Dolar 34,2557
%0.05
Euro 37,6515
%0.05
Altın 2.912,740
%-0.3
Bist-100 9.066,00
%-0.48

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Çözüm sürecinin neticelenmesinde iş dünyasına düşen görev büyük'

'Çözüm sürecinin neticelenmesinde iş dünyasına düşen görev büyük'

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, çözüm sürecinin neticeye kavuşmasında iş dünyasına büyük görev düştüğünü söyledi. Güneydoğu Anadolu Heyeti'nin, Gaziantep’teki temasları, sanayici ve iş adamlarıyla...

  • Ege Postası
  • 17.05.2013 - 15:42
Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, çözüm sürecinin neticeye kavuşmasında iş dünyasına büyük görev düştüğünü söyledi.

Güneydoğu Anadolu Heyeti'nin, Gaziantep’teki temasları, sanayici ve iş adamlarıyla yapılan toplantıyla sona erdi. İş dünyasıyla gerçekleşen toplantıda, ana gündem maddesini çözümün kalıcı olabilmesi ile ilgili bir an önce Doğu Anadolu Bölgesi’ne yatırımın gitmesi yönündeki istekler oluşturdu.

Anatolian Otel’de yaklaşık 2 saat süren toplantıda Yılmaz Ensaroğlu’nun başkanlığını yaptığı heyet, sanayici ve işadamlarını dinledi, çözüm süreciyle ilgili beklentileri not aldı. Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Ensaroğlu, “Gaziantep; Kürt sorununu çok yakıcı biçimde yaşayan şehirlerle, Türkiye’nin geri kalan kısmı arasında tam aslında köprü şehir durumunda. Hem Güneydoğu’dan epeyce göç almış ama uzun yıllar şiddetin, çatışmanın doruğa çıktığı dönemlerde bile sükunetini muhafaza edebilmiş, kendi içinde bile deyim yerindeyse iç barışı sağlayabilmiş bir kentimiz. Bütün Gaziantepliler'de de zaten bunun vurgulandığını gözledik. Ancak bunu yaparken kendi içinde çeşitliliği, çoğulculuğu ne derecede koruyor, ne derecede geliştirebiliyor, tabi bunu bizim birkaç toplantıyla görmemiz mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Kendileri açısından epeyce ufuk açıcı, öğretici bir toplantı olduğunu vurgulayan Ensaroğlu, “Bir sorunun aşırı siyasallaşması diğer boyutlarının görülmesini engelleyebiliyor. Yine siyasi, toplumsal, hukuki boyutu olan bir sorun sadece ekonomiye bağlanırsa o zaman sorunun diğer boyutlarınızı görmememizi sağlıyor. Ben umuyor ve inanıyorum ki bu toplantılar hem bizim açımızdan hem Gaziantep’teki işadamlarımız açısından epey öğretici ve ufuk açıcı oldu. Çünkü bu sorunun kalıcı biçimde çözüme kavuşturulmasında iş dünyasının da desteğine ciddi ölçüde ihtiyaç var. Kendilerinin sürece ciddi ölçüde destek verdiklerini gördük. Elbette herkes gibi onların da zihninde kimi sorular, tereddütler, kaygılar var. Onları da not ettik. Çalışmalarımızda, hazırlayacağımız metinlerde değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

İş dünyasının üzerinde durduğu hususların altını çizen Ensaroğlu, çözümün kalıcı olabilmesi için bir an önce doğuya yatırımın gitmesi, bunun için öncelikle devlet yatırımlarının gitmesi, hala güvenlik kaygısı varken özel sektörün oraya gidip yatırım yapma, fabrika kurmadan yana cesur davranamayacağı yönünde görüşlerin beyan edildiğini anlattı. Ensaroğlu, ‘Sorun çözüldükten sonra yarın dağdan inecek PKK’lılara varıncaya kadar mevcut işsizlik sorununu çözecek, istihdam alanları yaratacak politikaları geliştiremezseniz, oradaki işsizliği yeterince çözemezseniz, bu sorun ya da başka sorunlar bu bölgede yeniden patlak verebilir.’ dendiğini aktararak, “En fazla öne çıkan kaygı, doğal olarak, iş dünyasından bekleneceği üzere ekonomi ve istihdam alanları üzerine oldu.” diye konuştu.

“KAZASIZ BELASIZ BU SÜRECİN ÜSTESİNDEN GELMELİYİZ”

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Heyeti Başkan Yardımcısı Kezban Hatemi de ziyaretleriyle ilgili genel değerlendirmede bulundu. Türkiye’de barış sürecine girildiğinin altını çizen Hatemi, şunları söyledi: “Barış sürecinin önüne birtakım engeller, bir takım protestolar, bir takım beklenmedik öngörmediğimiz şeyler olabilir ama bu süreç devam edecek inşallah. Etmeli. Kazasız belasız bu sürecin üstesinden gelmeliyiz. Burada özellikle Gaziantep’e düşen şeyi söylemek ve altını çizmek istiyorum. Gaziantep ekonomik bakımdan çok güçlü. Ama dikkat çekici bir şey var. Okuma yazma oranı açısından içler acısı durumda. Bence Gaziantep artık yatırımlardan çok eğitim üzerine sivil toplum örgütlerinin bir seferberlik başlatması lazım. Dolayısıyla sadece devletten beklenenler değil. Devletten beklenenler balık yedirme. Ama balık tutmayı öğretmeleri lazım. Bu da Gaziantepliler'in kanaat önderlerine, sanayici ve iş adamlarına düşüyor. Eğitim çok önemli.”



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.