Dolar 34,1697
%-0.11
Euro 37,8795
%0.28
Altın 2.922,770
%-0.23
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ambliyopi (göz tembelliği) tedavisi ilkokuldan daha erken yaşta uygulanmalı'

'Ambliyopi (göz tembelliği) tedavisi ilkokuldan daha erken yaşta uygulanmalı'

Mardin Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Hatun Nurçin, Türkiye’de Ambliyopi (göz tembelliği) hastalığının toplumda yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 4 sıklıkla görüldüğünü belirterek, "Ambliyopi tedavisinin erken yaşlarda...

  • Ege Postası
  • 04.09.2013 - 14:23
Mardin Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Hatun Nurçin, Türkiye’de Ambliyopi (göz tembelliği) hastalığının toplumda yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 4 sıklıkla görüldüğünü belirterek, "Ambliyopi tedavisinin erken yaşlarda daha başarılı olması nedeniyle ülkemizde de kısmen ilkokullarda yapılan bu taramaların, daha erken yaşta ve yaygın olarak uygulanması gerekmektedir.” dedi.

Dr. Hatun Nurçin, Ambliyopi, bir veya iki gözde görme azlığı olup, halk arasında görme tembelliği olarak bilindiğini ifade etti. Nurçin, ”Kişinin, sağlıklı ve yeterli bir birey olmasına engel olan hastalıklardan biridir. Ambliyopinin nedenleri şaşılık, anizometropi (iki gözün farklı kırma kusuru olması), ametropi (kırma kusuru) ve deprivasyondur. (görme uyaranından yoksun olma) gibi belirtileri vardır.” diye konuştu.

Bir veya birkaç etkenin birlikte bulunması nedeniyle retinada hayalin net oluşmamasının, görmenin hızlı geliştiği bebeklik ve çocukluk yıllarında ambliyopi ile sonuçlandığını ifade eden Dr. Nurçin, şöyle devam etti: ”Ambliyopinin önlenmesi ve binoküler görmenin sağlanması özellikle nöral sistemin henüz esnek olduğu ilk iki senede kritik önem taşımaktadır. Ambliyopi tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınabilir. Çocukluk döneminde en sık tek taraflı görme azalması nedenidir. Bu olguların yakalanması için gelişmiş ülkelerde çocukla sözel iletişim kurulabildiği 4 yaşında kreşlerde görme taramaları başlatılmaktadır. Ambliyopide eğer şaşılık gelişmemiş ise tanı koymak bizim ülkemiz için sorun oluşturmaktadır. Genellikle okul çağında veya sonrasında tanı konması nedeniyle tedavi için geç kalınmakta, bu durum da erişkinlikte çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Ambliyopi tedavisinin erken yaşlarda daha başarılı olması nedeniyle ülkemizde de kısmen ilkokullarda yapılan bu taramaların daha erken yaşta ve yaygın olarak uygulanması gerekmektedir.”

Ambliyopi tedavisi sonucunda iki gözde de tam görme sağlansa bile tedavi kesildikten sonra ambliyopi tekrarlayabileceğini kaydeden Dr. Hatun Nurçin, ”Bu nedenle ambliyop çocuklar yaklaşık 10-12 yaşlarına kadar takip edilmeli ve gerekirse idame tedavi almalıdırlar. Sonuç olarak ambliyopi, çocuklarda görme kaybının en sık sebebidir. Erken yaşlarda uygun tedavi ile önemli oranda sıklığında azalma olduğu gösterilmiştir. Uzun süreli takip ve tedavi gerektiren bir hastalık olması nedeniyle aileler motive edilmeli, tedavi ve takiplerin düzenli yapılması konusunda uyarılmalıdırlar.” şeklinde konuştu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.