBAN OYUNUNU BOZDUK'
Geçtiğimiz günlerde bir açıklamanızda AKP'nin türban üzerinde oynadığı oyunlardan bahsetmişsiniz. Biraz açar mısınız'
Yıldız : AKP kadın üzerinden siyaset yaparak türbanı tekrar gündeme getirdi. Bunun sebebi, AKP iktidarının başlangıçta destekçisi olan kesimlerin de hükümeti sert bir şekilde eleştirmeye başlamasıdır. Toplumun %50'sini yok sayması AKP'nin irtifa kaybettiğini gösteriyor. Son 1 yılda yaşanan kadın cinayetleri ve kadınların cinsiyet ayrımı noktasındaki talepleri gündeme gelmezken, türbanın gündeme getirilmesi AKP'nin kadına verdiği değeri gösteriyor. Bu bir tuzaktı. Herkes CHP'den ve CHP'li gençlerden sert refleksler bekliyordu. Biz 'aşörtülü kardeşimiz de bizim, başörtüsüz kardeşimiz de bizim' dedik.
Şafak Pavey'in yaptığı konuşma ve gençler olarak bizim aldığımız tavır tamamen oyunlarını bozdu. Türban konusunda AKP'nin samimiyetsizliği şurada. Sakarya'da 19 yaşındaki başörtülü Dilan adında bir kızımız ağaçtan düşüyor ve ayağını kırıyor. Hiçbir sosyal güvencesi yok. Üniversite öğrencisi. Harç sorununu çözmek için yaz dönemi çalışıyor. Başörtüsü üniversiteye girsin mi diye uğraşacağına Dilan'ın harç sorununu çözsün. Mersin'de direnen kadın hal işçilerinin sorununu çözsün önce.
GENÇLERİN ORTAK SORUNU İŞSİZLİK
Türkiye'deki gençlerin sorunları sizce neler'
Yıldız: 20 milyon gencin bu ülkedeki ortak sorunu işsizlik ve gelecek kaygısı. Bu kaygı üzerine inşa ettikleri kendilerine ait bir siyasi yönelim ve eğilimleri var. Üniversitelerde 100 üniversite öğrencisinden sadece 8'i devletin ona sunduğu yurt ve barınma olanaklarını kullanabiliyor. Bu oran AKP'nin iktidarından önce daha fazlaydı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2002 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'na aktarılan 1 liralık kaynağı 2013 yılında 10 liraya çıkardık diyor. Bu 9 liralık bütçe artırımının nereye gittiğini kimse bilmiyor. Gençlerin barınma sorunu ve diğer sorunları çözülmediğine göre nereye gittiği bir bilmece.
Son olarak eklemek istediğiniz'
Yıldız: Bu ülkede otopsi raporları ve savcılık kararları ortada iken 7 gencin ölümünün hesabını veremeyen, bu konunun üzerini örten iktidar ve tek tip bir gençlik yaratmaya çalışan Erdoğan, önümüzdeki yerel seçim sürecinde en ağır darbeyi gençlerden yiyecektir.
Bizim mücadelemiz, yarının gençlerine yaşanır bir ülke bırakabilme mücadelesidir. Bu mücadeleye, tüm arkadaşlarımızı davet ediyoruz. (Gerçekgündem)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.