Dolar 34,2649
%0.07
Euro 37,6455
%0.12
Altın 2.907,650
%-0.07
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Gazetelerdeki alkol reklamları yasaklanmalı'

'Gazetelerdeki alkol reklamları yasaklanmalı'

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, gazetelerde alkollü içki reklamlarının yasaklanmasını istedi. Dizilerdeki alkol tüketimine dikkat çeken Karaman, "Gençler, Behzat Ç.’yi seyrederler. Onlar için bir idoldür bu. Habire götürür....

  • Ege Postası
  • 19.04.2013 - 12:38
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, gazetelerde alkollü içki reklamlarının yasaklanmasını istedi. Dizilerdeki alkol tüketimine dikkat çeken Karaman, "Gençler, Behzat Ç.’yi seyrederler. Onlar için bir idoldür bu. Habire götürür. Ya da Karadayı’yı seyrederler, savcı, hakim, avukat çıkar demlenmeye giderler. Alkol reklamı televizyonda yasak m? Yasak. Bu reklam değil m? Reklam." ifadelerini kullandı.

Global Alkol Politikaları Sempozyumu 26-27 Nisan 2013 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyuma ilişkin bilgi veren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, söz konusu etkinliğe Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü Başkanı’nın da katılacağını söyledi.

Alkol satışının 21 yaş ile sınırlandırılmasını isteyen Karaman, “Biz doğrudan doğruya somut olarak şunu ya da bunu yapın şeklinde bir şey söylemek durumunda olmamalıyız. Biz sadece kendimizi farkındalık oluşturmak, kamuyu, basını ve otoriteleri, zararlar konusunda, bilinmeyen zararlar konusunda aydınlatmak ve dünyada bu iş için ne yapılıyorsa, onu buraya transfer etmekle sorumlu hissediyoruz. Bize mesela, alkol satışının kaç yaşından sonra olması gerektiği sorulabilir. Bu konuda fikrimiz yok m? Var. Dünyada baktık, En çok hangi yaşta içilmiş diye. 21 yaş. ‘Bu yaşın altına alkol satışı yasaklanmalı’ diyebiliriz mesela. Bunu dememiz illa bu yapılacak anlamında olamaz. Sivil toplum örgütü elindeki arşive bakar ve bunu kamuoyu ile paylaşır.” diye konuştu.

Televizyon dizilerindeki alkol tüketimini de eleştiren Karaman, “Mesela bu gençler Behzat Ç.’yi seyrederler. Onlar için bir idoldür bu. Habire götürür. Ya da Karadayı’yı seyrederler, savcı, hakim, avukat çıkar demlenmeye giderler. Alkol reklamı televizyonda yasak m? Yasak. Bu reklam değil m? Reklam. Bu ironik durumların haddi hesabı yoktur. Biz eski Türk filmlerinde sigarayı buzlarız. Sigaradan on kat daha kansorejen olan alkolü hiç buzlamayız. Bu komedik durumların üstesinden gelmek durumundayız. Devlet ve millet olarak bunun üstesinden gelmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Gazetelerdeki alkollü içki reklamlarının da yasaklanmasını isteyen Karaman şöyle devam etti: “Bir ülke düşünün televizyonda alkol reklamı yasak, gazetelerde serbest. Sanki o gazete ile o televizyon, farklı insanlara farklı toplumlara hitap ediyor. Bir şey ya zararlıdır, bu konuda bir düzenleme getirilir. Ya da serbesttir getirilmez. Sen getirmişsin, sigara için ikisinde de yasak var, alkol için birinde yok. Biz burada çok sert mesaj veriyoruz. Gazetelerde alkollü içki reklamı bugünden itibaren yasaklanmalıdır. Bir saniye bile durulmamalıdır. Böyle yaklaşmazsanız kansere sebep olmasını engelleyemezsiniz.”

‘RAKI REKLAMI GÖRDÜM, İNANIN CANIM ÇEKTİ’

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede yayımlanan bir içki reklamını hatırlatan Karaman sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen gün gazetede kuru üzümden yapılan rakı reklamı gördüm.İnanın canım çekti yani. Bu kadar net söylüyorum. Bu kadar güzel olabilir. Çünkü onlar profesyonel reklamcılar. Arkasında koca bir endüstri var. Ben 51 yaşındayım, Yeşilay Başkanı’yım. Doktorum, şuyum, buyum o reklam bana cazip geldi. Bana cazip gelen reklam 18 yaşındaki gence cazip gelmez m? Hiçbir kamu otoritesi buna müsaade etmemeli.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.