Dolar 34,2519
%0.04
Euro 37,6058
%-0.07
Altın 2.925,550
%0.14
Bist-100 9.162,00
%0.58

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Cemevleri ve camiler aynı bahçede bulunabilir' açıklamasına Bozdağ'dan destek

'Cemevleri ve camiler aynı bahçede bulunabilir' açıklamasına Bozdağ'dan destek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 'Cemevleri ve camiler aynı bahçede bulunabilir' açıklamasına destek verdi. Bekir Bozdağ, Kanal 7 Televizyonu’nda katıldığı yayında konuşla ilgili geçmişte de cemevleri ile camilerin aynı yerlerde bulunduğunu...

  • Ege Postası
  • 23.06.2013 - 16:37
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 'Cemevleri ve camiler aynı bahçede bulunabilir' açıklamasına destek verdi. Bekir Bozdağ, Kanal 7 Televizyonu’nda katıldığı yayında konuşla ilgili geçmişte de cemevleri ile camilerin aynı yerlerde bulunduğunu belirterek, "Tekke ve zaviyelerle ilgili yapıların hepsinin içinde dergahların, erkan yerlerinin, zaviyelerin olduğunu, aynı zamanda içinde mescidin veya bir caminin bulunduğunu da görürsünüz. Bunlar iç içe, yan yana bizim tarihimizden tevarüz ederek var." dedi.

    Cemevlerinin statüsünün olmasını desteklediklerini söyleyen Bozdağ, "Alevi-Bektaşi geleneğine sahip kardeşlerimiz cemevi diyerek ona zaten bir statü vermişler. Onun ismi cemevi ve yapısı da belli. Onlar ona bir değer veriyor. Bizim onların verdiği değerin, ismin dışında bir yapı içine girmemiz zaten doğru değil. O bir inanışı, anlayışı değiştirmek olur ki yasalar inanışlara anlayışlara müdahale etmez sadece onları teminat altına alan yaklaşımlar ortaya koyar." görüşünü aktardı.
'İbadet yeri camidir’ karşı çıkışlarının ise kavram kargaşası olduğunu hatırlatan Bozdağ, bütün yeryüzünün ibadet yeri olduğunu dile getirdi. Ancak Hazreti Peygamber'in ilk mescidi yapmasından bu yana Müslümanların tek ortak mabedinin cami olduğuna işaret eden Bozdağ, cemevine verilecek statüye devletin karışmasının doğru olmadığını söyledi.

    Bozdağ, "Tarihte tarikatlar veya başka gruplar, ortak kullanıldığı için camide yapamayacağı ancak kendi inançlarınca, kendi yollarınca yapmaları gereken zikirleri, ibadetleri yapmak üzere tekkeler, zaviyeler, dergahlar, meydan yerleri, erkan yerleri oluşturmuşlar. Ortak yapamadıkları ama kendilerine ait olan, kendilerini diğerlerinden ayırt eden dini ayinleri oralarda yapmışlar." şeklinde konuştu.

    “TEKKE VE ZAVİYELERİN KAPATILMASI KANUNU DEĞİŞTİRİLEBİLİR”

    Bekir Bozdağ, sadece Alevi-Bektaşi geleneğinden gelenlerin değil bütün grupların bu tür yerleri bulunduğunu dikkat çekerek, şahsi görüşüne göre, sorunun ana kaynağı olan tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kanunun değiştirilebileceğini, bu kanunun tarikatları, Alevi-Bektaşi geleneğini de yasakladığını ifade etti.

    Bozdağ, "Şimdi soruyorum, Kadiriler, Nakşiler, Mevleviler, Bektaşiler, şeyhler, dedeler, babalar, müritler Türkiye'de var mı var. Seçim vakti sizin partinizden olanlar, başka partilerden olanlar bunların oylarını talep etmiyorlar m? Devlet, bunların nerede olduğunu bilmiyor m? Kanunun içinde böyle bir yasak var ama devlet de biliyor, CHP de biliyor, AK Parti de biliyor, Türkiye'de 76 milyon insan biliyor ki bütün tarikatlar yasak ama hepsi yaşıyor. Türkiye'de kapısında kilit bulunan bir tane türbe yok. Bütün türbeler açık, bütün tarikatlar faaliyetini sürdürüyor, hepsi var ama ortada da bir kanun var. Diyor ki bunların hepsi yasak. Bir kısım diyor ki bu kanunun sembolik anlamı var. Doğrudur bu kanunun sembolik anlamı var. Şer'i hukuktan laik hukuka geçilen o dönemde, çok büyük bir kıymet taşıyabilir ve sembolik bir anlamı da bulunabilir. Ancak artık Türkiye, bu korkuları üzerinde atmış bir ülke. Bunu kaldırmak değil ama sorunun çözümüne yardımcı olacak şekilde değişimini konuşmakta fayda var." açıklamasını yaptı.

    “ALEVİ MESELESİ İÇİN ADIM ATMAKTA KARARLIYIZ”

    Bekir Bozdağ, Alevi meselesinin kalıcı çözüme kavuşması için adım atmada kararlı olduklarına vurgu yaptı. Çalıştaylarda pek çok konunun müzakere edildiği ve ortaya ciddi bir rapor çıktığını belirten Bozdağ, “Hem o rapordan istifade ederek hem de bundan sonraki süreçte ne tür adımlar atabiliriz, neler yapabiliriz buna ilişkin de bir çalışma yürüyor. Bu çalışma da bittikten ve geniş çaplı müzakereden sonra buna dair kararı vereceğiz ve bu kararı kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuda sayın Başbakanımız bizlere çalışma talimatını verdiler ve bir rapor talep ettiler. O çerçevede bir çalışma yürüyor. Bu çalışma nihayetinde neler yapacağımızı kararlaştıracağız.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.