Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'İYİ Parti İzmir'de sıçrama yapabilir'

'İYİ Parti İzmir'de sıçrama yapabilir'

Gazeteciler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı, Gün Ortası programında bu hafta Bayındır’daki arsa krizi, Meral Akşener’in kurduğu İyi Parti ve İyi Parti’nin İzmir ve ülke siyasetine etkilerinin neler olacağı, delege seçimlerinin ardından CHP İzmir’deki son gelişmeler, AK Parti’de yaşanan istifa sürecini değerlendirdi. Umutoğulları ve Nakçı gündemi değerlendirdi

  • Ege Postası
  • 28.10.2017 - 11:19

EGE POSTASI- Gazeteciler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı, Gün Ortası programında bu hafta Bayındır’daki arsa krizi, Meral Akşener’in kurduğu İyi Parti ve İyi Parti’nin İzmir ve ülke siyasetine etkilerinin neler olacağı, delege seçimlerinin ardından CHP İzmir’deki son gelişmeler, AK Parti’de yaşanan istifa sürecini değerlendirdi.

ADEM NAKÇI: İSTİFA KONUSUNDA YÜCEL ÖZEN BİR DURUŞ SERGİLEMİŞTİR

Bayındır’da bir arazinin CHP Milletvekili Gürsel Erol’un oğlunun şirketine satılması sonrası başlayan krizde, köy mallarının satışına karşı çıkan CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Yücel Özen’in istifa etmesinin doğru olduğunu savunan Gerçek Haberci Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adem Nakçı, “İstifa konusunda Yücel Özen bir duruş sergilemiştir. İstifa tek taraflı kişisel beyandır. Burada bir duruş sergilemiştir Yücel Özen. Takdir ediyorum. İkincisi zaten CHP’nin parti kararı var, arazilerin satılmayacağına dair. Geçmişten kalan borçtur diye bahane uydurulmasın. Var olan gerçek CHP’nin köy malları satılmasın kararı var. Satışı etik değil bir kere” şeklinde görüş belirtti.

UMUTOĞULLARI: PARTİ İÇİNDE ÇÖZEBİLİRDİ

Mithat Umutoğulları ise, Yücel Özen’in satış krizini parti içinde çözebileceğini kaydederek, “Yanlışlık bence, satışla ilgili olayı sayın Özen duyduğunda, bunu kamuoyuna açıklamadan, parti içinde çözebilirdi. Neden sosyal medya üzerinden kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğdu'” diye sordu ve ekledi: “CHP’de siyaset yapan herkes bilir, Yücel Özen’in Gürsel Erol’a bir antipatisi de vardı. Aradan bunu da çıkarmış oldu.”

UMUTOĞULLARI: İYİ PARTİ İZMİR’DE CİDDİ SIÇRAMA YAPABİLİR

Meral Akşener’in kurduğu İyi Parti’nin İzmir il başkanının Yıldırım Ulupınar olacağını öngören, İzmir’den 3 ismin önemli görevlere getirilmesinin Akşener’in İzmir’e verdiği önemi gösterdiğini ve İyi Parti’nin İzmir’de ciddi bir sıçrama yapabileceğini düşündüğünü dile getiren Mithat Umutoğulları, düşüncelerini, “Bakın il başkanı Yıldırım Ulupınar olacak. Bugün açıklanan listede bu isimler olmasaydı , Ulupınar olamaz derdim. Ama Meral Hanımın burada inisiyatif almayarak, bu isimlere devretmesi önemli. İzmir ayağını güçlendirmiş. İzmir yeni parti için bence önemli bir yer. Ciddi sıçrama yapabileceğini düşünüyorum. AK Parti’den mi CHP’den mi alır bilemiyorum tabi” şeklinde açıkladı.

NAKÇI: İYİ PARTİ’NİN KORKU OLUŞTURDUĞU KESİN

Adem Nakçı ise, Akşener’in İyi Parti’sinin korku oluşturduğunun kesin olduğunu ve bu nedenle kapatma davası açılması başta olmak üzere yoğun saldırıların geldiğini savundu: “İyi Parti’nin korku oluşturduğu kesin. Emine Ülker Tarhan da kurdu. Bu öyle değil. O nedenle saldırılar keskin yapılmaya başlandı. Üstüne çok gidiliyor.”

AK PARTİDEKİ GELİŞMELER MASAYA YATIRILDI

Mithat Umutoğulları, AK Parti’nin 14 yıllık iktidar döneminde son seçimlerde İzmir’den iyi sonuçlar almaya başladığını, CHP ile arasındaki oy farkının 300 bine kadar indiğini belirtti. Umutoğulları, buna karşın son dönemde AK Parti’deki teşkilatlarda sıkıntılar olduğunu savunarak, Akşener’in İyi Parti’sine AK Partili seçmenlerin kayma durumunun olup olmayacağının düşünülmesi gerektiğini söyledi. Adem Nakçı ise, belediye başkanları operasyonunun AK Parti’ye zarar verdiğini, partinin gerilediğini savundu: “AK Parti’nin oyu bir türlü yükselemiyor. Son seçimin altında oy oranları. AK Parti genel merkez ve buradaki isimlerle konuştuk. Son anketlerde bant 36 diyorlar. Hatta özellikle de bir çok insanı susturma girişimi var.  Belediye başkanları operasyonu ciddi zarar veriyor. Hatta parti toplayacağı yerde geriliyor.”

İŞTE PROGRAMIN SATIRBAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Bayındır krizi. İstifa var. İstifalar diyebiliriz. Gerçi son anda geri vites yaptı ama. Kongre süreci yaklaşırken farklı değerlendirenler var istifayı.

Adem Nakçı: İstifa tek taraflı kişisel beyandır. Burada bir duruş sergilemiştir Yücel Özen. Takdir ediyorum. İkincisi zaten CHP’nin parti kararı var, arazilerin satılmayacağına dair. Geçmişten kalan borçtur diye bahane uydurulmasın. Var olan gerçek CHP’nin köy malları satılmasın kararı var. Satışı etik değil bir kere. Alaattin Yüksel de söyledi, kendi belediyelerini de AK Partili belediyeleri de eleştirdi. Madem böyle bir karar varsa satışı yanlıştır. Ben almadım, oğlum aldı-babam aldı-amcam aldı. Senin şirketin devretmişsin ve bir illiyet bağı var senle. Baba varken çocuğun esamesi okunmaz. İstediği kadar oğlumun demesi. Babanı şirketi sayılır. İstifa konusunda Yücel Özen duruş sergilemiştir. Keşke Tuğrul Keskin de istifa ediyorum deseydi. Whats up grubu kapandı, başka da bir şey olmadı. Özen’in istifası yerini bulmuş ki CHP Genel Başkanının harekete geçtiği bilgisine ulaştım.

Mithat Umutoğulları: Yanlışlık bence, satışla ilgili olayı sayın Özen duyduğunda, bunu kamuoyuna açıklamadan, parti içinde çözebilirdi. Neden sosyal medya üzerinden kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğdu. Zaten il yönetim kurulunda bu konular görüşülmüş. Satış bedeli 720 bin lira. Alacağına karşılık şirket alıyor. Parayı verip satın almıyor. Tek firma girmiş. Aman aman kar edilecek bir arazi değil. Rayiç bedeli kim belirliyo? Rayiç bedelin altında satamazsın.

Mithat Umutoğulları: Zaten şirketin ayıplı mal olduğuyla ilgili müracaatı var, çok önceden. Belediye başkanı burayı geri alamayız, borcumuzu ödeyemeyiz çünkü. Ne yapacak belediye başkanı, kendi belediyesini icraya mı versin'

Adem Nakçı: Kimse Gürsel Erol bilmem kim satın almış demiyor. Bayındır Belediyesi’nin satılacak başka yeri yok mu deniyor'

Mithat Umutoğulları: Buranın CHP ilke kararı almıştır. Doğru. Buna itirazım yok. Hedefte olan isim PM üyesi. Hedefe sokan isim Tire’de siyaset yapan, belediye başkan adayı olmuş olan biri. Ey belediye başkanı niye sattın diye sormalıydı Yücel Özen. Yücel abiye, senin yaptığın 2014’ün hesabını görmek dedim.

Adem Nakçı: Sosyal medya üzerinden açıklama yapıyor Yücel Özen. Bir tane partilimize diye başladı mesajlarına. İkincisi Özen Aliağa için de konuştu, Muğla, Manisa’daki belediyeler için de konuştu. Menderes için de konuştu. Demek ki kişisel değil. İlke edinmiş bunu. Köy mallarıyla ilgili hassasiyetini biliyorum Yücel Özen’in.

Mithat Umutoğulları: bir il başkan yardımcısının kendi partisinin belediye başkanı, milletvekili, PM üyesiyle ilgili çıkıp açıklama yapması doğru değil. 2009 yılında Bayındır’da CHP seçim kaybetti. Kendi partilileri parti aleyhinde çalıştı. Bayındır’da yine aynı hesaplar yapılıyor. İlçe başkanı her tarafa muhalif. Belediye başkanına muhalif. Bunu Yücel Abi bu işe alet oldu gibi.

Adem Nakçı: Bir malı satın almadan önce araştırırsın. İhaleye giriyorsun iş bitiyor. Aa sonra ayıplı mal diyorsun. Böyle bir mantık kafana yatıyor mu'

Mithat Umutoğulları: Hükümet bir sürü şeyle görüşüyor, legal veya illegal. Nasıl yapıyor bun? Devlet diyelim. Çeteyle de bilmem ne ile de görüşüyor. Partinin bu kadar problemi ve ülkenin bu kadar sorunu var iken, CHP’nin de bir sürü sorunu var, örgüt birbirine girmiş, genel merkez kaynıyor, genel başkan yardımcıları koltuğunu korumak için her türlü aksiyonu yapıyorlar, bir de bunu çıkardın. Eee.. CHP nasıl iktidar olacak İzmir’d? AK Parti’de kıyamet kopuyor ama hiçbir şey duymuyorsun.

Yücel Özen haksızdır demiyorum. Bu konudaki hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Hiç problem yok. Hakkını teslim edelim bu konuda. İkincisi diyorum ki yapılan yanlıştır. Belediye başkanının kendi malına karşı, borcuna karşı bunu çıkarıyor olması etiktir değildir. Partin böyle bir karar aldıysa yapmaman lazım. Erol’un alması da yanlış. Benim itirazım, partinin meclisinde ya da il yönetiminde ilçe yönetiminde parti içinde bir şey konuşursunuz, gazeteci kulis diye yazar, gizli toplantıda bir şey konuşulurken disipline verilen bir isim gördünüz mü' Ama siz çıkıp alenen yaparsanız birliği, yoldaşlığı sarsarsınız. Ben de diyorum ki partinin ilgili ve yetkili kurullarında, il yönetimde konuştu çözemedi, iki tane genel başkan yardımcısını arasaydı, atlayıp Ankara’ya gitseydi, çözmedi genel başkanla görüşseydi. Çözemedi o zaman benim bu partide siyaset yapmama gerek yok deyip partisinden de istifa edecekti. CHP’de siyaset yapan herkes bilir, Yücel Özen’in Gürsel Erol’a bir antipatisi de vardı. Aradan bunu da çıkarmış oldu.

Adem Nakçı: Mal alırken sorup sormadan alacaksın, sonra ayıplıdır diyeceksin. İki; parti kurullarında konuşulacak. Yücel Özen, köy mallarının satışı asıl konudur. PM Tire üyesiydi bir ara. Kendisini tanımam da. Genel sekretere de aradım, sonuç alamadım. Hiçbir yere aday değilim Mithatçığım.

Mithat Umutoğulları: İl yönetimine nasıl geldiğini biliyoruz. Demesin aday değilim o zaman. Delege seçimlerinde istifa edeceğim dedi. Geldi il yönetimine girdi abi. CHP’nin  iddialı olması için bu tip çekişme ve kavgalardan uzak olması lazım.

Adem Nakçı: Sen kalkıyorsun, ben de Yücel Özen’im, Aliağa’da MHP’ye sallamışım, Ödemiş’e sallamışım AK Parti’den, Menderes’e de. Sonra gelmişim CHP bunu yapmış. Aman parti içinde halledelim deyip avutmuşum, gazeteci olarak beni kınamaz mısın neden adil olmadığım hakkınd? Yücel Özen dik bir duruş sergilemiştir.

Mithat Umutoğulları: Yeni Parti kuruldu. Nur topu gibi yeni partimiz oldu.

Adem Nakçı: Soft MHP. MHP’den biraz daha yumuşak. Keskin çizgileri olmayacak. Yusuf Halaçoğlu söyledi. İyi Parti’nin logosu ile ilgili, dava açmışlar. Kimileri de maklubeye benzetiyor. Vatikan’ın meşhur meydanına benziyor diyor. Orhun Kitabeleri’nden bir resim paylaştı Yusuf Halaçoğlu. Güneş de orada doğan güneştir diye açıklama yaptı. Bir korku oluşturduğu kesin. Emine Ülker Tarhan da kurdu. Bu öyle değil. O nedenle saldırılar keskin yapılmaya başlandı. Üstüne çok gidiliyor. Sığ bir tartışma. Merkez sağ, uç sağ. İlhan Cihaner, bu parti sağ parti diyor, soldan kimi alacak diyor. Senin partinin vekilini aldı, üstelik iki önemli görev verildi ona. CHP’nin sol ve solculuğu da ayrı bir tartışma konusu. İlhan Kesici solcu mudu? Sena Kaleli solcu mudu? Aytun Çıray, Mehmet Bekaroğlu solcu mudu? Merkez sağdan bir umut vardı, buradan aldılar.

Mithat Umutoğulları: Bu kadar ideolojik sapma olmaz ki. Parti büyümeli itiraz yok. Recep Tayyip Erdoğan hiçbir solcuyu alıp simge yapıp bir şey yapmadı. O otobüsü kurdu, Ertuğrul Günay gibi, Erdal Kalkan gibi sosyal demokrat yapılardan kişileri ya da merkez sağın içindekileri aldı. Ama kimseyi direksiyona geçirmedi.

Adem Nakçı: AK Partili koordinatörler, partili yöneticilere, ‘Aramızdaki makas kapanacak, her an büyükşehir belediyesini ya da ilçe belediyeleri alabiliriz’ diyor.  Başkanlık Divanı’nda 3 tane isim var.  Müsavat Dervişoğlu, Aytun Çıray, Şenol Bal var. Şenol erkek gibi kadındır. Partinin Asenası biri.

Mithat Umutoğulları: Gidiş nedeni. Üçüncü dönem gösterilmeyecek. Ön seçime de giremeyecek Aytun Çıray. Meral Hanım, 3 İzmirliye önemli görev vererek, İzmir’e verdiği önemi gösteriyor. Bu işten kim çırak çıkt? Murat Taşer çıktı. Taşer, ve arkadaşları, eğer bugün İzmir’de ciddi anlamda, bunlar MHP’lileşiyor algısı olmuşsa kimin yüzünden Taşer ve arkadaşları yüzünden oldu. Meral Akşener, şunu gördü ki, bu topa bak Musavat Dervişoğlu girmedi. Sokaktaki siyasetçiyle elit siyasetçi arasındaki fark bu. Bunlar bunu yaptı, Dervişoğlu niye bu topa girmiyor dedik. Dervişoğlu genel başkan yardımcısı partinin. Kim bundan sonra Murat Taşer’i kazı? Bakın il başkanı Yıldırım Ulupınar olacak. Bugün açıklanan listede bu isimler olmasaydı , Ulupınar olamaz derdim. Ama Meral Hanımın burada inisiyatif almayarak, bu isimlere devretmesi önemli. İzmir ayağını güçlendirmiş. İzmir yeni parti için bence önemli bir yer. Ciddi sıçrama yapabileceğini düşünüyorum. AK Parti’den mi CHP’den mi alır bilemiyorum tabi.

Adem Nakçı: ben Murat Taşer belki hayal gördü. Birilerinin abi senden iyi yok, sen kesin başkansına inandı. Dervişoğlu’nun ya da Ulupınar’ın olduğu bir yerde ona sıra geleceğini düşünmüyordum. Bana göre altı aydır il başkanı Ulupınar. AK Parti’nin huzurlu olduğunu düşünmüyorum. Kendine yakın stk’lardan açılan davalar ve yapılan açıklamalar, özellikle hükümete akın ajanslardan dönmesinden anlıyoruz.

Mithat Umutoğulları: AK Parti Türkiye’de 14 yıldır iktidarda. 2011 ve 14’te seçimleriyle birlikte İzmir’de iyi sonuçlar almaya başladı. Ciddi oy aldı. CHP ile arasında 300 bin oy fark var. CHP’nin kalem dediği yerde bile AK Parti son iki üç seçimdir başarılı geçirdi. İzmir’den büyük bir patlama yapmasını beklemiyoruz. Altı yedi belediyeyi alması başarı. CHP’nin strateji yanlışlığından dolayı. Ama şu bir gerçek; sanki il başkanıyla aramda husumet varmış gibi görülüyor, ama teşkilatlarda ciddi şikayetler geliyor. Bu sıkıntılar yeni partiye yönelinmesini veya yeni partiye AK Partili seçmen ve üyelerin gitmesini etkiler m? Ak parti de CHP de bizden gitmez diyor.

Adem Nakçı: Birinin milletvekili gitti, birinin de il başkanı olarak adı geçen Yıldırım Ulupınar geçti.

Mithat Umutoğulları: Yıldırım Ulupınar’ı iki kez yazdık biz. Adı geçiyor diye konuşuyoruz.

Adem Nakçı: AK Parti’nin oyu bir türlü yükselemiyor. Son seçimin altında oy oranları. AK Parti genel merkez ve buradaki isimlerle konuştuk. Son anketlerde bant 36 diyorlar. Hatta özellikle de bir çok insanı susturma girişimi var.  Belediye başkanları operasyonu ciddi zarar veriyor. Hatta parti toplayacağı yerde geriliyor. Kadir Abinin parti tabanı üzerinde, İstanbul’da seviliyor. İzmir’deki AK Parti gittikçe CHP’lileşiyor havasından mıdır suyundan mıdır bilmiyorum. Koordinatörler eleştirilmeye başlandı. Danışma Kurulu yapılacaktı, sayın Başbakan gelecekti. Kaç tane il başkan yardımcısının fotoğrafını gördün grup başkan toplantısında selfie yapan. Adnan Yılmaz’ı gördüm. Danışma Kurulu var burada. Onunla alakadar olman gerekirken Salı günü orada, Ankara’dasın. Yılmaz mevcut il başkanına muhalif. Yönetimde.

Mithat Umutoğulları: İl başkanının iyi geçindiği kaç isim va? AK Parti içinde ciddi sıkıntılar var. İl başkanı bunu tutmayı başarabilir mi bilmiyorum. Kendi yaptığın yönetim kurulundan 25 kişi gitmiş. Gerekçelerini sorgulamıyorum ama insanın yanında beş tane güveneceğin adamı olur. Adamı başkan yardımcısı yapıyorsun sonra görevden alıyorsun, sonra geri alıyorsun. Kendi yönetimi içinde kişilerle yaşadığı basit sorunlar var. Bu süre içerisinde milletvekilleri var. Milletvekilleri dinlendi, ilçe başkanları dinleniyor. Bunları nasıl tolore edecek bilemiyorum. Geçmiş dönemde vekillerle yaşadığı sorunlar var, zaman zaman ilçe başkanlarıyla yaşadığı sorunlar var. Toparlar mı bilmiyorum.

Adem Nakçı: AK Parti’de hiçbir il başkanı kendi yönetimini yazmaz. Senin elli kişilik yönetimin kurda kuşa döner geri döner. AK Parti’de asıl sıkıntı, bu partinin kadro partisi olmamasından geliyor. Kadro partisi değil iktidarın topladığı gücün partisi olmaya başladı. Kadro sorunu. Bütün hikaye bu. CHP’lileşmeye başladı AK Parti. İktidarın nimetlerinden yararlanmak isteyenler daha çok muhalif olmaya başladı. Ak ocakları, Osmanlı ocakları vs kuruldu. Hepsinin de içinde iktidarın nimetlerinden yararlanmak isteyen yapılar vardı. Delican’ın en büyük handikabı, kadroda niteliksizlik olunca istediğini seçemiyorsun. Delican fazla iyi niyet göstermiştir. Yanlışı budur.

Mithat Umutoğulları: Ben teknik direktörüm. Sen futbolcuya hiçbir şeyi öğretme, futbolcu kötü çıktı. Olur m? Bülent Delican yok hükmünde insanları getirdi yönetime. İsmini bilmiyorsun. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.