Dolar 34,2761
%0.32
Euro 37,4926
%-0.08
Altın 2.914,920
%0.89
Bist-100 9.053,00
%1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu' başladı

'Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu' başladı

Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu'nun açılış töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. İlk defa 24 Eylül 1998 yılında yapılan ve daha sonra uzun yıllar...

  • Ege Postası
  • 26.05.2013 - 17:09
Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu'nun açılış töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. İlk defa 24 Eylül 1998 yılında yapılan ve daha sonra uzun yıllar yapılmayan Harput’a ait sempozyum çalışması, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’ın yoğun girişimleri sonucu 15 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyum açılış törenine Elazığ Valisi Muammer Erol, Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü ve Büyükelçi Altay Cengizer, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Emniyet Müdürü Ayhan Buran, Milli Eğitim Müdürü Aziz Yeniyol, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Alli, Genel Sekreter Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyum öncesinde, Harput içerikli resim ve fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Vali Muammer Erol ve konuklar sergiyi gezdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Enver Çakar, düzenlenen sempozyumun Harput’un sahip olduğu birikimi ortaya çıkarmak adına önemli olduğunu söyledi. Prof. Çakar, “Merkezin kuruluş amacı, Harput üzerine yapılacak çalışmaları organize etmek, maddi destek sağlamak, projeler hazırlamak, kamu kurum ve kuruluşları ile bu konularda işbirliği yapmak, Harput üzerine yapılan bilimsel çalışmaları yayınlamak, Harput araştırmaları adıyla bilimsel bir dergi çıkarmak, panel, konferans ve seminerler düzenleyerek, Harput’un geleceğinin planlanması konusunda fikirler geliştirmek gibi çok yönlü çalışmalar temel hedeflerimiz ve amaçlarımız arasındadır.” dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise Harput’un Elazığ için büyük önem taşıdığını belirterek, Harput’un gündemde tutulması ve kültürel mirasının bütün yönleriyle araştırılmasını Fırat Üniversitesi'nin temel görevleri arasında gördüğünü belirtti. Prof. Demirdağ, “Üniversiteler, öncelikle kendi cografyalarındaki meselelerin çözümü noktasında sorumluluk üstlenmelidir. Bu cümleden hareketle, Fırat Üniversitesi bünyesinde kurulan Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi, Harput özelinde ilimiz için güzel ve hayırlı çalışmalarda bulunacaktır. Düzenlenen sempozyum uzun bir aradan sonra Harput’u konu alan ilk sempozyum olma özelliği taşımaktadır.” diye konuştu.

Sempozyuma katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da Türkiye’nin son 10 yılda hayat standartları ve dış dünyadaki itibarının sürekli geliştiğini vurgulayarak, “Her ekonomik gelişme, her siyasi gelişme, her dış dünyadaki itibar gelişmeleri beraberinde ithal etmemek kaydıyla kendi kültürümüzle beslediğimiz bir arayışa itmeli bizleri. Tabii ki bu tür sempozyumlar bu tür merkezler bunun temel taşlarıdır.” şeklinde konuştu.

Elazığ Milletvekili Şuay Alpay ise Harput’un ruhsuz şehirlere inat, kimliksiz şehirlere inat ruhani ve kimliği olan bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Bu aziz şehre ağıtlar yapmak yerine, bundan sonraki süreçte nasıl bir tasavvur ortaya koyabiliriz, bu aziz şehri, bu mübarek beldeyi Elazığ’ın El Aziz’in önünde nasıl bir rehber olarak nasıl oturtabiliriz, bunun hesabını yapmalıyız.” diye ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü ve Büyükelçi Altay Cengizer de Elazığ’ın, tarihin en eski kültür medeniyet başkentlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, “Bu şehri yurt dışına çıkartmamız lazım. Harput’un kültürünü yurt dışında da tanıtmamız lazım. Bu duruma da ben yurt dışı tanıtım ve kültürel ilişkiler müdürü olarak yardımcı olacağım konusunda söz veriyorum.” dedi.

Elazığ Valisi Muammer Erol ise konuşmasında, Fırat Üniversitesi'nin sahip olduğu imkan ve birikimlerin, şehrin meselelerine çözüm aramada kullanmaya başladığına dikkat çekerek, Harput’un Elazığ’a kimlik kazandıran bir mirasa sahip olduğunu söyledi. Düzenlenen sempozyumun Harput’tan Elazığ’a kalan bu mirası ortaya koyma adına anlamlı olduğunu belirten Vali Erol, sempozyum ile ortaya çıkacak çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılması için internet ve sosyal medyanın da iyi kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sempozyum açılış programı mahalli müzik ve folklor gösterileri ile sona erdi. 2 gün sürecek olan sempozyumda, Harput’un tarihi ve geleceği konusunda çeşitli bildiriler sunulacak.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.